Ardennen : De jacht en Wereldoorlog II

In de vorige artikels over de Ardennen had ik het specifiek over de streek, de natuur, uitstappen, wandelen en gastronomie

In dit artikel belicht ik :
- Saint Hubert en de jacht
- de harde strijd van De slag van de Ardennen
, gestreden in wereldoorlog II

1. Saint-Hubert en de jacht

Saint-Hubert ligt midden in de Ardense bossen op een hoogvlakte van 435 meter en het is tevens het centrum van de jacht. In de grote bossen van de Ardennen wordt vooral gejaagd op drie soorten groot wild : herten, everzwijnen en reeën.

Wat is het hoofddoel van de jacht

Het hoofddoel is de bevolkingsdichtheid van groot wild zodanig te handhaven dat het bos kan groeien zoals het hoort en dat ook andere levende soorten er kunnen gedijen.

Een te grote bevolking van bovenvermelde dieren kan namelijk grote schade veroorzaken aan de biodiversiteit van het woud, aan de economische rentabiliteit van het bos of van een landbouwgebied. De jacht speelt dus, indien het correct gebeurt, een belangrijke rol in het milieubehoud.

In de Ardennen heeft de jacht ook een essentiële economische rol dankzij de huurinkomsten die verschillende eigenaars hierdoor verzamelen. De jacht is open tussen 1 oktober en 31 december – en dat heeft voor wandelaars minder aangename gevolgen. Er zijn dan elk weekend wel enkele wandelpaden niet beschikbaar omdat ze langs of doorheen een jachtgebied lopen. Op borden staat aangewezen als de jacht open is. Hou dus rekening met die borden, voor uw eigen veiligheid maar ook omdat de boetes voor overtreders niet mals zijn.

Er wordt uiteraard niet alleen rond Saint-Hubert gejaagd maar er zijn 3 grote streken in de Ardennen, waar jagers terecht kunnen:

- regio : Arlon - Bouillon - Florenville - Habay-La-Neuve - Virton
- regio : La Roche-en-Ardenne - Marche-en-Famenne - Nassogne - Saint-Hubert - Vielsalm
- regio : Bertrix - Libin - Neufchâteau - Paliseul - Wellin

De huizen van de stad Saint-Hubert staan om de basiliek, een belangrijk bedevaartsoord ter ere van de Heilige Hubertus, schutspatroon van jagers en slagers.

In de basiliek, waarvan de oudste delen dateren uit de 6de en 8ste eeuw, is het schrijn van de Heilige Hubertus een zeer druk bezochte plek. Op 3 november vereert het volk met pracht en praal zijn patroonheilige.

De stad van de jagers

Elke jaar vinden in het eerste weekend van september de Journées Internationales de la chasse et de la nature plaats. (Internationale dagen van de jacht en de natuur)
Vanaf de zaterdagmiddag weerklinkt het geschal van de jachthorens. Op zondag, na de hoogmis en dierenwijding, vindt ’s middags een grote historische optocht plaats. Die processie illustreert het leven van St. Hubertus en de geschiedenis van de abdij.  Meer dan 500 gekostumeerde personen nemen hieraan deel.

Breng ook een bezoek aan het wildpark van St.-Hubert. Het is het hele jaar open (van 9u tot 18u). Je kan er de herten zien, reebokken,damherten, everzwijnen, dassen, vossen en verschillende soorten typische Ardeense vogels.

 

2. Het Ardennenoffensief en Bastogne

Een stukje Geschiedenis

De slag van de Ardennen (dec. 1944 – jan. 1945) en het beleg van Bastogne

"Op 16 december 1944 beginnen de Duitsers een tegenoffensief: zij staan onder leiding van generaal Von Rundstedt, die Antwerpen wil heroveren. Dank zij het verrassingseffect en de aanhoudende ongunstige weersomstandigheden (mist, sneeuw) slaagt de actie van de Duitsers. Generaal von Manteuffel trekt op naar de Maas en weet zodoende en saillant (een uitstulping in de frontlijn) te vormen. Bastogne, dat in handen van de Amerikanen is en omsingeld door Duitsers, krijgt een sleutelpositie.

Op 22 december wordt generaal McAuliffe plotseling wakker gemaakt en krijgt het bevel zich over te geven. Zijn antwoord luidt kort maar krachtig: Nuts (letterlijk noten; maar hier: geen sprake van) en dat heeft het beleg van Bastogne tot gevolg.

Op 23 december is het helder weer, zodat Bastogne per vliegtuig bevoorraad kan worden. Maar op kerstdag ziet het Duitse leger toch kans het punt te bereiken waar het uiteindelijk tot staan zal gebracht worden. Vanaf dat ogenblik stellen de geallieerden alles in het werk om opnieuw de overhand te krijgen. Het werd een héél harde strijd in een strenge winter.

De Derde Divisie valt, onder leiding van generaal Patton, de zuidoostelijke flank aan en weet op 26 december Bastogne te bereiken. De geallieerden voorkomen vanuit de lucht dat de Duitse pantsertroepen van brandstof worden voorzien. Begin januari komt het eerste leger in het noorden aan. Op 25 januari is de Duitse saillant volledig vernietigd."

Op alle belangrijke invalswegen naar de stad staan geschuttorens van tanks om de grenzen af te bakenen. De grenzen van de omsingeling, waarvan de bewoners van de stad en haar Amerikaanse verdedigers in 1944 het slachtoffer waren.

De toerist ziet meteen dat hij een gemeente binnenkomt die leeft van de herinnering aan die ultieme grote veldslag van de nazitroepen. Op het marktplein, dat de naam McAuliffe kreeg, springt dadelijk de Pattontank in het oog. Het is een monument ter ere van Patton himself. Er is ook een borstbeeld van McAuliffe, de verdediger van Bastogne.

Verder staat één van de mijlpalen van de vrijheid - de mijlpalen die van Normandië tot Bastogne de zegetocht van de Amerikaanse troepen aanduiden.

Op ongeveer 2,5 km  buiten het centrum, op de weg naar Clervaux, bevindt zich de Mardasson heuvel. Dit is een heel grote toeristische trekpleister : een ode aan de gesneuvelden. In 1950 is op een open heuvel een reusachtig monument opgericht ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die tijdens de Slag der Ardennen omkwamen. Niet ver hier vandaan staat de laatste mijlpaal van de Weg der Vrijheid.

Gedenkteken le Mardasson

In dit monument dat de vorm heeft van een ster met 5 punten, staan de namen gegrift van de verschillende bataljons. Ook de namen van de 75.000 Amerikaanse gesneuvelden en het verslag van de strijd staan vermeld.

De crypte is versierd met mozaïeken en bevat 3 altaren: één voor de Katholieke eredienst, één voor de Protestantse en één voor de Joodse.

Vanaf het terras boven op het gedenkteken heeft men een mooi uitzicht op Bastogne en omgeving. Bij ieder punt van de ster bevindt zich een oriëntatietafel, waarop de belangrijkste episoden van de strijd zijn aangegeven.

Naast het monument bevindt zich het Bastogne Historical Center.

De verschillende fasen van het von Rundstedt-offensief kunnen op de voet gevolgd worden aan de hand van een bewegende maquette, van wapens en uniformen, van legervoertuigen, allerlei souvenirs en van filmprojecties.

Maar naast al die oorlogsgruwel kan je in Bastogne en omgeving gebruik maken van 10 wandelpaden (5 à 10 km) en die geven een beeld van het Ardeense landschap vol naaldbomen, weiden, piepkleine dorpjes met leien daken en sombere wouden.

 

Houffalize

Houffalize is een aardig klein stadje dat op 390m hoogte aanleunt tegen een flank van de Oost Ourthe. De naam Houffalize (Haute Falaize = hoge rotsklip) verdient zijn bijnaam van panoramastad.

De bombardementen van 1945, waarbij 345 huizen werden vernield, zijn nog slechts een boze droom. Als getuigen blijven slechts een Pantser en een Amerikaanse gedenkplaat over.  Het stadje dat door De slag van de Ardennen volledig verwoest werd, is herbouwd.

 De stad is ook een halteplaats van de Marche du Souvernir, die elk jaar – in juni - door de 3de Ardeense jagers wordt ingericht.

Duizenden marcheerders leggen dan de afstand tussen Aarlen en Vielsalm af in 14 dagen.

 

Volgend deel : Oostkantons en de vallei van de Salm en Ambleve

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb