Hradčany, de burchtwijk van Praag

 

Hradčany is de burchtwijk van Praag, maar het is een misverstand te denken dat het hier alleen de burcht zelf betreft. Het omvat de gehele heuvel.

Wij bezoeken de mooie en ook héél toeristische wijk aan de ‘andere’ kant van de Moldau. De geschiedenis van Praag begon in de 9de eeuw met de bouw van een kasteel. Met de immens lange voorzijde van een halve kilometer is de 'Praagse Burcht' één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Hradčany is vanuit de gehele stad te aanschouwen omdat de wijk op een heuvel ligt.

De foto’s van Hradčany (de kasteelwijk) zijn, samen met de Karelsbrug, misschien wel het beroemdste plaatje van de stad.

Het kasteel domineert de skyline en vooral het silhouet van de St. Vitus Kathedraal dat boven het paleizencomplex uittorent vormt een mooi beeld.

Vooral ’s avonds is de verlichte burcht, met op de achtergrond de kathedraal, bijzonder imposant en één van de meest gefotografeerde plekken in Praag. Je bezoek aan de stad is dan ook eigenlijk niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de burchtwijk.

Hradčany heeft door de jaren heen ontzettend veel verschillende bouwstijlen gehad, en er is er dan ook geen enkele die niet vertegenwoordigd is. Hierdoor is Hradčany het meest monumentale gedeelte van Praag.

Op de helling naar de burcht toe vind je prachtige tuinen, paviljoenen, tuinhuisjes en kleine wijngaarden die garant staan voor een romantische wandeling.

Probeer zeker een dag te plannen voor dit bezoek, want er is ontzettend veel te zien. Het is ideaal om ’s morgens al op tijd ter plaatse te zijn en de bezienswaardigheden te bezoeken, want de wachttijden kunnen in de namiddag behoorlijk oplopen.

Wij wandelen over de Karelsbrug naar de andere kant van de Moldau. De steile straten die ons naar boven leiden vragen wat inspanning, maar we genieten van de mooie gebouwen en verschillende bouwstijlen onderweg.

Onderweg worden we aangemoedigd door de muziek van een accordeonist en de warme stem van zijn blinde vrouw.

Bij een fruitsapbar rusten we uit en het lekkere koele drankje smaakt na de gedane inspanning.

We kijken al bijna uit boven de daken naar de stad.

nog een beetje verder klimmen en we zijn boven ...

Ze zijn niet alleen op de Karelsbrug, maar bijna overal in de stad zien we kunstenaars aan het werk en er klinkt overal muziek.

'Leerlingen van de tekenschool'

 

De Praagse burcht en het Koninklijke Paleis (Královský palác)

Als we op het ‘Hradčany plein’ komen, vullen mooie klanken de straten van Praag.

Recht tegenover de hoofdingang van de Praagse burcht verwennen muzikanten ons met heerlijke muziek.

De Praagse Burcht is, ondanks vele oorlogen en branden, uitgegroeid tot een uniek bouwkundig complex. De Burcht begon als een houten fort, maar nam later een belangrijke plek in bij het Heilige Roomse Rijk. Er werden vanaf dat moment verschillende koninklijke residenties gebouwd en er werden mooie binnenplaatsen en tuinen aangelegd. Op 7,5 ha vindt men een geschiedenis van 1000 jaar. De bouw vond in verschillende stijltijdperken plaats : romantiek, gotiek en classicisme. Tussen 1753 en 1775 werden de binnenpleinen heringericht naar laat-barokke en neoclassicistische mode.

Veel staatshoofden hebben in de burcht gewoond. In 1918 werd de Praagse Burcht zetel van de regering van Tsjecho-Slowakije en het kantoor van de huidige president van de Tsjechische republiek is hier gevestigd.   

De wissel van de wacht, die elk uur plaatsvindt bij de ingang van de burcht, is een trekpleister.

We gaan door de poort en komen op het 'eerste plein'. Dit is de zogenaamde ceremoniële binnenplaats.

De Matthiaspoort is het oudste barokke bouwwerk op het kasteelterrein. Deze poort geeft toegang tot de 'tweede binnenplaats'.

Deze heeft een sobere uitstraling, in het midden staat een barokfontein (1686) en in de hoek bevindt zich de Heilige Kruiskapel (1756-1763). Nu doet de kapel dienst als winkel waar men kaartjes voor concerten kan kopen.

Achter deze twee pleinen bevindt zich een verzameling van gebouwen die door de eeuwen heen is uitgebreid, elk met zijn eigen verhaal.

Hier moeten we zijn voor de toegangskaarten van de verschillende bezienswaardigheden : Sint-Vitus, Oud koninklijk Paleis, Sint-Jorisbasiliek, Kruittoren, Gouden Straatje enz ....

Sint-Vituskathedraal

De indrukwekkende gotische torens van de St.-Vitus Kathedraal zijn al van verre te bewonderen. Deze kathedraal is dan ook de grootste en belangrijkste van Praag en vormt het religieuze hart van de Tsjechische Republiek. De eeuwenlange bouw duurde van 1344 tot 1929, en hierdoor is de kerk ook in verschillende stijlen gebouwd. In 1344 is men namelijk begonnen met de Gotische stijl en later werd de kerk in renaissance- en barokstijl afgebouwd.

(foto rechts) De achterkant van de kathedraal

De Boheemse koningen werden in de 124 m lange en 34 m hoge dom gekroond. In de Koningscrypte rusten Karel IV, die in 1344 zelf de grondsteen van de kathedraal legde en naast hem ligt zijn zoon Wenzel IV. In de kathedraal bevindt zich de St.Wenceslas, die is versierd met diverse kostbare kunstschatten. Hier liggen de kroonjuwelen en de kroon van Wenceslas. Maar liefst 7 deuren en deurwachters zorgen ervoor dat deze kroon met man en macht beveiligd wordt.

Wie uitgebreid wil rondkijken in de kathedraal, heeft enkele uren nodig. Dit gotische kenteken van Praag is meer dan ‘zomaar’ een kerk. Hier concentreren zich macht en religie, cultuur, gedenktekens en pelgrimsoord, museum en schatkamer onder één dak.

Wil je nog meer weten over de St.-Vitus kathedraal kijk dan hier :  St.Vitus Kathedraal

We wandelen verder op de burchtwijk ...

 

Volgend deel : De Praagse burcht en Franz Kafka