De stad Colmar

We brengen een kort bezoek aan Colmar.

Vooraleer jullie verder lezen wil ik wel zeggen dat we veel te kort in Colmar gebleven zijn.

We hadden die dag onvoldoende tijd om de mooie stad 'helemaal' te bezoeken. Maar in een later bezoek (en artikel)  kan je meer lezen over Colmar.

De toeristische lieveling en meest bezocht stadje is zonder twijfel Colmar. Het is na Straatsburg en Mulhouse, de grootste stad van de Elzas.
Elke dag trekt een ware cameraparade door de smalle straten met vakwerkhuizen. En eigenlijk met een goede reden, want in een grotere concentratie en diversiteit kan je de maisons de colombage (vakwerkhuizen) nergens tegenkomen.

Daarnaast vormt het culturele erfgoed in het oude klooster en de dominicaanse kerk al voldoende reden voor een stadsbezoek.
En dan heb ik het nog niet over de mooie terrassen en gezellige ‘winstubes’. Zeer geliefd is het oude wijkje van de vissers en de leerlooiers, bijgenaamd Klein Venetië. Hier worden nu de toeristen in kleine bootjes over de grachten geloodst

Of je nu de stad te voet verkent of vanuit een bootje op de grachten; de fonteinen, vakwerkhuizen en balkons met talrijke geraniums verraden Colmars Elzasser karakter. Oorlogen noch verleden hebben het gezicht van de plaats getekend.

Naast een onuitputtelijke schat aan cultureel erfgoed, biedt de stad een even grote rijkdom aan tafelgenoegens. Colmar is een ideale uitvalbasis om de 'Route des Vins' te verkennen en de 'Elzasser gastronomie' te leren kennen.

Colmar is vooral beroemd vanwege twee kunstwerken: het Isenheimer altaar (in het Unterlindenmuseum) en de ‘madonna in de Rozenhaag’ (in de Eglise des Dominicains).

'Het Isenheimaltaar'

Eglise des Dominicains'   -   'Madonna in de rozenhaag'

 

Het Unterlindenklooster is het oudste gebouw van de stad, hieromheen ontstond Colmar. In de Romaanse periode ontwikkelde de stad zich niet alleen als religieus centrum maar ook als economische pleisterplaats. Ze lag aan het kruispunt van handelswegen, zowel over land als water : wijn, eau-de-vie, en azijn werden verhandeld tegen zout, graan, kruiden en olie.
In 1678 lijfde Frankrijk Colmar in.


Colmar is een bestemming voor het hele jaar, veel bezoekers trekt het wijnfestival in augustus. Elk jaar staat gedurende de eerste twee weken van juli een grote persoonlijkheid uit de muziekhistorie centraal tijdens het Festival International de Colmar. Er zijn dan concerten op verschillende plaatsen.

Prettige bijkomstigheid: Colmar geniet een uitzonderlijk laag neerslagcijfer.

Petit Venise

De romantische wijk Klein Venetië is bereikbaar via het oude Quartier des Tanneurs (de leerlooierswijk), met huisjes uit de 15de – 16de eeuw, tussen het Koifhus en de markthal. Daarna volg je de Quai de la Poisonnerie met zijn kleurrijke vissershuizen met vakwerkgevels.

Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de huizen langs de Lauch en wie het wenst kan
inschepen voor een boottochtje (een aanrader).
Wij namen volgende foto’s vanop de boot.

Wie het liever niet per boot doet, kan instappen in de toeristentreintje, om de stad te verkennen.

'Petite Venise' is een van de mooiste gedeelten van Colmar.


Ik moet hier eerlijk bekennen dat we onvoldoende tijd hadden om Colmar te bezoeken.
Er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden die we niet zagen en die ik dan ook niet kan delen met jullie. Maar niets sluit uit dat we nog eens terugkomen naar Colmar.

Het schijnt ook de moeite waard te zijn om hier te komen in de periode van de advent en kerstmarkt.

zie ook :  Colmar, parel van de Elzas

 

Volgend deel: de dorpjes Riquewhir, Turkheim en Eguisheim

 

@eigen foto's

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb