Sevilla en het Alcázar

 

Na ons bezoek aan de kathedraal en het beklimmen van de Giralda, kunnen we uitrusten op de banken van 2 mooie pleinen: de Plaza del Triunfo en Plaza Virgen de los Reyes.

Het historische stadscentrum (tussen de Barrio Santa Cruz en La Giralda) staat vol met prachtige bouwwerken. Deze buurt, die in de 17de eeuw werd bevolkt door de plaatselijke aristocratie, is een labyrint van kronkelige, prachtig geplaveide straatjes, die uitkomen op aangenaam ingerichte pleinen. Kenmerkend zijn ook de herenhuizen met bewerkte, houten deuren, bougainvilles die van sierlijke smeedijzeren balkons naar beneden hangen en de elegante, uitnodigende binnenplaatsjes, die versierd zijn met ‘azulejos’ (beschilderde tegels) en planten.

 

De Plaza Virgen de los Reyes is een ultieme 'hangplek' voor wie liever lui dan moe is. Zonder een voet te verzetten kan je vanop een bankje genieten van de barokke pracht en praal. Hier, nabij de Giralda, is de verzamelplaats voor de vele wachtende koetsen met rijkelijk versierde paarden en stoere, knipogende machomenners. De sinaasappelbomen verhullen discreet storende paardengeurtjes. Het is een plek waar we urenlang kunnen zitten 'niksen'.

 

Tegenover de kathedraal staat het 18de eeeuws Palacio Arzobispal (aartsbisschoppelijk paleis) met zijn laatbarokke gevel. Het is nog steeds door de kerk in gebruik.

Archivo de Indias

In dit archiefgebouw, dat in de 16de eeuw als koopmansbeurs werd gebouwd, bewaart men documenten die betrekking hebben op de Spaanse kolonisatie van Amerika.

Maar wij willen meer zien. Op het plein lonkt nog een belangrijke Moorse bezienswaardigheid van Sevilla.

 

Een absolute topper op het plein, is het Real Alcázar. Het kwam er in de tijd van de Moren (913) en is in Arabische stijl ontworpen.

In 1364 liet Pedro I een koninklijke residentie optrekken binnen de muren van de oude Moorse paleizen. De paleizen zijn het belangrijkste voorbeeld van een bouwstijl die de Mudejarstijl wordt genoemd. Zoals reeds vermeld in vorige delen is deze bouwstijl uniek voor Andalusië. De stijl stamt uit de christelijke tijd, maar is sterk beïnvloed door de Moorse bezetting. (zie het Alhambra in Granada)

Het Alcázar werd een immens paleizencomplex met indrukwekkende tuinen en patio’s, waar vele koningen woonden en hun stempel nalieten. De huidige koning van Spanje verblijft hier nog af en toe. En toch bleef de tijd hier op een adembenemende manier stilstaan. Via smalle gewelfgangen, een aaneenschakeling van kamers, gedecoreerd met duizenden azulejo’s, kanten stucwerk en gouden sierbogen, een kamer vol Vlaamse handgeweven wandtapijten komen we in elegante binnentuinen, marmeren patio’s, verborgen fonteinpaviljoenen en sierlijke doolhofjes. We komen ogen tekort om die pracht en praal met een blik te vangen. We hebben het gevoel alsof we ons in een Marokkaans paleis begeven.

Nadat we door de Puerta del Léon het Alcázar binnengaan komen we bij de Patio de la Montería (Jachthof).

Dit was de plaats waar het hof verzamelde voor zij op jacht vertrokken.

Op dit centrale binnenplein zien we de voortreffelijke gevel van het Palacio Mudéjar of Palacio del Rey Don Pedro.

 

De volgende en frappante kennismaking is die met de Patio del Yeso (gipshof). Deze Patio is een tuin met bloembedden en een kanaaltje, dat schitterend is bewaard gebleven uit de 12de eeuwse Alcázar van de Almohadendynastie. Rondom een klein, door heggen omgeven, vijvertje vind je de typische met gips bewerkte bogen. De decoraties getuigen van de geraffineerde wijze waarop de Moren vorm gaven aan materialen.

Het Paleis is gebouwd om twee kleinere patio’s. Een daarvan is de Patio de las Doncellas (maagdenhof), waar volgens Arabische traditie publieke evenementen en ceremonies plaatsvonden. Het is één van de mooie plekjes van het mudejarpaleis in het Real Alcazar. Rondom de watertuin dragen zuilen de gekartelde bogen. Op deze rijk versierde bogen zijn verfijnde verfijnde voorstellingen van planten en geometrische vormen te zien.

Hier is stucwerk te zien van de kunstenaars uit Granada

 

De ander is de Patio de las Muñecas, de patio van de poppen, die zijn naam te danken heft aan afbeeldingen van vrouwelijke hoofden boven op de kolommen. Met zijn aangrenzende slaapkamers en gangen is deze patio van de poppen het hart van het paleis. De naam verwijst naar twee gezichtjes in een van de bogen.

 

De belangrijkste en mooiste ruimte in de Alcázar vinden wij de Salón de Embajadores (gezantenzaal), opgetrokken door Peter de Wrede (Pedro el Cruel). Deze 15de eeuwse zaal is het pronkstuk van de mudejarstijl. Deze ruimte met geometrische decoraties, verfijnde houtsoorten, prachtig tegelwerk, marmeren zuilen en hoefijzerbogen zijn een lust voor het oog.

Detail van de hoefijzerbogen: azulejos en stucwerk versieren de hal van de ambassadeurs, die over drie symmetrische doorgangen beschikt, elk met drie hoefijzervormige bogen.

De oogverblindende koepel in een mozarabische stijl is in 1427 gebouwd en bestaat uit een besneden, verguld houten vlechtwerk.

 

In de 13de eeuw werd naast het mudejarpaleis door Alfons X de Wijze een nieuw gotisch gebouw opgetrokken, de Palacio Gótico (gotisch paleis). Twee eeuwen later drukte Carlos V zijn stempel op de stijl van het gebouw. Hij liet het verbouwen tot een renaissancepaleis.

 

Het is een mooi gebouw, maar het staat in schril contract met de mudejarstijl van het Palacio Mudejar.

De kapel van het gotisch Paleis van Karel V

In de Salones de Carlos V sieren enkele interessante kunstwerken zoals Vlaamse wandtapijten die overwinning van de vloot van Karel V afbeelden en .......

........ 16de eeuwse azulejos de gangen van de kamers.

 

De paleistuinen

Na een bezoek aan de paleizen kunnen we terecht in de prachtige en rustgevende tuinen van het Alcazar. Deze werden in de loop van de eeuwen aangelegd en verbouwd. Bij de paviljoenen, standbeelden en zuilen merken we een diversiteit aan kunststijlen op. De tuinen bevatten ze elementen uit het Moorse tijdperk, de renaissance, barok, rococo en de moderne tijd. 

Deze tuinen, met hun terrassen, fonteinen en paviljoens, zijn een koele afwisseling voor de hitte en drukte van Sevilla.

Wie dat wil kan nog even verpozen op één van de bankjes en genieten van de talrijke vijvertjes en fonteintjes.

 

De Jardines Alcazar zijn de ideale plek voor een wandeling langs schaduwrijke paden die worden omgeven door sinaasappelbomen, cipressen, pijnbomen en wuivende palmen.

In de paleistuinen kunnen we heerlijk bijkomen en opladen voor volgende wandeling. In de zomermaanden worden ’s avonds in de tuinen concerten gegeven.

 

Er zijn eigen foto's maar bij ons bezoek aan het Alcázar deed mijn fototoestel het even niet, vandaar enkele afbeeldingen genomen via google.

 

 

Volgend deel : Casa de Pilatos