In de ban van de roos

 

Frankrijk wordt wel eens het land van de parfum genoemd. Met Parijs als stad waar de meest prestigieuze parfummakers huizen, met Grasse als bloemenhoofdstad en parfumspecialisten aan de Côte d'Azur, is Frankijk een waar paradijs voor liefhebbers van geuren en parfum.
Al sinds de klassieke oudheid wordt er parfum gemaakt in Mediterrane landen. Het gebruik van een ‘luchtje’ werd in de 18de eeuw zelfs verkozen boven een wasbeurt met zeep!

Grasse, de bakermat van de parfum

Naast het Duitse Keulen, waar het eerste geurwater ontwikkeld werd, gebeurde alles op parfumgebied in Grasse, aan de Côte d'Azur.

Daar werd een techniek ontwikkeld om aftreksels te maken van pure parfum met behulp van stoom of alcohol.

Dankzij het zonnige klimaat, bloeien geurende bloemen in overvloed in de streek: rozen, lavendel, jasmijn, enz …

Ga mee naar de Provence … naar Grasse en volg je neus.

In mei bloeien in Grasse de rozen met de lekkerste geur. Bezoek het rozenveld van Dior, maak je eigen parfum en geniet volop van de Provence.

Als je op het rozenveld komt, heb je meteen zin om te vragen of je er eentje mag plukken om op te eten!

Het doet me even denken aan ...

Das parfum, de bestseller van de Duitse auteur Patrick Süskind. ‘Het Parfum’ verhaalt over de moordlustige parfumeur.

Grasse ligt tussen de zee en de bergen, het heeft het ideale klimaat en dito bodem voor de rozen.

De stad is doordrongen van parfum, en in een rozenveld wordt de ervaring zo intens, dat je met al je zintuigen ruikt.

De Rosa Centifolia is zoet als snoep, fris als dauw en zacht als fluweel.

De Rosa Centifiola 

De bekende familie Biancalana kweekt al vier generaties lang rozen. De jongste jaren werkt Domaine de Manon exclusief voor Dior.

De rozen en de jasmijn van Carole Biancalana en haar man Hubert zijn het goud in J’ Adore L’Or die drie jaar geleden op de markt kwam

In mei begint elke dag met een kwartier pure magie. Carole Biancalana vertelt : “Je ziet de rozen langzaam opengaan.

Op het hoogtepunt van de bloeiperiode kleurt het hele veld roze.

Carole Biancalana

 

Zodra ze open zijn, begint de werkdag en neemt de stress stilaan toe.

De geplukte bloemen moeten zo snel mogelijk naar de distilleerderij, elke minuut telt.

“Bien fait, vite fait” gaat niet samen, maar het moet.”

Carole en haar man Hubert

Ze legt verder uit : “Het is aan mij om de bloemen zo vers mogelijk in de distilleerderij te brengen. Deze roos bloeit maar één dag. Ze geeft al haar aroma’s in de voormiddag vrij. Tegen de avond is ze verwelkt. Rozen plukken is niet moeilijk : grijp de steel achter de kelk, geef een knik en de bloem komt los. In één kilo gaan er 300 rozen. Tegen vanmiddag zal het team 100 kilo geplukt hebben. Daaruit wordt in de distilleerderij het ‘absolue’ gewonnen, de basis voor het parfum. In een literfles gaan 400 kilo rozen.”

 

Domaine de Manon

In geuren en kleuren

Grasse kleeft tegen een bergflank met uitzicht op de Middellandse Zee. Vroeger reikten de rozenvelden tot aan de stadsmuren, vandaag is de oude stad verstrikt in een kluwen van wegen en haarspeldbochten.

Maak een wandeling door het oude centrum van deze gezellig stad. Het is een wirwar van straatjes met nauwe doorgangen en hoge huizen. Hou even halt aan de 'Place du Petit Puy’ met het stadhuis en de kathedraal, waar werken van Rubens en Fragonard hangen. Of zoek wat verkoeling onder bomen en de arcaden van de ‘Place Aux Aires’.

Er zijn veel aparte winkeltjes, waar je de nodige geurtjes kunt kopen. En als je hier toch bent om parfum te kopen (of te ruiken) loop dan richting het Casino de Grasse. Vlak ernaast ligt de winkel van Galimard, een van de bekendste fabrikanten van parfum. Je kunt er tegen fabrieksprijzen kopen.

Verder lees je hoe in de fabriek van Galimard een gratis rondleiding mogelijk is ... een leuke belevenis.

Het Musée International de la Parfumerie vertelt de geschiedenis van parfum in geuren en kleuren.  In Egypte was parfum het privilege van de farao. In de Middeleeuwen geloofde men dat stank ziektes overbracht. Lodewijk XV rook graag naar rozen. En Chanel N°5, gecreëerd in Grasse, was het eerste betaalbare parfum. Nog het meest tot de verbeelding spreekt de toiletkoffer van Marie Antoinette meenam toen ze uit Versailles vluchtte tijdens de Franse Revolutie.

Maak je eigen parfum

De drie parfumhuizen in Grasse : Fragonard, Molinard en Galimard verleiden toeristen met gratis rondleidingen en betalende workshops.

De historische fabriek van Fragonard bevindt zich in het centrum en blijft speciaal voor de bezoekers draaien. Je kan kiezen voor een bezoek aan het museum of de rondleiding. Als je de rondleiding neemt kom je ook in het productiegedeelte van de parfumfabriek. Hier kunt u het hele proces van het maken van parfum zien, ruiken en horen.

Hier zie je distilleerkolven, vrouwen in schorten die flacons verpakken of parfum door filters gieten.

En in een  labo, trekken de 300 flesjes de aandacht!

Het parfumhuis Molinard is niet gratis toegankelijk maar je kunt wel een workshop volgen in het maken van parfum. De les wordt gegeven door een echte ‘NEUS’. Je krijgt een molentje met 90 flesjes voor je neus. Snuffelen, combineren, je eigen parfum creëren, dat is de uitdaging.

De ‘lesgeefster’ combineert haar 90 oliën als een ervaren chef. Parfum, zo leer je, bestaat uit drie lagen : tête, coeur en fond. De bovenlaag vervliegt al na 10 minuten, het hart na een uur. Pas daarna toont het parfum zijn ware aard. “Parfum leeft op je huid, vermengt zich met je lichaamsgeur. Een parfum ruikt bij geen twee mensen hetzelfde”, vertelt ze.

In de winkel van Molinard heb je een ruime keuze aan geurtjes en zeepjes. Er zijn ook producten die je elders niet of moeilijk kunt vinden.

Het Parfumhuis Galimard ligt buiten het centrum van Grasse maar is met de auto goed bereikbaar. Ook hier kun je een rondleiding krijgen en een cursus parfum maken.

Behalve de grote parfumhuizen vind je in de kleine winkelstraten van Grasse ook een aantal kleine bedrijfjes waar parfum gemaakt wordt. De eigenaar van de winkel/studio is dan de ‘NEUS’ die het parfum heeft samengesteld. In de Rue de l'Oratoire 12 bevindt zich de parfumwinkel van Didier Gaglewski. Het is leuk om eens met een echte Neus te praten over parfum en Didier Gaglewski spreekt goed Engels en praat graag over zijn werk.

Hapklare bloemblaadjes

Tien kilometer buiten Grasse, in Tourettes-sur-Loup, is de Confiserie Florian, waar blaadjes van rozen en viooltjes op fijnmazige roosters liggen. Ze hebben al een delicaat productieproces ondergaan : met engelengeduld losgeplukt uit de kelk, in Arabische gom gedrenkt, met suiker bestrooid, en in suikerstroop met een natuurlijke kleurstof gedompeld.

Gekristalliseerde bloemblaadjes, gekonfijt fruit, confituur van rozen, viooltjes of jasmijn …

Hier, in Tourettes-sur-Loup, waar de zaak gevestigd is, worden ook traditioneel viooltjes gekweekt.

Ga mee naar de Provence … naar Grasse en volg je neus …

foto links : Jasmijnblaadjes                                                                                                   2  foto's rechts : Rozenblaadjes

 

Ben je ook in de ban van de roos?

Sommige gegevens komen uit Libelle

Maak jouw eigen website met JouwWeb