Kassel, de 'hoofdstad' van de Duitse Sprookjesroute

 

In zes steden hebben de gebroeders Grimm geleefd, gestudeerd en gewerkt. Ze lieten ook sporen na in tal van kleine dorpjes in Hessen en daarbuiten. Maar een plek die je zeker tot een van de hoogtepunt mag rekenen, is de stad Kassel.

In 1798 verlieten Jacob en Wilhelm Grimm het schoolgebouw in Steinau om naar het gymnasium in Kassel te gaan.  Whilhelm Grimm schrijft : “Aan een mooie kindertijd, gelardeerd met 'onvergetelijke indrukken voor de rest van mijn leven' was een einde gekomen!

In Kassel woonden de broers 30 jaar van hun leven (1798 – 1841). Hier werkten ze als bibliothecaris, hier verzamelden ... documenteerden en bewerkten ze zo'n 200 sprookjes en sagen. Hier hebben ze heel wat stappen in de straten liggen en hier ontdek je echte Grimm-schatten! In Kassel begonnen ze met hun beroemde sprookjesverzameling. In deze stad is het ‘Gebroeders-Grimm-Museum’, dat ook op de lijst van Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Gebroeders-Grimm-Museum

In 1822 gingen de broers wonen, aan de Schöne Aussicht, vlak bij het 'Palais Bellevue', waarin sinds 1972 het gebroeders Grimm-museum gevestigd is.

Een bezoek aan het museum is een aanrader. In dit prachtige laatbarokke bouwwerk gidsen meubels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen en boeken je door het leven van de broers. Er is een volledige  verdieping gewijd aan de Duitse taal- en literatuurwetenschap (Jacob was taalkundige), aan het schrijven van de geschiedenis, de kennis van oude mythes en ze schreven zelfs politieke werken.

Er staat ook de authentieke versie van hun beroemde sprookjesboek tentoon. Het groeide uit tot het meest gelezen en meest verspreide boek uit de Duitse cultuurgeschiedenis. Hier bewaakt men de handexemplaren van de kinder- en huissprookjes van Grimm, die sinds 2005 op de 'Werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco' staan.

Maar naast dit alles is er ook veel aandacht voor het werk van de schilderende broer, Ludwig Emil Grimm, die als romantisch tekenaar en etser naam heeft gemaakt.

Als men spreekt over Kassel, denken velen aan 'water' en watershows. Drie parken, drie kastelen en een uniek museumlandschap nodigen je uit ..

Bergpark Wilhelmshöhe

Habichtswald en residentie (park en stad) werden onder landgraaf Friedrich II door de kaarsrechte Wilhelmshöher Allee  met elkaar verbonden. Het Herculesbeeld domineert op grote hoogte het complex.

Wilhelmshöher Allee 

Deze weg begint aan de Brüder-Grimm-Platz  bij de Königstor met de twee wachthuizen.

Brüder-Grimm-Platz

Het standbeeld van de Gebroders, op de Brüder-Grimm-Platz

Königstor (heden)

Königstor (vroeger)

In het meest noordelijke hebben van 1814-1822 de gebroeders Grimm gewoond en hun kinder- en volkssprookjes opgetekend.

 

In het prachtige Bergpark Wilhelmshöhe sluiten kunst en natuur zo perfect op elkaar aan. Dit grootste bergpark van Europa (240 hectare) met grandioze cascaden en fonteinen wordt gerekend tot de indrukwekkendste creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Het park, dat vooral bekend staat om zijn lange waterval en het in Engelse stijl aangelegde landschap, is dan ook niet voor niets opgenomen in het 'Werelderfgoed van UNESCO'.

Het park, ontworpen door landgraaf Karl en architect G.F. Guerniero, is volstrekt uniek onder de Europese barokparken. De Engelse parkstijl, die in de tweede helft van de 18de eeuw de voorkeur kreeg boven de geometrische Franse tuinstijl, veroorzaakte een verandering van het plan: over het gehele terrein verspreid werden sentimenten-romantische kapellen, ruïnes, watervallen, piramiden, aquaducten, paviljoens en fonteinen opgericht.

Op het meest westelijke en het hoogste punt van het Bergpark staat Hercules.

Het beeld is meer dan negen meter hoog en inwoners beschouwen het als het symbool van Kassel.

Aan de voet van de ca. 70 meter hoge sokkel is een wereldwijd uniek schouwspel te bewonderen. Hercules is het startpunt van de indrukwekkende watershow (een 250m lange structuur die gigantische watertrappen vormt).

Het Hercules-monument en de watertrappen getuigen nog steeds van de barokke praalzucht van Keurvorst Wilhelm.

Van 1 mei tot 3 oktober kun je vanaf 14.30 uur de bijzondere Wasserspiele bijwonen. Het is heel mooi om te zien hoe het water bovenaan begint te stromen en langzaam over de plateaus naar beneden komt.

Deze belevenis via foto weer te geven is niet mogelijk.

 

Geniet via volgende filmpjes van het fantastisch spektakel en loop mee met het stromen van de cascade !

https://www.youtube.com/watch?v=WCIC36hLokY

https://www.youtube.com/watch?v=9-BVn0kt6m4

Zo loop je dus met de watervalshow mee naar beneden (maar op deze foto loopt het water nog niet)

We komen aan de voet van de cascade. Meer dan 750.000 liter water stroomt met een totale lengte van 12 kilometer omlaag naar de grote fontein in de slotvijver, waar het water door natuurlijke druk 52 meter de lucht in spuit. Als je geen zin hebt in een frisse douche, dan kan je best zo gaan staan dat de wind niet jouw kant op komt.

Aquaduct

In het bergpark is het aquaduct ook heel apart. Het ziet er zo al mooi uit maar als het water eraf komt is het nog indrukwekkender.

Volgend filmpje toont het hoe het water opeens naar beneden komt.

Beleef het alsof je erbij staat : https://www.youtube.com/watch?v=FIXO-RC_quA

Teufelsbrücke  (duivelsbrug)

Pluttogrotte

 

Slot Wilhelmshöhe en Löwenburg

Dit mooie park mondde uit in de romantische Löwenburg die de keurvorst landgraaf Wilhelm (1793-1801) liet bouwen. Keurvorst Wilhelm was ook de bouwheer van het classicistisch slot Wilhelmshöhe. Het slot en het slotpark werden tot 1866 gebruikt door de landgraven en keurvorsten van Hessen-Kassel en daarna als zomerresidentie door de Pruisische koningen en Duitse keizers.

Slot Wilhelmshöhe

Oorspronkelijk bestond het classicistische complex uit een hoofdgebouw, met twee schuingeplaatste door terrassen gescheiden zijvleugels. Door bebouwing van de terrassen vormt het complex nu een geheel.

In het slot zijn nu de beroemde Staatliche Kunstsammlungen (Staat kunstcollecties) ondergebracht. Het slot Wilhelmshöhe is een museum van wereldfaam.

Het omvat een schilderijengalerie van oude meesters, grafische collectie en oudheidkundige verzameling. Hier wordt een bijzondere focus gelegd op de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst : het museum bezit namelijk de grootste Rembrandt-verzameling van Duitsland. Er staan ook veel sculpturen en kunsten uit de oude culturen van de Middellandse Zee tentoongesteld. Je vindt er vondsten van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen terug.

En vergeet de Weißensteinflügel niet vergeten. In deze vleugel van het paleis kun je maar liefst 23 historische zalen bezoeken onder leiding van een gids. Hier zie je de prachtige oude eetkamer, de portrettengalerie en de schrijfkamers van het oude Schloss Wilhelmshöhe.

Löwenburg is een romantische ruïne van een ridderburcht in neogotische stijl. Het lijkt net alsof kasteel Löwenburg al eeuwenlang bestaat.

Toch ontstond het pas tussen 1793 en 1801. Christoph Heinrich Jussow ontwierp dit prachtige kasteel en landgraaf Wilhelm IX was de eerste bewoner.

Hij gebruikte het niet als een fort, maar als een paleis.

Binnen het gebouw heerst de barokstijl. Je kunt hier onder andere antieke meubelen, wandtapijten en een prachtige verzameling aan bronzen beelden, wapens en middeleeuwse glas-in-loodramen bezichtigen.

Buiten wandel je ontspannen door de grote kasteeltuin of bekijk je de wijngaard rondom Löwenburg.

Dit kasteel in het prachtige Kassel is dus absoluut een bezoek waard tijdens een weekend weg in Duitsland.

Wil je nog meer weten over de geschiedenis van Bergpark Wilhelmshöhe kijk en lees dan : http://nl.wikipedia.org/wiki/Bergpark_en_Schloss_Wilhelmsh%C3%B6he

 

Volgend deel : Kassel – deel twee

 

de foto's zijn genomen via google

http://www.fotocommunity.de   en   http://www.wikipedia.com