Romenay en Cluny

 

Na ons bezoek aan de grotten rijden we verder door de wijngaarden en we komen door een klein dorpje, Romenay.

In het Gallo-Romeinse periode, was de gemeente gelegen op het kruispunt van twee Romeinse wegen, en het was een douane-punt en vakantiebestemming. In de VIe  eeuw werd Romenay, door een verdrag onder koning Gontran, geplaatst onder leiding van de bisschoppen van Mâcon. Het dorp blijft onder hun gezag tot het revolutionaire tijdperk. In de tijd toen de 'Sires'’ prominenten waren, was het grondgebied Bresse onderverdeeld in diverse koninkrijken. Als er veel problemen waren door de inval van 'buur-heersers' en tijdens 100-jarige oorlog, werd Romenay beschermd door een verdedigingsmuur en een diepe gracht.

De vaak belegerde, stad verzette zich tegen de vele aanvallen. Twee versterkte deuren, een deel van het interieur, en een wachttoren, gebouwd in baksteen, die dateren uit middeleeuwse dagen, zijn nog steeds zichtbaar.

Romenay was bekend om deze folklore en erfgoed, en werd in 1937 gepromoveerd tot de rang van Dorp Rural de France, op de Wereldtentoonstelling van Parijs.

Dit voormalige middeleeuws vestingstadje met haar twee gateways, daterend uit de 14e eeuw, heeft bewaard vakwerk en uitstekende huizen. Hieronder een foto van het stadhuis en aan weerszijden de school. In de linkerblok was de jongensschool, in de rechterblok was de meisjesschool.

De toegangspoort La porte d'Orient.

L'Eglise Saint Martin

De wijk Veilles Maisons => XIVe eeuw

La Porte d'Occident

Romenay heeft boerderijen met Saraceense schoorstenen (= een enorm hoge opengewerkte schoorsteen, lijkt op een klokkentoren met een mijter op).

In het hart van het dorp is een boerderij gelegen. Het is La ferme du champ bressan - Musée du terroir de Romenay

Het is meer dan een eenvoudige boerderij. Het is eigenlijk een aantal gebouwen rond een centrale binnenplaats.

Eenmaal binnen is het alsof we terugkeren naar de jaren ’30, meer bepaald , 23 augustus 1937. Toen leefden hier, in Romenay, de bewoners van deze boerderij.

 

Cluny

Iets verder op onze weg, midden in het land tussen Cluny en Tournus dat het label Pays d’art et d’histoire heeft ontvangen, ligt de benedictijner abdij van Cluny. Deze in 910 gestichte abdij heeft in Europa een bijzondere politieke, artistieke en religieuze betekenis gehad.

Dit is een schaalmodel van de bijna volledig verwoeste Romaanse abdij van Cluny.

Wie zegt Cluny, denkt aan de beroemde abdij van deze stad.

Wij bezoeken het centrum en gaan een kijkje nemen naar de zo besproken abdij en de ruïnes.

Hier stond ooit het meest majestueuze abdijcomplex van de christelijke wereld. Na plunderingen tijdens de Franse Revolutie werden de gebouwen gesloopt en steen voor steen verkocht. Een 3D-reconstructie en restauratiewerken geven toch een goed beeld van dit spiritueel centrum dat in de middeleeuwen grote invloed had op het religieuze, intellectuele, politieke en artistieke leven in West-Europa.

Hoewel er weinig is overgebleven van de abdijkerk, een echt meesterwerk van Romaanse kunst, getuigen de overblijfselen en bewaard gebleven kloostergebouwen van de invloed die Cluny ooit uitoefende. Een bezoek is dus meer dan de moeite waard en laat bezoekers verbluft achter.

 

Eglise Notre-Dame

Het voorplein met een 18de eeuwse fontein en oude huizen vormt een charmant geheel. De kerk met de vierkante klokkentoren is even na 1100 gebouwd. Het was een van de eerste kerken die tijdens de gotiek werden verbouwd en vergroot. Van het vroegere voorportaal bleef alleen de stenen vloer bewaard. Het 13de eeuwse portaal is vervallen, maar het schip met de hoge gewelven en de koepel met de gebeeldhouwde kraagstenen zijn nog in mooie staat.

 

Tour des Fromages

Vanaf deze toren uit de 11de eeuw (120 treden) ontvouwt zich een mooi uitzicht op de stad.

We hebben niet veel tijd om in Cluny te blijven, maar tijd voor een terrasje en een drankje is er altijd ...