De krokodillenfarm en het Indianendorp

Op weg naar de zuidkust van Cuba.

Na het middagmaal rijden we naar het recreatief centrum van Punta Perdiz, waar we een krokodillenkwekerij bezoeken.

Het is de moeite waard om even met een krokodil te poseren voor de camera.

Wie vanuit Cienfuegos naar de zuidkust van Cuba reist, komt onherroepelijk uit op het schiereiland Zapata. Het ligt 156 km ten zuidoosten van Havana en is een spectaculair reservaat met melkachtige lagunes en met de grootste moerassen van het Caraïbisch gebied.

Hier leven krokodillen, leguanen en andere reptielen. Maar vóór alles is het schiereiland Zapata een vogelparadijs en vooral tussen november en april wanneer hier duizenden trekvogels uit de VS komen overwinteren. Ornithologen hebben in het uitgestrekt moerasgebied bijna 200 vogelsoorten geteld, waaronder valken en papegaaien en enorme flamingokolonies. Andere gevederde bewoners zijn ibissen, aalscholvers, kraanvogels en kleurige reigers maar ook de kolibri en de Cubaanse trots ‘de tocoroco’ voelen zich hier thuis.

Deze afgelegen regio behaalde de krantenkoppen in de wereldpers toen de beroemde ... beruchte invasie van Cubaanse bannelingen in de Varkensbaai, de Bahía de Cochinos, mislukte.

Guama Park is een omheind meer vol met krokodillen.  De krokodillenfarm Criadero de Cocodrilos in Boca de Guamá is de grootste in heel Cuba.

In 1962 werd deze kwekerij opgezet door Fidel Castro voor het behoud van 16 bedreigde reptielsoorten. Er worden hier zo'n 100.000 dieren ondergebracht in verschillende poelen.

 

Het park begon als een typische oplossing voor het uitsterven van de krokodillen in Cuba. Maar vandaag zijn er zo veel krokodillen dat een restaurant geopend werd, waar men krokodillensteak kan eten.

Bezoekers kunnen onder begeleiding van een gids zelf een krokodil dragen. Niet alleen zijn er in deze farm krokodillen, maar ook schildpadden.

We lopen langs de verschillende poelen. In alle poeltjes krioelt het van kleine krokodillen. Ze worden onderverdeeld op leeftijd, grootte en soort.

We vroegen aan de gids of de krokodillen ook weer vrij gelaten worden. Hij wist ons te vertellen dat ze op een bepaalde leeftijd weer uitgezet worden.

 

Eerst zien we de kleintjes ...

 

Dan komen de iets grotere ...

Diegenen die willen kunnen zelfs eens voelen wat het betekent om een krokodil in je nek te leggen.

Maar ik moet toegeven, het is geen alledaagse gebeurtenis!

De grote exemplaren kunnen we buiten bewonderen. Deze zien er helemaal zo lief niet meer uit. En dichtbij komen is ook geen aanrader.

In de shop heb ik niet lang vertoefd: kettingen van krokodillentanden en de lederen producten die hier worden verkocht spreken me bij een kwekerij niet echt aan.

We wandelen tot bij de rivier en schepen we in voor een tocht met de speedboot doorheen de groene omgeving van Treasure Lagoon tot aan la Boca de Guama.

En het wás speedy hoor ... de haren in de wind ...

 

We houden halt in de Schattenlagune waar we bezoek brengen aan een replica van een Taíno-Indianendorp.

We wandelen door het dorp en kijken argwanend rond of er ergens nog een Apache-Indiaan ronddwaalt of ons van achter de struiken beloert.

Binnen en buiten de hutten toont men aan de hand van levensgrote beelden, de oudste Cubaanse en Indiaanse rituelen en gebruiken.

Nog een laatste souvenir van die mooie dag ...

... en we rijden naar Havana waar we zullen overnachten.

 

We trekken morgen opnieuw een stukje natuur in en er staat ook een bezoek aan de hoofdstad op ons programma.

 

Volgend deel: Havana, hoofdstad en sigaren