Het toverbos van Brocéliande

 

Heel veel toeristen houden van Bretagne, ze brengen hun vakantie liefst door aan de overbevolkte badstranden in het Zuid-Bretagne. Men ruikt reeds de zee als de naam valt (het Keltische ‘Armor’ staat voor ‘land van de zee’). Maar het binnenland van Bretagne (Argaot, ‘land van het bos’) is ook niet te versmaden. Het is groen, glooiend, bebost en afwisselend. Het doet een beetje Engels aan. We ontmoeten hier ook veel Engelsen, zij vinden Bretagne een heerlijke vakantieplek. De Engelsen hebben trouwens ook een rijke historische band met Bretagne. WIKIPEDIA: 'geschiedenis van Bretagne en de historische band met Engeland'

Op zo’n 35 km van Rennes ligt Le Forêt de Paimpont, het grootste bewaard gebleven bosgebied van Bretagne.

Dit bosgebied (Argaot), ‘het vaderland’ van koning Arthur en zijn dappere ridders, strekte zich vroeger uit over het hele binnenland van Bretagne.

We rijden een halve dag rond in dit grote oude bos en maken wandelingen naar beroemde plaatsen uit de oude Arthurlegendes.

Wij komen ook voor de mythen in Bretagne, die tot leven worden gewekt tijdens een wandeling door het toverbos van Brocéliande.

 

Hier leefden Koning Arthur, zijn vazal Sir Lancelot en de bekende Tovenaar Merlijn. Hier hadden de druïden hun offerplaatsen en in de dolmens werden tijdens het megaliettijdperk gedurende veel generaties de doden begraven. Wij stappen tussen bomen vol maretak, naar de bron of naar het ‘Dal zonder terugkeer’. Hier worden mogelijk de verhalen over de fee Viviane, ridder Lancelot en Morgane, die ontrouwe minnaars betoverde, weer tot leven gewekt.

links 'Lancelot'     -     rechts 'Druïde'

 

Bretagne .. een afgeleide van 'little Brittany'. Hier komen de mythen en sagen uit het Britse eilandenrijk tot leven. Wie had ooit kunnen denken dat de legendarische Engelse koning Arthur, Lancelot en Merlijn een hofhouding zouden voeren op het Franse vasteland?

Lees meer over de geschiedenis en Koning Arthur: geschiedenisbeleven en wikipedia

In de geheimzinnig fluisterende bossen van Paimpont, diep in het Bretonse binnenland, kunnen we de sfeer van vroeger bijna nog proeven.

Het moet een ervaring zijn om deze mysterieuze plek met zijn vele legendes te bezoeken in de herfst. Dan kan men lang ronddwalen in de donkere bossen, oude eiken en menhirs aanbidden en verborgen machten ervaren én vooral de fantasie de vrije loop laten. 

Rik verwijst naar de populaire stripverhalen van Astérix en Obelix. Zij waren de helden van een volk dat, onder leiding van hun druïden, taai verzet bood aan de nieuwe overheerser

Na een ferme boswandeling vinden we La fontaine de Barenton, een beroemde bezienswaardigheid van het bos van Broceliande. Het lijkt een heel eenvoudige fontein maar hier werd de tovenaar Merlijn zó verliefd op de mooie fee Viviane. Hij verklapte zelfs al zijn toverkunsten aan haar. Dit was het begin van een geschiedenis gekenmerkt door passie en liefde, maar deze fee werd zijn ondergang.

De bron

Aan deze bron zong Morgana begrafenismelodieën. Af en toe komen nog steeds onverklaarbare bubbeltjes omhoog borrelen.

Er wordt beweerd dat je hier een wens mag uiten en als de fontein opborrelt, zal die wens uitkomen.

Dichtbij de tombe is een tuin van mini-tumulus (mini grafheuveltjes)

We wandelen verder en mijmeren ....

 

Volgens de Arthur-legenden zou Merlijn in een eeuwige slaap verzonken zijn in een rijkversierde grot. Anderen beweren dat hij ingesloten is in een luchttoren of een steen die op zichzelf draait. Misschien is hij ergens opgesloten in een gat van de oudste boom van het bos? Of zou hij hier ergens ronddwalen, verstrengeld met Viviane als liefhebbers van alle eeuwigheid?

Of is het toch waar dat de tovenaar zich heeft teruggetrokken in een groot brok steen dat het graf van Merlijn genoemd wordt. Wij kijken naar de grote stenen die hier al een paar duizend jaar in de grond staan. En wie verwacht dat de tombe van Merlijn er verlaten bij ligt, komt bedrogen uit. Er liggen geregeld bloemen bij de stenen. Duizenden bezoekers komen elk jaar, in de hoop hier een stukje de geest van de Tovenaar te vinden of ze komen hem bedanken voor verkregen hulp. Er zijn blijkbaar nog altijd mensen die zich met deze mysterieuze raadgever van koning Arthur verbonden voelen.

De wandelingen in bos van Broceliande waren indrukwekkend

We rijden verder door het immense woud van Paimpont, in gedachten verzonken bij koning Arthur en Merlijn. Verscholen achter bomen zien we een kasteel. In dit ‘Château de Comper’ komen we alles te weten over het illustere duo.

Hier is een grote tentoonstelling die volledige gewijd is aan de Arthurlegendes. Er zijn veel schilderijen, teksten en verhalen, maar ook veel opstellingen met verklede etalagepoppen. Ik laat jullie meegenieten van enkele beelden.

en dit is maar een kleine greep uit de tentoonstelling.

 

Bij het ‘bijna’ verlaten van het bos de Paimpont is een heel oude eikenboom te vinden, de ‘Chêne à Guillotin’. Veel toeristen stoppen voor deze 1000-jarige eik.

Wie wil kan hier meer lezen over 'Merlijn-mythe of middeleeuws meesterbrein'

 

Volgend deel : Ontdek Fougéres.

Maak jouw eigen website met JouwWeb