De tuinen van Annevoie

 

Ben je in de Belgische Ardennen, in de omgeving van Namen, dan is een bezoek aan de 'Tuinen van Annevoie' een aanrader!

Als je rijdt langs de weg van Namen naar Dinant moet je, na ongeveer 15 km, zeker even de pijl naar rechts ‘Jardins d’Annevoie’ volgen.

Door de seizoenen heen doet de natuur hier haar magische werk, gepassioneerd bijgestaan door mensen : lanen zo ver het oog reikt, tientallen watervallen en fonteinen, bassins, vijvers en symmetrische rijen statige bomen... Als ze rijp zijn, kan je rode vruchten plukken in de frambozentuin, is er verkoop van groenten uit de groentetuin en ontdek je de oude rozen in de verschillende borders. De kleintjes ontdekken het plezier van een speeltuin geheel uit hout gehouwen. Dit magische bezoek is zonder twijfel een genot voor jong en oud.

Wij waren vorige week in de Ardennen en ik laat jullie meegenieten van de smaakvolle combinatie van magische waterpartijen en puur gestileerde tuinen.

Een beetje geschiedenis

De tuinen van Annevoie waren oorspronkelijk ontworpen zijn voor het vermaak van hun eigenaars. Tegenwoordig vormen ze een gedroomde uitstap voor het hele gezin. De tuinen werden in de 18de eeuw (1758) ontworpen door Charles-Alexis Montpellier. Ze bleven in bezit van de familie tot ze in 2000 overgenomen werden door Stéphan Jourdain. Door de jaren heen hebben de tuinen talloze aanpassingen ondergaan qua stijl.

De Franse stijl : de kunst corrigeert de natuur

De hoofdgedachte is hier symmetrie. Deze architectuur schuwt bochten en krommingen en creëert in de plaats daarvan lange, statige vergezichten.

De Italiaanse stijl : de kunst harmonieert met de natuur

Een architectuur die houdt van afwisseling, contrasten en verrassingseffecten. Waterpartijen krijgen een ereplaats.

De Engelse stijl : de kunst imiteert de natuur

Deze architectuur streeft ernaar een natuurlijke indruk op ene kunstmatige manier na te bootsen en sluit zich aan bij de “terug naar de natuur”-trend van Jean-Jacques Rousseau en de Engelse romantiek.

Wandel met ons mee en geniet ……. zie hoe het water speelt, zonder machines of pompen, al meer dan 250 jaar!

Af en toe zijn er exposities in de tuinen, de beelden die wij mogen bewonderen, zijn van de kunstenaar Robert Arnoux.

Meer over deze kunstenaar : http://www.robertarnoux.com/

http://www.annevoie.be/pdf/Dossier-Presse-Expo-Robert-Arnoux-Jardins-d-Annevoie.pdf

 

Het Kasteel

de zwanen en moeder eend met de kuikens genieten van dit 'paradijs'.

We wandelen verder en komen in een ander deel van de tuinen.

De rode bessen lachten ons toe ... erg verleidelijk om ze niet een handvol te proeven!

Waterweelde

In de tuinen van Annevoie zoekt het water al meer dan 250 jaar lang ongedwongen zijn weg, zonder machines en uitsluitend dankzij de natuurlijk niveauverschillen. De tuinen worden namelijk dooraderd met een net van boven- en ondergrondse kanalen, wat mogelijk wordt gemaakt door de aanwezigheid van een grote waterloop, het 400 meter lange Grand Canal. Het is  dus een mooi voorbeeld van communicerende vaten.

 

'Le Grand Canal'

Het vakantiehuis, met capaciteit voor groepen.

Het terras lonkt, we hebben dorst na de lange wandeling. En als 'echte' Belgen bestellen we een fris biertje : een abdijbier 'Maredsous' van de gelijknamige abdij heel dichtbij gelegen.

Enkele cijfers

De ‘Tuinen van Annevoie’ zijn geklasseerd als waardevol Waals erfgoed en tellen :

- 4 bronnen

- 48 ha park

- 50 waterpartijen

- enkele bronnen van 200 jaar oud

- 250 jaar stromend water zonder onderbreking