Museum en Romeinse brug in Vaison
Na het bezoek aan de ruïnes gaan we naar het bijhorende museum. Ik plaats enkele foto’s waarin je mooie stukken, die opgegraven werden, kunt bewonderen.
Mooie mozaieken.
Dit is maar een héél kleine greep uit wat we zagen in het museum!
Naast de ruïnes hebben de Romeinen nóg iets anders achtergelaten in Vaison-la-Romaine. De stad ligt aan weerszijden van de rivier, de Ouvèze. De benedenstad en de middeleeuwse bovenstad is verbonden met een Romeinse brug, de Pont Romain.
De Pont Romain, 12m boven de Ouvèze, heeft één boog met een spanwijdte van 17,20m. De brug is 2000 jaar oud en werd nog nooit bedreigd door een stroming. Zelfs de overstroming van de eeuw in 1992 kon haar niet echt deren, alleen de stenen balustrade werd hersteld. Er stierven 37 mensen, en honderden huizen werden verwoest, maar daarvan is niets meer te bespeuren.
Met de zo karakteristieke overspanningsboog, symbool van de Romeinse architecturale kunst, torent deze brug hoog boven het riviertje de Ouvèze uit.
Zicht van op de brug
Ook 's avonds is het gezellig om te wandelen op de brug in Vaison.
En opeens komt een kleine jongen bij ons en vraagt of hij mee op de foto mag. De mama heeft dan met veel plezier de foto's genomen :-)
Vaison-la-Romaine is aan twee zijden van de rivier de Ouvèze gebouwd.
Aan de noordzijde ligt de nieuwe stad en aan de zuidzijde de Ville Médiéval (middeleeuwse stad).
Hierna volgen een paar foto's van de nieuwe stad, die meest bestaat uit winkels, restaurants en terrasjes.
Wij steken de rivier over en lopen naar de Haute Ville, de middeleeuwse bovenstad. Die is toegankelijk via de versterkte poort.
Boven de stadspoort verheft zich de belfort toren met een ijzeren uurwerk en smeedijzeren torenspits.
De middeleeuwse stad op de linkeroever bestaat uit een kluwen van smalle steegjes en straatjes, arcaden en historische huizen.
Op het pleintje ‘Place du Vieux Marché’ ontdekken we mooie fonteinen, oude herenhuizen in warme tinten en kleurige daken met oude ronde pannen. Hier wonen heel wat kunstenaars en ambachtslui.
Een steil pad voert nog hoger naar de resten van het 12de eeuwse Château Comtal. We zien de ruïnes van het kasteel.
De graven van Toulouse in 1160 bouwden dit hier op de rots van de bovenstad.
We hebben die klim niet gedaan, het was véél te warm. Maar vanaf de stadsmuren hebben we een fantastisch uitzicht over de rode daken van de stad en de omgeving.