Echternach: stadspark, villa Romaine en springprocessie

 

We zetten onze stadswandeling verder. De abdij is gelegen aan een mooie tuin , een orangerie, fonteinen en een rococopaviljoen.

De Orangerie zelf kan je niet bezoeken.

Maar de grote tuin en het gebouw behoorden toe aan de abdij. Het was algemeen bekend dat de abdij een enorme rijkdom bezat.

Vroeger was dit de oude tuin van de abdij. Het stadspark, was ooit de lusthof van de abdij en deed dienst om de monniken wat extra plezier te verschaffen.

Nu is het een plek waar de stadsbewoners en toeristen verkoeling zoeken en uitrusten.

Het hek van de poort is een fraai staaltje van siersmeedkunst.

De 18de-eeuwse kloostertuin  is strak en geometrisch ingericht en de beelden tegenover de voorgevel van de orangerie verbeelden de vier jaargetijden.

Het mooi vijfhoekig Rococopaviljoen werd in de tweede helft van de 18de eeuw gebouwd in opdracht van een abt. Op de hoeken staan beeldhouwwerken. Binnen treft u een kleine expositie met maquettes van Luxemburgse boerderijen.

Het stadspark grenst aan de oevers van de Sûre. Aan de andere zijde van de rivier ben je meteen in buurland Duitsland. En aan die kant is er ook een camping.

Nog een belangrijke toeristische plaats van de stad is de Villa Romaine. Vlak naast het kunstmatig aangelegde meer (zie vorig deel) zijn nog de restanten terug te vinden van een Romeinse villa. De restanten zijn pas ontdekt in 1976. Aan de ingang van de site is een maquette opgesteld die een beeld geeft van hoe deze villa er ooit heeft uitgezien.

Deze villa (50-100 na Chr.), die geldt als de grootste die tot nu toe in Gallië werd ontdekt, was ongetwijfeld het eigendom van een welgestelde persoon. In verschillende vertrekken bevonden zich vloermozaïeken die nu te bewonderen zijn in het abdijmuseum. De wanden waren beschilderd. Aan de hand van tekeningen krijgt men een wat duidelijker beeld van de funderingen. De ingang gaat via een klein didactisch museum over het leven van de Romeinen, het infoforum.

De geschiedenis van de St. Pieters- en St. Paulusparochiekerk, zou teruggaan tot 698. De kerk werd ontelbare keren verbouwd en uitgebreid. Ooit waren op deze heuvel de overblijfselen van een oude Romeinse vestiging en daarop is de kerk gebouwd. Het bewijs daarvan is de waterput in de zijkapel van de kerk.

Deze versterkte kerk op de historische heuvel was in de middeleeuwen vaak een veilig toevluchtsoord voor de burgers van de stad. Al in de Romeinse tijd bevond zich hier een versterkte legerplaats. Ze bevat romaanse en gotische elementen. De moderne glasramen zijn van Franz Gillen.

Aan de voet van deze kerk is het Hihof gelegen, een gebouw waarin een museum over de prehistorie is ondergebracht. De ontwikkeling van de mens, vanaf het paleolithicum tot de eerste akkerboeren wordt hier uitgelegd. Het museum is ondergebracht in een gebouw dat uit de middeleeuwen stamt. Aan de hand van artefacten uit de gehele wereld wordt getoond hoe werktuigen en wapens zich over een periode van meer dan een miljoen jaar hebben ontwikkeld. Tijdtafels, kaarten en videofilms geven inzicht in de steentijd.

Naast de collectie voorwerpen van de prehistorie ook nog een belangrijke verzameling porselein terugvinden. Dit porselein werd hier geproduceerd in de 19de eeuw.

We maken een leuke wandeling door de eeuwenoude straten van Echternach en bewonderen de middeleeuwse gebouwen, gotische herenhuizen, oude pariciërshuizen en het prachtige marktplein…….

... en daarbij hoort af en toe een terrasje doen en genieten.

 Echternach heeft ook zijn naam gevestigd dankzij het Internationale Festival van Klassieke Muziek en – niet te vergeten – de Springprocessie. Het internationale festival van de stad organiseert jaarlijks kwalitatief hoogstaande klassieke en jazzconcerten.

De stad Echternach is wereldbekend door haar Springprocessie. Ze werd in 2010 door de UNESCO opgenomen op de lijst van  immaterieel cultureel werelderfgoed van de mensheid. Dit eeuwenoude 'dansfeest' is uniek in haar soort in de wereld. Elk jaar, op dinsdag na Pinksteren, trekt zij duizenden pelgrims en nieuwsgierigen aan.

En hiermee sluit ik ons bezoek aan Echternach af.

Wie zin heeft kan nog een bezoek brengen aan het breed spectrum van culturele hoogtepunten uit het programma van het cultuur-, toerisme- en congrescentrum Trifolion. Een bezoek aan de vijf musea en van het culturele pad Via Epternacensis is ook een aanrader.

 

Volgend deel : Vakantie in Echternach