Thorn en fietsen langs de Maasstadjesroute

 

Vandaag gaan we 'grenzeloos' fietsen langs de Maasstadjesroute.

Bij het ontwaken van onze tweede dag in Thorn trek ik snel de gordijnen open. De lucht is stralend blauw, is is geen wolkje te bespeuren. Het wordt vandaag een heerlijke fietsdag. We fietsen van Maasdorpje tot Maasdorpje, langs verkeersvrije paden en dijken … een zalige belevenis. Als 'haasje over' tussen Belgisch en Nederlands Limburg, volgen we twee lussen via de fietsknooppunten.

De Maasstadjesroute leidt ons door het bijzondere Maasplassengebied met prachtig natuurschoon, pittoreske dorpjes en we maken gebruik van het veerpontje.

We banen ons een weg over de, met maaskeien geplaveide, straatjes en rijden zo Thorn uit. Op naar knooppunt 21, daar vangt onze Maasstadjesroute aan.

We kruisen een oude molen, een jachthaven en een reusachtige sluis. We rijden door het natuurgebied Koningsteen, een van de oudste natuurontwikkelingsprojecten van de GrensMaas.

Ter hoogte van Kessenich, fietsen we opeens op Belgische bodem. Wat verder, in Ophoven, wacht de veerman.

Als we de geplande route willen volgen, moeten we het veerpontje nemen, dat ons over de Maas terug naar Nederland brengt.

Zalig is het .. een ideaal weertje om te fietsen en net zoals ik het wil : geen zware hellingen, rust en genieten op eigen tempo.

Dàt is fietsen in Nederland!

We komen aan de Molenplas, een paradijs voor rustzoekers. De Molenplas is ontstaan uit de laatste traditionele grindwinning in Limburg. Het plan voor de natuurlijk winning van dit gebied is gemaakt voordat met de winning gestart werd. Daarbij is de ontgrinding zo uitgevoerd dat hier een unieke natuurplas kon ontstaan.

Het is een waar paradijs voor vele vogels, bevers en bijzondere planten als de wilde marjolein. Die rust, die eenheid met de natuur … heerlijk!

Ik zou er massa's foto’s willen nemen maar mijn man heeft nogmaals gelijk: 'we hebben nog een stuk te fietsen en als we overal lang stoppen, dan zijn we hier een weekje bezig eer we terug in Thorn zijn'.

Enkele bijzondere planten:

  • de echte koekoeksbloem : houdt van natte voeten
  • wilde marjolein : met de Maas uit het zuiden gekomen
  • gewone agrimonie : ook wel 'verkeerde klis' genoemd omdat de zaden zich aan de vacht van dieren hechten om zich te verspreiden.
  • Rapunzelklokje : ook wel het repelsteeltje genoemd, heeft licht paarse klokjes

De afbeeldingen van de 4 soorten plants staan in dezelfde volgorde als ze beschreven zijn.

Dank voor de foto's van : www.kuleuven-kulak.be

 

Enkele grazers

De gallowayrunderen en de Konikpaarden zijn belangrijke hulpkrachten bij het beheer. Ze grazen, snoeien en bemesten. Ze maken paadjes, schillen bomen en nemen zandbaden. En zo zorgen de koeien en paarden er voor dat open en grazige stukken worden afgewisseld met struiken en bos.

Foto’s runderen komt van www.seniorennet.be

 

Woudreuzen van weleer

Rond de Molenplas zijn bomencirkels geplaatst. Het zijn eiken die 1500 tot 2000 jaar geleden onder grind van de Maas bedolven zijn. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ter herinnering aan andere tijden zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

De bever

De bever is rond de plas druk bezig als houthakker en bouwvakker. Hij knaagt bomen om en bijt takken af, hierdoor ontstaan open plekken in de bossen. Als gezin leven ze hier bij de Molenplas in een burcht gemaakt van takken, de ingang is onder water. Het zijn schuwe dieren die vooral in de schemer en in de nacht actief zijn.

Andere bijzondere dieren:

  • de visdief : het is net een stuntpiloot die zich in het water stort om vis te vangen.
  • de paardenbijter : deze libelle bijt geen paarden maar jaagt op insecten die zich bij dieren of mensen ophouden. Hierdoor lijkt het wel alsof ze bijten.
  • de gehakkelde aurelia : deze vlinder bezoekt graag wilgenkatjes
  • de kleine plevier : is te herkennen aan de gele ring rond het oog

foto's komen van : vogelvisie.nl - vlinderkijken.nl - phantomofmaine.nl en footo.nl

 

In de brasserie De Hompesche Molen kunnen we, bij indrukwekkende uitzichten genieten van een tas koffie. Blijkbaar zou deze molen de hoogste zijn van Limburg.

Wat gaat dat fietsen heerlijk.

We komen aan in Stevensweert, een oud vestingstadje op een eiland tussen twee Maasarmen: de Oude Maas en de Nieuwe Maas. De vesting is in 1633 door de Spanjaarden gesticht en werd omgeven door bastions, ravelijnen  en grachten - een systeem, dat heel meetkundig werd uitgezet. Bij de bouw van de vestingwerken werd rekening gehouden met de uitvinding van het buskruit.

Gemetselde muren boden geen afdoende bescherming tegen de vuurkracht van de kanonnen maar brede dijken van aarde konden de kogels wel opvangen. Daarom werd Stevensweert omringd met een hoge aarden wal met daarin zeven uitspringende punten (bastions). Rondom deze wal werd een brede gracht uitgegraven met vijf verdedigingseilanden (ravelijnen). Aan de buitenzijde van deze gracht lag de buitenwal.

Binnen de vesting lopen alle straten als spaken in een wiel naar de hoofdwacht, van waaruit de commandant een uitstekend uitzicht had op alle belangrijke onderdelen van de vesting.

We fietsen langs de Maasdijk en houden halt bij een klein wit huisje. Hier was het voormalig wachtgebouw. En hier staat de grenspaal Nederland –België.

Tijdens de belegering in 1702 werd vanaf hier naar de overzijde van de Maas met zware kanonnen een bres geschoten.

We rijden verder langs de vestingswerken.

Over brede, stressvrije fietspaden gaat het naar Maasbracht. Langs de Maasboulevard zoeken we een plaatsje om de lunch te verorberen. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht op een van de grootste binnenhavens van Nederland.

In deze binnenhaven ligt ook een drielingensluis (drie sluizen naast elkaar) met het grootste verval in Nederland , 11,85 meter.

Aan knooppunt 33 fietsen we opnieuw een stuk natuurreservaat in. De borden waarschuwen ons voor de 'als in het wild lopende paarden en runderen'.

Net als in de molenplas kruisen kuddes konikpaarden en gallow-runderen ons pad.

We houden rekening met de gevraagde waarschuwingen :

  • Voer of aai ze niet
  • Hou minimaal 25 meter afstand
  • Hou de hond aan de leiband
  • Doorbreek de kuddes niet

Ik kon het toch niet nalaten even van de fiets te stappen en een paar foto’s te nemen van de paarden.

Natuurgebied De Lange Vlieter - natuurgebied de Linnerweerd – de Sint Lintermolen nabij BeegdenHeel – Panheel … Er zijn zoveel mooie plekjes op deze Maasstadjesroute

We komen aan knooppunt 33 – dicht bij Thorn.

Moe maar voldaan trotseren we nogmaals de met maaskeien geplaveide straatjes tot aan ons hotel.  Het was een prachtige dag en het biertje dat we drinken op het terras van 'La Ville Blanche' smaakt als godendrank.

Die avond genieten we van een lekker etentje en we beseffen:

'Thorn en omgeving’ – het was een goede keuze!

 

Vanuit het centrum van Thorn kan je wandelen of fietsen naar :

volgend deel :  De kapel onder de Linden