Guadix en de grotwoningen

 

Op ongeveer 65 km ten oosten van Granada, aan de noordkant van de Sierra Nevada, in een streek, die doet denken aan een vreemd soort maanlandschap, ligt een levendig stadje met een rijk verleden.

Guadix is een stad zonder duidelijke afbakening, maar zijn omvang wordt aangegeven door de kleihoudende heuvels eromheen en de grandioze toppen van de Sierra Nevada in de verte.

De mysterieuze stad verbergt veel van haar geheimen in een onontwarbare ondergrondse wereld. In de heuvels zien we hier en daar een witte schouw of gevel uit de bodem opsteken, als stille getuige van bewoonde grotten. De kleiachtige ondergrond was ideaal om een grotwoning te bouwen, erg typerend zijn voor deze streek.

De grotwoningen op zich zijn niet uniek. Wij zagen ze ook op onze reis langs de Loire (in Saumur). We bezochten ze ook in Tunesië. Er zijn er in Puglia (Italië) en op verschillende plaatsen in Spanje. Je vind ze op veel plaatsen in de provincie Granada maar dit is het gebied waar ze het meest geconcentreerd zijn. Guadix heeft de grootste grottenwijk van Spanje én Europa. Hier woont maar liefst 25% van de bevolking nog steeds in een grot. De stad telt nog zo'n 2000 grotwoningen.

De eerste tekenen van het gebruik stammen uit de 8ste eeuw. De grotwoningen die wij nu zien dateren uit de tijd van de reconquista (15de eeuw), toen de Moren uit de gemeenschap van de Christenen werden verbannen. De Moren, op de vlucht geslagen voor de Spanjaarden, zochten hun heil in deze gebieden .

Grotwoningen bieden grote voordelen in dit deel van Spanje. Ze zijn uitgehouwen in het zachte kalksteen en hebben door hun dikke buitenmuren het hele jaar door een stabiele binnentemperatuur van 18-20 graden. Dat is niet alleen een voordeel in hete Andalusische zomers, maar ook in de winter. De bewoners hebben dus niet veel kosten aan verwarming - en dat terwijl het hier in de buurt van de Sierra Nevada een stuk kouder kan zijn dan elders in Andalusië. En de grot blijft - zonder airconditioning - heerlijk fris in de zomer. Bovendien bieden de grotwoningen een gezonde leefomgeving. Het is helemaal niet klam of vochtig in de muren.

Wij hadden erover gelezen en waren er erg nieuwsgierig naar … nieuwsgierig genoeg om een paar overnachtingen in een grotwoning te boeken. En hier staan we dan, vol ongeduld om binnen een kijkje te nemen. De dreigende lucht deert ons niet, het waait ook snel voorbij.

Ik nodig jullie uit om mee te gaan naar ons 'ondergronds logement'.

We hebben er meteen een huisgenoot bij. De poes ligt te zonnen op de vensterbank en ja, het klikt meteen tussen ons.

Ze wandelt af en toe mee als we weggaan en bij het terugkeren na een uitstap, komt ze ons tegemoet om dan weer haar plekje aan het raam in te nemen :-)

Wij kijken er naar uit om zelf eens te ervaren hoe het is om in een grotwoning te overnachten.

En er is een groot voordeel: eenmaal binnen hoor je niets van de buren want alles is super geluidsdicht.

Alle plaatsen kunnen afgesloten worden door gordijnen, behalve de badkamer (met ligbad en douche) - daar is een deur.

De stopcontacten en knoppen voor de elektriciteit zijn heel apart.

 

Wij vinden het zelf super om op zo'n bijzondere plek te slapen en waanden ons even terug in de tijd. We zouden bijna geloven dat we bij de Flintstones op bezoek zijn.

Is het dromen of toch waar? Na de inspectie van onze 'grot' gaan we het domein verkennen en zoeken waar het restaurant zich bevindt (ook in een grot).

Fred Flintstone ziet een mooie badkuip. Hij is kordaat: "Wilma, jij gaat deze avond niet dineren vooraleer je in bad geweest bent! Ik wil dat je monter en fris aan tafel verschijnt!"

En Wilma, gedwee als altijd, doet wat haar man verlangt ...

 

We bezoeken nog andere grotwoningen en ook het stadje Guadix zelf.

 

 Volgend deel : Het ondergrondse leven in Guadix