Sprookjessteden : Waldeck, Wolfhagen, Baunatal

 

We gaan verder op de sprookjesroute van de gebroeders Grimm  

Waldeck

De stad Waldeck is ook onderdeel van de Sprookjesroute.

Met zijn historische oude binnenstad en het prachtige gravenslot heeft het een sprookjesachtige uitstraling.

In dit groot kasteel neemt de elfenkoning Erck een belangrijke plaats in. Deze elfenkoning staat vlak voor de parkeerplaats al te kijken!

Let dus op als je in de buurt komt :-)

Ongeveer 220 meter boven het 27 km lange meer torent Schloss Waldeck, uit. Hier heb je een prachtig uitzicht op Edersee.

In dit kasteel, uit de 12de eeuw, kan je terugkijken op een roerige geschiedenis. Het was vroeger de woning van de graven van Waldeck, die hier gewoond hebben tot in de 17e eeuw.

In het burchtmuseum kun je in de tentoonstelling 'Hinter Schloss und Riegel' (achter slot en grendel) alles te weten komen over de geschiedenis van de burcht in de 18de en 19de eeuw, toen het kasteel als tuchthuis en vrouwengevangenis dienst deed.

Het uitzicht is er mooi en de kanonnen zijn gericht naar het water. Je kan je niet voorstellen dat een vijand zo’n kasteel, met zulke muren, zou kunnen bereiken.

Vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht over de Edersee en de bosrijke bergen van het Naturpark Kellerwald-Edersee.

Nu is het een eerste klas hotel met verschillende restaurants

Wie de steile klim niet te voet of met de wagen wil doen, kan je gebruik maken van de kabelbaan.

Een retour biljet brengt je naar het slot en terug naar de Altstadt.

Ooit was er beneden, in het bos een ‘kleine sprookjesroute’. Maar deze werd blijkbaar niet goed onderhouden en het ziet er niet aantrekkelijk meer uit.

Voor zij die ervan houden ; er is wel een klein bloten-voeten pad. Leuk om even te proberen en te ontdekken dat we met schoenen wel erg verwend zijn en dat het dus tegenvalt om over al die verschillende ondergronden te lopen.

 De benedenstad heeft romantische vakwerkhuizen en een laat gotische kerk.

In het Altstadt is een bewijzerde een stadswandeling (1,3 km), die leidt langs alle bezienswaardige gebouwen en plaatsen in het stadje zoals de oude stadsmuren, de kerken, stadspoorten, de bronnen, de oude bierfabriek, onderaardse kerkers ...

De oude stadsmuur en torens zijn leuk om te zien. Wie weet welk sprookje hierbij verzonnen is. Ook in winkels komen we wel eens etalages tegen die in het teken van sprookjes staan.

 

Wolfhagen

Wolfhagen is een oude stad waarin van alles te ontdekken valt.

De gotische 'stadskerk St. Anna' maakt indruk met zijn grote toren die in de wijde omtrek het stadsbeeld bepaalt.

De kerk is geliefd dank zij de vele concerten door koren en orkesten die ook buiten de regio bekend zijn.

De historische, zeer goed gerestaureerd en onderhouden vakwerkhuizen, mooie pleinen en kronkelende straatjes in de 775 jaar oude stadskern zorgen voor een idyllische, harmonische sfeer.

Maar Wolfhagen is meer - ‘Hét’ sprookje van deze stad is : de wolf en de zeven geitjes

In het keldergewelf van het Raadhuis bevindt zich de Sprookjeskelder van Grimm, met reproducties van afbeeldingen en een tekstpaneel van Ludwig Emil Grimm, de schilderende broer van de beide geleerden Jacob en Wilhelm Grimm. Er is ook een groot verhalenboek te vinden. In de hal worden soms sprookjes lezingen, cabaret en ceremonies gehouden in een sprookjesachtige sfeer.

Alte rathaus

 

Het decor van de 'Sprookjeskelder' is ook een sfeervolle trouwlocatie.  Een levensgrote, uit hout gesneden wolf met een staande klok en het zevende geitje, een opengeslagen houten boek met de Wolfhager stadssprookjes verwijzen naar het bijzondere verleden van Wolfhagen.

Als je aan de rand van het dorp wandelt ontmoet je nog een ander beeld van de wolf. Hier zien we ook de stenen waarmee de buik van de wolf gevuld werd. Amai, dat zal hem zwaar op de maag hebben gelegen.

 

Baunatal

In het stadje Baunatal werd Katharina Dorothea Pierson geboren. Later werd ze bekend als sprookjesvertelster Dorothea Viehmann – de sprookjesvrouw.
Zij hoorde vroeger in de woonkamer van haar vader allerlei legendes en sprookjes die reizende kooplieden vertelde.

Die verhalen vertelde ze steeds door, ook aan de gebroeders Grimm. Je ziet hoe de broers de oren spitsten en alles opschreven in hun boeken waar de verhalen later tot leven kwamen.

 

Meer dan 40 verhalen zijn door haar verteld. Elke zaterdag is er in de Knalhutte nog een sprookjes voorleesuur. 

Er zijn in Baunatal nog sprookjesfiguren uitgebeeld, zoals Het meisje met de zeven raven.

Dit beeldje is minder bekend; het zou de Ganzenhoedster met de ganzen kunnen zijn.

Maar het is meer een jongen dan een ganzenhoedster. En er zijn niet erg veel ganzen?

Hoe dan ook, het is ook een leuk beeldje.

 

Volgend deel : Kassel, hoofdstad van de sprookjesroute

  

de foto's zijn genomen via google