Avioth, een piepklein Frans dorpje

 

We waren in vorig deel in ‘De Provence van België’. Langs de schitterende beuken- en eikenbossen lopen prachtige fiets- en wandelroutes die ons een stukje over de Franse grens brengen, tot in Avioth.

Op ongeveer 20 km van de Belgische grens, in de Franse Ardennen ligt een piepklein dorpje, met minder dan 200 inwoners. Het is een dorpje van niks en toch komen hier veel toeristen en jaarlijks veel pelgrims.

Zodra we dichter bij het kleine dorp komen, zien we de torens van een indrukwekkende gotische kerk. Het toverachtige silhouet van het immense 13de eeuwse bouwwerk torent hoog boven het dorpje uit. Avioth is klein maar het is de thuishaven van een indrukwekkende basiliek.

Volgens de legende werd in het begin van de 12de eeuw een beeld van ‘Maria met Kind‘ (een Zwarte Madonna) gevonden door een groep herders uit de buurt. Zij beschouwden dit als een wonder en lieten een eerste romaanse kapel bouwen om het miraculeus beeldje. Het kleine dorpje werd al snel een bedevaartsoord. De kapel heeft er acht eeuwen lang gestaan.

De oorspronkelijke romaanse kerk bleek zeer vlug te klein te zijn, om de talrijke pelgrims te ontvangen. Vanaf het midden van de 13de eeuw (tussen 1225-1420), werd een grote gotische kerk gebouwd ter ere van de wonderbaarlijke Maagd. De kerk met een zeer ranke architectuur is een meesterwerk van de gotiek, wat verrassend is op deze afgelegen plaats. De Madonna staat op de boog boven de ingangsdeur.

In het begin van de 15de eeuw werd de “Recevresse” bijgebouwd. Dit is een buitenaltaar met overkapping die op zuilen rust. Het lijkt een ‘stenen stuk kant’ in laatgotische stijl. De binnenkant is heel bijzonder en heeft een zeldzame elegantie.

De Recevresse is zeshoekig, delicaat opengewerkt en diende om pelgrims op te vangen en giften in natura in ontvangst te nemen.

De kapel werd in de 18de eeuw zo druk bezocht dat er veel giften opgehaald werden. Van de donaties die deze pelgrims achterlieten en door de inzet van de stichting ‘vrienden van de Basiliek de Notre-Dame d’Avioth’ werd in de 19de eeuw veel restauratie gedaan en zo de huidige kerk gebouwd.

Wat sterk opvalt zijn de talrijke beelden, de uitdrukking van de waterspuwers, de kerkramen, het gotische tabernakel en het oude standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw.

In 1993 werd de kerk door Paus Johannes Paules II tot basiliek verheven. Bedevaarders stromen het hele jaar rond toe. Maar op 16 juli is er groot feest. De basiliek van Avioth is ook een populaire stopplaats voor pelgrims die naar Santiago de Compostella lopen of fietsen. In het dorp zijn dan ook enkele voorzieningen getroffen om deze pelgrims op te vangen en van een slaapplaats te voorzien.

Elke eerste zondagvoormiddag van de maand is er de ‘Avioth Flavors’ op het plein. Hier vind je de landbouwproducten van de regionale producenten. Er zijn ook animaties die de specificiteit van deze kleine markt maken.

Kortom Avioth is de moeite waard om even over de grens te rijden. Je zou het nooit bezoeken en het is ook onvoorstelbaar, zo’n piepklein dorpje met een grootse basiliek!

 

In volgend deel gaan we naar Montmédy en zijn imposante Citadel