Théatre Antique (Romeins theater)

 

Het theater van Orange werd omstreeks 27 v.Chr. gebouwd, in opdracht van keizer Augustus (Octavianus) en is met recht de trots van Orange.

Het is een van de best bewaard gebleven bouwwerken uit de oudheid en het best bewaard gebleven antieke theater.

Het is, net als de Triomfboog van Orange, opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

We zijn heel nieuwsgierig als we binnengaan in het theater

De wand van de scene is heel uniek. Er is geen ander Romeins theater waarvan de toneelmuur bijna volledig bewaard is gebleven, al ontbreken een paar mozaïekdelen en het dak.

De 103 m lange, 36 m hoge en bijna 2 m dikke muur die Lodewijk XIV, 'de mooiste muur van het koninkrijk' noemde, is het visitekaartje van het theater.

Ook de Zonnekoning Lodewijk XIV gaf ooit in een veel geciteerd 'bon mot' hoog op van deze enorme kalkstenen constructie.

Zoals je ziet op de foto, waren ze volop bezig met het plaatsen van een muziekinstallatie  (voor een concert, het volgend weekend)

 

Gezien vanaf het podium .....

Linkse foto : linkse kant van de tribune                                                                            Rechtse foto : rechtse kant van de tribune

Langs de bovenkant van het theater prijkt een dubbele rij kraagstenen, met gaten voor de stangen van het 'velum' (een groot linnen doek) dat dat over het hele theater kon worden getrokken en de toeschouwers tegen de zon beschermde. Nu zijn alleen de artiesten op het podium tegen de regen beschermd. In juli en augustus wanneer de  Chorégies worden gehouden, valt er overigens weinig regen in de Provence.

In 2006 werd het podium overdekt met een nieuw dak van glas en staal (61 m lang en een gewicht van meer dan 200 ton). Het rust op eigen dragers zodat het geen belasting vormt voor de oude bouw.

Het derde niveau boven het podium wordt beheerst door een 3,5 m hoog beeld van Augustus. Hij groet de menigte met uitgestoken hand.

De knielende figuur voor hem is wellicht een krijgsgevangene.

De Romeinen zagen in hun tijd heel wat anders dan het rossige bakstenen bouwwerk dat wij nu zien. Het theater imponeerde met veel pracht en praal. Er was toen een marmeren bekleding en was het getooid met zuilen, kapitelen en friezen (we kunnen die zien in het museum). De podiummuur had drie niveaus. Op de twee bovenste zijn nog twee van de ooit 76 marmeren zuilen over.

Het Romeins theater – 2000 jaar podiumkunst

Het theater onderscheidt zich door een unieke akoestiek, waarvan de toehoorders nu nog, tijdens schitterende zomerconcerten kunnen genieten. In de Romeinse tijd vervulde het vermaak een cruciale rol: gigantische parades en muziekrevues namen de plaatsen in van het Griekse drama. Dansers en danseressen gaven met hun pantomime gebeurtenissen weer, onder begeleiding van zang en orkest. Deze uitvoeringen vereisten een goede akoestiek en daarom bouwden de Romeinen die grote podiummuren.

Ook nu nog keren de zangers tijdens moeilijke aria’s het publiek de rug toe en zingen ‘tegen de muur’, onder het toeziend oog van het standbeeld van Augustus hoog in een centrale nis. En het glazen dak doet de rest: op 32 m hoogte gaat het op stemmenjacht, want de menselijke stem reikt slechts tot een hoogte van 25 m, het gezang hooguit tot 27 m. Zo worden stemmen van de zangers over de immense halfronde cirkel van de toeschouwersruimte gedragen.

Het theater bood plaats aan 10.000 bezoekers. Van de 10.000 zitplaatsen zijn er 7000 hersteld. De bovenste rijen van de tribune werden niet meer herbouwd.

Het theater werd gebouwd tegen Colline-St-Eutrope. In totaal strekken zich 37 zitrijen uit over de flanken van deze heuvel. De toeschouwers werden vroeger, naar maatschappelijke status verdeeld over die vakken, die door muren van ongeveer 2 m hoog gescheiden waren.

Vooraan waren de beste plaatsen en daarin is sindsdien weinig veranderd. De toeschouwers van aanzien kregen verplaatsbare zetels dicht op de halve cirkel van het 'orchestra'. Daarachter zaten de leden van priestercolleges, en daar weer achter de ambachtslieden en kooplui.

Helemaal bovenaan (tot aan de top van de heuvel) zaten de 'pullati', het lage volk van bedelaars, prostituees en andere 'maatschappelijk onaanvaardbare' groepen!

Tegenover het Romeins theater bewaart het stedelijk museum enkele unieke documenten, sculpturen en restanten uit het theater.

 

Volgend deel : Orange - Museum en de Arc de Triomphe

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb