Jordanië, op het spoor van 4000 jaar geschiedenis

 

Jordanië bevindt zich in het centrum van de Arabische wereld. In het noorden grenst het aan Syrië, in het oosten aan Irak en in het zuiden aan Saoedi-Arabië. Dit land ten oosten van de Jordaan stond lange tijd in de schaduw van Israël. Het vredesoverleg in het Nabije Oosten bracht hierin verandering.

De bezoekers worden bij aankomst in de luchthaven van Amman verwelkomt door het bord 'Ahlan Wa Sahlan' (welkom in het Hasjemitisch Koninkrijk).

Wie Jordanië bezocht heeft, kan beamen dat dit bord een uitdrukking is van de gastvrijheid erg typisch is voor dit land. Er is op het Arabische schiereiland geen andere plaats te vinden waar men zo ongedwongen en aangenaam kan reizen. Hier worden buitenlandse bezoekers met hartelijkheid onthaald. ( zo hebben wij het toch ervaren in het jaar 2000 )

Jordanië is wel een Arabisch land waar het openbare leven bepaald wordt door de koran, maar godsdienstig fundamentalisme is onder de soennistische Jordaniërs eerder een uitzondering. Tolerantie ten opzicht van andersdenkenden staat niet alleen in de grondwet, maar wordt ook daadwerkelijk toegepast.

Jordanië bestaat uit drie verschillende geografische gebieden:

  1. de vallei van de Rift
  2. de hoogvlakte en de bergen
  3. de woestijn

 

  • De vallei van de Rift strekt zich uit van het noorden tot aan de Golf van Aqaba in het zuiden. De vallei bestaat uit het dal van de Jordaan, de Dode Zee en het dal van Wadi Araba. De Dode Zee is met haar 392 meter beneden het zeeniveau het laagste punt ter wereld.
  • De hoogvlakte en de bergen strekken zich uit van Syrië in het noorden tot aan de golf van Aquaba in het zuiden. Zij bestaan voornamelijk uit kalksteen in het noorden en zandsteen in het zuiden, bij Petra en de Wadi Rum.
  • De woestijn beslaat meer dan tweederde van het totale oppervlak van Jordanië.

Wie een bezoek brengt aan openluchtmuseum Jordanië krijgt dankzij de magische omgeving en achtergelaten sporen het gevoel beland te zijn in een Bijbelse film. Het Jordaanse grondgebied ligt bezaaid met historische monumenten, antieke bouwwerken en zelfs werelderfgoed.

De schoonheid van de relieken en archeologische vondsten – met als absolute hoogtepunt de verborgen, roze stad Petra – staat buiten kijf, maar Jordanië bezit nog een troef van onschatbare waarde: haar prachtige valleien en adembenemend mooie woestijn Wadi Rum. Er zijn de ruïnesteden, kruisvaardersburchten en woestijnvestingen, bizarre bergformaties en de Dode Zee waar je de unieke ervaring van drijven op het water kunt beleven.

En als afsluiter kan je relaxen en genieten aan de stranden in het zuiden bij Aqaba, de Rode Zee en lekkere Arabische gerechten, kortom Jordanië heeft veel te bieden.

De meeste toeristen komen aan in de hoofdstad Ammam. Van hieruit is gans Jordanië met de auto te bereiken.

Daar starten wij ook onze reis.

 

Volgend deel : Amman, hoofdstad van Jordanië

 

P.S. de kwaliteit van mijn (3) foto’s is niet goed. De reis dateert van 2000, ik had toen nog geen digitale camera. Tegen mijn principe in zal ik dus in de volgende delen (naast eigen foto's) ook af en toe foto's nemen via google.

Maak jouw eigen website met JouwWeb