Van Najera naar Haro

  • Haro is wijnhoofdstad van de Rioja Alto …
  • Wie van wijn houdt, zit goed in Haro  …
  • In Haro lijkt alles om wijn te draaien …
  • De talrijke bodega’s van Haro zijn mooi, aanlokkelijk en bieden hun beste wijn aan …

 

De Riojawijnen

De wijnregio Rioja produceert al sinds de middeleeuwen wijn. De ranken gedijen uitstekend op de zonnige hellingen en de door de rivier 'Ebro' bevloeide grond.

Over het westelijk deel waait een Atlantische wind, terwijl het oostelijk deel in mediterrane lucht ligt.

Er zijn drie subregio’s : Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa. De druivensoorten die hier veel gebruikt worden zijn de tempranillo en de garnacha.

 

Wij zijn op weg naar Rioja-stad Haro. De eerste wijngaarden komen in zicht.

De kalkrijke kleigrond van Haro en omgeving brengt volle wijnen voort, kenmerkend voor La Rioja.

De kunst van de wijn is ongetwijfeld een van de grootste charmes van deze regio, die een museum heeft gewijd aan dit product.

De druiven zijn nog heel klein, groen en hard. Ach, het is pas juni, ze hebben nog de ganse zomer tijd om verder te rijpen.

 

Wat verder op de weg houden we halt voor een boom met vruchten. Die staat zomaar langs de weg. De vruchten zijn nog niet rijp.

Ik weet niet juist wat het is, maar ik denk aan mirabellen (grotere dan).

 

HARO

Het is al in de late namiddag als we aankomen in Haro, de wijnhoofdstad van de Rioja Alta.

We zien reeds diverse wijnbars, maar het eerste waar we nu naartoe willen is naar het hotel.

We hebben nood aan wat verfrissing, voor paar dagen uitpakken en een korte rustpauze nemen.

Het hotel is heel mooi gelegen, niet ver van het centrum en met de bergen op de achtergrond.

Die eerste avond wordt een heerlijk maal geserveerd met een lekkere Rioja wijn.

En de volgende morgen staan we klaar voor ons bezoek aan de stad 'Haro'.

 

Volgend deel: Haro, de Riojastad