Malá Strana (Kleine Zijde)

 

We verlaten de Praagse burcht (vorig deel), dalen af en genieten nog van het uitzicht op de stad Praag.

 

Malá Strana (Kleine zijde).

Aan de voet van de Praagse burcht ligt de Malá Strana (Kleine zijde). Dit deel van Praag is opnieuw een belevenis. Het is een wijk met een eigen identiteit, een soort schilderachtig eiland dat door brede parken en de Moldau van de rest van de stad wordt gescheiden. Zo wonderbaarlijk oud en kunstzinnig, elke huis met een slot, paleizen met beschilderde gevels, prachtige kerken, barokke monumenten en huizen met sierlijke gevelstenen ... dat is Malá Strana!

Er bestond hier al in de 8ste eeuw een koopliedennederzetting, maar nadat vorst Břetislav daarvandaan de joodse kolonisten naar de andere oever van de Moldau verhuisde (11de eeuw) werd het de residentiële stad van de Boheemse adel en gezanten van de naburige regenten.

Ook nu zetelen hier veel ambassades en zijn er veel van de beste restaurants van de stad.

In de 12de en 13de eeuw eindigde hier de stadsvesting. Voor de muren en de verdedigingstoren hoopte het verkeer samen. De handelslui wachtten hier ongeduldig in een rij, om aan de andere kant te wisselen en naar de marktplaats van Praag te komen. Op de linkeroever van de Moldau had men destijds niets verloren. De burcht ontstond hier pas veel later.

Metselaars, schrijnwerkers, timmerlieden, ijzersmeden en dakdekkers vestigden zich op de Kleine Zijde vanwege de lage huurprijzen. De eigenlijke bloeitijd begon pas ten tijd van de Habsburgers. Er ontstonden nieuwe kerken, kloosters en paleizen. De 17de eeuw bezorgde de ‘Kleine zijde’ een opleving zonder weerga. Deze ‘late ontvlamming’ is nu de moeite waard voor deze wijk. Terwijl het Praagse oude en nieuwe stadsgedeelte ingrijpend veranderd werden door saneringen, staat de tijd op de Kleine zijde al meer dan 150 jaar stil. Van de oude wijken heeft Kleine Zijde zijn oude karakter het best behouden, sinds het einde van de 18de eeuw is hier nauwelijks meer gebouwd

Zoals altijd zoekt de tram zijn weg door de nauwe straatjes.

Vanuit Kleine Zijde, dat aan de voet van de Praagse Burcht ligt, hebt u prachtig uitzicht over de rivier de Moldau en Oude Stad.

De Sint-Nicolaaskerk (kostel Sv. Mikuláše)

Het centrum van de Malá Strana wordt beheerd door de prachtige Sint-Nicolaaskerk.

Deze kerk en het voormalige Jezuïetencollege splitsen het ‘Malostranské náměstí’ (plein Kleine Zijde), in twee delen.

Met de bouw van het mooiste barokke bouwwerk van Praag werd begonnen in 1703 en in 1761 werd de laatste hand gelegd aan de prachtige fresco's in het schip. Op de imposante, 1500m² grote plafondschildering heeft ook de schilder Johann Lukas Kracker  zich vereeuwigd. Het is één van de grootste van Europa. Het romantische landschap met haven en vuurtoren illustreert de herkomst van de Heilige Nicolaas, patroonheilige van de zee- en kooplui.

De klokkentoren is voor bezoekers toegankelijk.

http://www.photos.com

 

Op het plein 'Kleine Zijde' staan nog mooie gebouwen.

foto links : het Smirickipaleis

foto rechts : het Sternbergpaleis

Niet ver hiervandaan staat een bescheidener, maar misschien nog beroemder bouwwerk.

De oorspronkelijke protestantse kathedraal werd na onderdrukte opstand overgedragen aan de katholieken.

In deze barokke kerk kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Overwinning (Maria-de-Victoriakerk) bevindt zich vanaf 1628 het beroemde ‘Bambino di Praga’ (het wonderbaarlijke ‘Kindje Jezus van Praag’).

Het, van origine, Spaans wassen beeldje van het kindje Jezus dat gekleed is in een van zijn 72 dure mantels wordt vereerd door katholieken. Het geloof dat het beeld wonderen kan verrichten brengt mee dat een stroom pelgrims naar hier komen.

 

Nog mooie gebouwen dichtbij:

Thun-Hohenstein = zetel van de Italiaanse ambassade

Lichtenštejnský palác (Lichtensteinpaleis)

Het Schönborn paleis  (zetel van de Amerikaanse ambassade)

Morzinský palác (Morzin paleis) (Roemeense ambassade)

Het Thunovsky Palác

Zijstraatje Karmelitská

Wallenstein paleis

De Praagse burcht is heel imposant, maar lang niet zo pompeus als het Wallenstein paleis. De veldheer Albrecht von Wallenstein liet dit barokpaleis bouwen. Hij wou hiermee de Praagse burcht overtreffen. Hij moest daarvoor de Praagse steenbakkerij, drie tuinen en 23 huizen opkopen en de bewoners te verjagen. Zelfs de stadspoort moest verdwijnen om de architecten ruimte te geven om het paleis van alles te voorzien.

Dat Wallenstein echt luxueus leefde, daarvan kan me zich in de grootste tuin op de ‘kleine zijde’ laten overtuigen.

de manege van het paleis

Het paleis is nu de zetel van de Tsjechische senaat, en na de restauratie is het voor het publiek geopend.

 

Volgend deel : Het eiland Kampa en Praags bier

 

Eigen foto's + afbeeldingen uit :

http://www.prague.net

http://www.discoverczech.com

http://www.citytripplanner.com

http://www.digitalefotosite-corenjoke.com/praag-tsjechie.htm

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb