De 20 mooiste verloren steden

Wij hebben enkele van deze verborgen steden gezien, maar hopen ons verlanglijstje nog aan de vullen met een van volgende schoonheden.

Een team van Sloveense archeologen hebben onlangs in Mexico ruïnes van een grote Mayastad ontdekt.

Ze vonden er onder andere 15 piramides en verschillende pleinen, wellicht bedoeld voor spelen.

Maar op zoveel plaatsen zijn prachtvoorbeelden van zogenaamde 'verloren steden'. En neen ... Atlantis heb ik niet gevonden!
 

Ani in Turkije

Ani ligt op een rotsplateau in het noordoosten van Turkije aan de grens met Armenië.

De oude Armeense hoofdstad is verwoest en verlaten, enkel opengespleten ruïnes resten er van wat ooit de Stad der Duizend Kerken werd genoemd.

Het ruim 1.300 meter hoge plateau waarop Ani gelegen is, is bezaaid met de resten van kerken, kathedralen en kloosters waarvan de meeste dateren uit de 10de eeuw, de hoogtijdagen van het koninkrijk. Ooit kon de verlaten ruïnestad wedijveren met Constantinopel.

 

Carthago in Tunesië

Toen wij in Tunesie waren bezochten we Carthago. Deze stad was vooral in het Romeinse tijdperk van groot belang. In 44 voor Christus zette Julius Caesar de stad op de kaart als een van de drie grote havens aan de Middellandse Zee. Met ongeveer 300.000 inwoners aan het begin van de 3de eeuw was Carthago, na Rome, de tweede belangrijkste stad van het westerse Rijk. Wellicht de meest indrukwekkende ruïne van Carthago is het aan zee gelegen badcomplex, het grootste buiten Rome. De ruïnes van deze oude stad zijn zeker een bezoek waard. De site ligt nabij Tunis, de hoofdstad van Tunesië.

 

Tanis in Egypte

De voormalige hoofdstad van Egypte Tanis is weinig toeristisch, maar toch werden hier de meest tot de verbeelding sprekende schatten van de Egyptische oudheid ontdekt, met tal van tempels en ongeschonden koningsgraven. Het is moeilijk voor te stellen dat dit vroeger een van de meest majestueuze steden van het oude Egypte was. En bovendien moeilijk terug te vinden, gezien de grote afstand tot de belangrijkste verkeersaders. De ruïnes van deze historische site zijn in een uitermate belabberde toestand, maar dat neemt niet weg dat de plek een bijzondere magie uitademt. Tanis heeft de charme van een vergeten spookstad.
 

Petra in Jordanië

Wij waren in Jordanië en het absoluut hoogtepunt van onze reis naar Jordanië was het bezoek aan Petra, de stad die compleet uit de rozerode rotsen is gehouwen. Petra werd pas in 1812 opnieuw ontdekt na eeuwenlang verborgen te zijn geweest. Het kleurenspel van beige tot bijna paars van de zandstenen opgravingen is betoverend. Niet voor niets is Petra verkozen tot één van de nieuwe 7 wereldwonderen.
 

Pompeii in Italië

De verhalen over deze oude Romeinse metropool met meer dan 20.000 inwoners worden nog steeds van generatie op generatie overgedragen.

De stad nabij Napels werd van de kaart geveegd toen de vulkaan Vesivius op 24 augustus 79 uitbarstte. Pompeii lag bijna 1700 jaar lang begraven onder drie meter as. Toevallig werd de stad in 1748 herontdekt. Opgravingen in Pompeii leerden ons veel meer over het leven tijdens het hoogtepunt van het Romeinse Rijk. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een belangrijke toeristische attractie die jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bezoekers trekt.
 

Chichén Itzá in Mexico

Chichén Itzá is een Mayastad in de provincie Yucatan in Mexico. Het complex, dat pas in 1850 ontdekt werd door archeologen, vormt een van de best bewaarde voorbeelden van Maya-Tolteekse architectuur. De stad kwam pas in de negende eeuw tot bloei, wat relatief laat is in de geschiedenis van het Mayarijk.

Chichén Itzá staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 2007 is de site bovendien verkozen tot een van De Zeven Nieuwe Wereldwonderen.
 

Persepolis in Iran

Dit indrukwekkende paleizencomplex in het zuiden van het huidige Iran is een van de belangrijkste plaatsen die de oude Perzen hebben nagelaten.

De site werd geplunderd en gedeeltelijk in brand gestoken door Alexander de Grote tijdens zijn veroveringstocht door Perzië in  331 v.Chr.
 

Sanchi in India

De stoepas van Sanchi staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze boeddhistische monumenten op de top van de heuvels in Sanchi zijn de best bewaarde in heel India. In 273 v.c. legde keizer Asoka de eerste steen. Later werden ze door andere leiders verder uitgebreid. Eeuwenlang lagen de ruïnes er verlaten bij, tot een schattenjager de 50 monumenten in 1818 herontdekte. De Grote Stoempa is de meest gekende dankzij zijn bijna perfect ronde koepel. De vier bogen zijn ook mooie voorbeelden van de boeddhistische kunst in India.

 

Palenque in Mexico

Mayastad Palenque lag eeuwen verborgen in de jungle. Na de ontdekking in de bergen in het noorden van Mexico werd al snel duidelijk dat de gelukkige vinders de meest spectaculaire archeologische site van Mexico voor zich zagen. In Palenque staan enkele van de prachtigste voorbeelden van Maya-architectuur. Voordat de oude stad meer dan 1.000 jaar geleden verlaten werd, was het een belangrijke metropool onder de heerschappij van koning Pakal, die regeerde van 615 tot 683.
 

Machu Picchu in Peru

Een stad die nog op ons verlanglijstjes staat ligt tussen imposante bergtoppen in de Peruviaanse Andes en hoog boven de wilde Urabambarivier.

Dat is de heilige stad Machu Picchu, zonder twijfel de bekendste en meest legendarische Inca-nederzetting. De 'verloren stad' werd zo genoemd omdat ze pas werd ontdekt in 1911. Ze is zonder twijfel de bekendste Inca-Stad die nooit werd gevonden door de Spanjaarden en daardoor uitzonderlijk goed bewaard bleef.

Zonder twijfel één van de mooiste plekken ter wereld. Machu Picchu is in 2007 uitgeroepen tot een van de Zeven Nieuwe wereldwonderen.
 

Paestum in Italië

Paestum is een verademing voor wie in Pompeii is langs geweest: zalig rustig in een groene omgeving. De drie Griekse tempels vormen samen de mooiste archeologische vindplaats van het Middellandse-Zeegebied. De opgravingen die begonnen rond 1930 brachten een aantal schitterende voorwerpen en muurschilderingen aan het licht. Het archeologische museum van Paestum is vooral trots op zijn graftombes

 

Old Sarum in Engeland

In de buurt van de Engelse stad Salisbury in het graafschap Wiltshire bouwden de Normandiërs een kasteel dat zij 'Sarum' noemden.

Volgens de overlevering riep Willem de Veroveraar er zijn leenmannen bijeen ter vernieuwing van hun eed van trouw.

De plek staat nu bekend als Old Sarum. In de nabije omgeving ligt ook het prehistorische monument Stonehenge.
 

Teotihuacan in Mexico

In Teotihuacan, of de 'Stad van de Goden', vind je het beroemdste piramidencomplex van Mexico. De immense stad ligt niet ver van Mexico city.

Teotihuacan beleefde haar bloeiperiode van ongeveer 150 voor Christus tot 700 na Christus en had op haar hoogtepunt zo'n 200.000 inwoners.

Wie over de stad heerste en waarom ze rond 750 na Christus was uitgestorven, is niet bekend.

Teotihuacan is een van de grote raadsels uit de pre-Columbiaanse tijd. Van de oorspronkelijke bewoners is niets overgebleven.

 

Nimrud in Irak

Kalhu of Nimrud was de tweede hoofdstad van het Assyrische rijk vanaf ca 850 v.Chr.

In de jaren 1845-51 deed de Britse archeoloog Austen Henry Layard er opgravingen in de overtuiging dat hij de stad Ninive gevonden had.

Hij vond er wel een aantal reliëfs met inscripties en een aantal kolossale gevleugelde stieren met mensenhoofden.

Kourion in Cyprus

Kourion is een van de spectaculairste sites op het Cyprus. Het was een belangrijk stadskoninkrijk waar nog steeds opgravingen aan de gang zijn om de indrukwekkende vondsten bloot te leggen. Kourion is vooral bekend omwille van zijn prachtig Grieks-Romeins theater en statige villa's met indrukwekkende mozaïekvloeren en een vroegchristelijke basiliek, naast nog vele andere schatten.

 

Angkor Wat in Cambodja

De oude tempels van Angkor met hun immense stenen hoofden zijn een fascinerende plek om te bezoeken. Het complex, gebouwd tussen 879 en 1191, getuigt van de macht van het Khmer-rijk. Vele eeuwen lang lag de site verborgen in de jungle, tot de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mahout in 1860 langskwam. Het centrale gebouw, Angkor Wat, heeft een toren van 66 meter hoog die door vier kleinere torentjes omringd wordt. Vanbuiten heeft het een bas-reliëf van 800 meter, het langste ter wereld.
 

Efeze in Turkije

Toen wij in Efeze voor dit gebouw (de bibliotheek) stonden beseften wij hoe klein we waren. De grote Ionische haven in Turkije die haar hoogtepunt beleefde tijdens de Romeinse tijd, staat bekend als als het grootste openluchtmuseum van het Romeinse Rijk ter wereld. In de stad stond de tempel van Artemis van Efeze, een van de zeven klassieke wereldwonderen waarvan je de restanten kan bezoeken. Verder vind je er onder andere de poort van Mazaeus en Mithridates en de bibliotheek van Celsus. Deze monumenten weerspiegelen nog steeds het leven tijdens de Griekse en Romeinse tijd.

 

Cobá in Mexico

Cobá is een voormalige precolumbiaanse Mayastad op het schiereiland Yucatán in Mexico. Coba ligt tussen twee grote meren en bestaat uit een piramide en een aantal lage gebouwen. De  piramide is met zijn 42 meter de hoogste van Yucatan. Bovenop heb je een fantastisch uitzicht op de andere gebrouwen en het oerwoud. Coba was een welvarende stadsstaat die zijn hoogtepunt kende tussen 600 en 800. De rijkversierde bouwwerken en talloze voorwerpen van aardewerk zijn daar de getuigen van. Ten tijde van de komst van de Spanjaarden was de stad nog steeds gedeeltelijk bewoond, maar raakte daarna in de vergetelheid totdat in 1920 een groep wetenschappers de stad weer vond. De opgravingen zijn nog niet afgerond.

 

Palmyra in Syrië

Palmyra of Tadmur, ook wel de 'Stad van Duizend Zuilen' genoemd, is de meest bezochte archeologische site van Syrië.

Palmyra was een oase op de zijderoute en werd steenrijk doordat de inwoners reizende handelaars bescherming boden tegen overvallen van bedoeïenen.

De geschiedenis van de stad gaat terug tot het tweede millennium vóór Christus.

 

Groot Zimbabwe

Na de piramides in Egypte zijn de ruïnes van Groot-Zimbabwe de grootste archeologische vondst in Afrika.

Ze bewijzen dat er al een geëvolueerde Afrikaanse maatschappij was voordat de Europeanen op het continent arriveerden.

Het werd immers tussen het jaar 400 en de 15de eeuw na Christus gebouwd.

In 1867 werd de site herontdekt door de Amerikaans-Duitse ontdekkingsreiziger Adam Renders.

Vandaag schiet er van de hele stad nog een paar muren en een steen van een tiental meters hoog over.

 

 

Volgend deel : Klimmen tot boven op de rots

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb