De Albasten kust: Dieppe

 

We rijden verder langs de Albasten kust tot in Dieppe.

Hier moeten we vis proeven.

Al is visvangst hier niet de belangrijkste bron van inkomsten, toch is de haven het hart van de stad.

De aankomst van de vissersboten is een ware attractie.

Bij het wandelen langs de havengeul zien we dat er aan de linkeroever nog veel oude huizen staan.

Deze oever is bij de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven.

Dit stadje, of zeg ik beter dorp,  heeft een mooi strand dat aanleunt tegen de rotsen.

Dieppe

Wat verder noordwaarts langs de Albasten kust ligt Dieppe. De stad ligt nabij de monding van de rivier Arques, waardoor Dieppe zeer belangrijk is met het oog op de handel. Het is een oude stad die al vele eeuwen een belangrijke havenfunctie vervult.

Vandaag staat Dieppe voornamelijk bekend om zijn Sint-Jakobsschelpen.

‘Het licht in Dieppe is als een schatkist’, zei Matisse. Deze oudste badplaats van Frankrijk heeft een door hoge kliffen omzoomd strand (het dichtste bij Parijs).

De haven is een van de vreemdste van Normandië: vlak naast moderne, draaiende installaties liggen oude visserswijken.

De duizend jaar oude stad Dieppe heeft een rijk verleden. In 1030 was Dieppe slechts een klein vissersplaatsje. Maar een plaatsje dat een belangrijke rol speelde in verschillende oorlogen. Niet alleen in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland is gevochten om het bezit van dit plaatsje.

Vanaf het einde van de 14de eeuw verwerft Dieppe bekendheid dankzij de omzwervingen van zijn zeelieden. Ze gaan aan land in Afrika, installeren factorijen lang de Golf van Guinee en brengen ivoor en specerijen mee. Ze vestigen zich op de Kaapverdische eilanden en zetten voet aan wal in de Nieuwe Wereld … vier jaar voor Colombus, naar het schijnt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Dieppe het decor voor gevechten. Op 19 augustus 1942 landden hier 6000 infanteriesoldaten (hoofdzakelijk Caanadezen) voor een grootscheepse aanval. Het was hun taak om deze haven te bemachtigen en zo de gevreesde Duitse luchtmacht (de Luftwaffe) in de val te lokken. Deze aanval mislukte en meer dan 1400 geallieerde soldaten kwamen om het leven. Daarnaast werden 1946 Canadese soldaten gevangen genomen.

 

Volgende twee foto's genomen via google

Dieppe werd op 1 september 1944 bevrijd door de Geallieerde legers, die enkele maanden daarvoor op andere plaatsen in Normandië aan land waren gekomen.

 

Baden in zee is een rage die zich pas in het begin van de 19de eeuw ontwikkelde. In 1813 koos koningin Hortense van Holland, schoonzus van Napoleon I, Dieppe uit voor een gezondheidskuur. De lancering als badstad wordt toegeschreven aan de hertogin van Berry, die er van 1824 tot 1830 haar zomers sleet en in haar kielzog aristocraten en andere mondaine lieden meenam. De ganse 19de eeuw passeerden beroemdheden in de baden en in het casino van Dieppe : Lodewijk-Filips, Napoleon III, Eugène Delacroix,Camille Saint-Saëns, Alexandre Dumas junior, Oscar Dewilde en nog vele anderen.

We gaan de stad binnen langs de 'oude' poort.

Men kan Dieppe onderverdelen in 2 entiteiten, die duidelijk van elkaar verschillen: op de rechteroever liggen oude, pittoreske wijken, op de linkeroever is het commerciële en administratieve centrum gevestigd, rond de Grande-Rue en la rue de la Barre.

De Grand-Rue is een voetgangerstraat die het tracé van de vroegere Gallische weg volgt. Dit is de weg waarmee men via doorwaadbare plaatsen van klif tot klif kon lopen in de tijd dat de stad nog één moeras was dat bij vloed overspoeld werd.
Heel wat huizen van witte baksteen met smeedijzeren balkons dateren van de wederopbouw van Dieppe na de Engelse beschieting vanaf zee in 1694.

Église Saint-Jacques

De bouw begon al in de 13de eeuw, maar er werd achteraf nog veel aan de kerk gesleuteld. Het middenportaal onder een mooi roosvenster dateert uit de 14de eeuw. Het schip (13de eeuw) is harmonieus geproportioneerd en het koor heeft mooie stergewelven en een opengewerkt triforium.

 

Op de Square du Canada, aan de voet van het westelijke klif, staat een gedenksteen waarvan de vlakken de 350 jaar geschiedenis oproepen die Dieppe en Canada gemeen hebben: van het vertrek van de kolonisten uit Dieppe naar Quebec in de 17de eeuw.

 

Château-musée

Het kasteelmuseum van Dieppe, dat vanop de kliffen de zee overheerst, is opgetrokken uit silex en zandsteen, afgewisseld met rode en witte baksteen.

Het rust op een forse ronde toren, een overblijfsel van de versterkingen die de stad in de 14de eeuw beveiligden.

Het bezoek begint met herinneringen aan het zeevaartverleden van Dieppe: kaarten, navigatie-instrumenten, boegbeelden, scheepsmodellen enz.. De trekpleister van het museum is echter de prachtige verzameling religieuze en profane ivoren beeldjes. Men spreekt van de mooiste verzameling ter wereld, zo’n 1200 stuks waarvan het grootste deel in Dieppe hier vorm kregen.

Het ivoor in Dieppe is verbonden met de voorouderlijke geschiedenis van de zeemannen die ivoor gingen halen aan de Afrikaanse kust en dit al sinds de 16de eeuw. Eens het van de boten gehaald was, ging het ivoor meteen naar de kraampjes van de ivoorwerkers. In de 17de - 18de eeuw bewerkten in Dieppe meer dan 250-300 ambachtsmannen deze prachtige materie. In een gereconstrueerde werkplaats is te zien hoe de plaatselijke ivoorsnijders werkten.

Dieppe is een historische badplaats waar het voor iedereen goed toeven is. De boulevard de Verdun leidt naar het strand en wie vandaar naar het einde van de pier loopt (een strandwandeling van 2 km) wordt beloond met een mooi uitzicht over de kliffen en het kasteel.

Strandliefhebbers kunnen hier genieten van een heerlijk uitgestrekt strand, vanwaar zij een adembenemend uitzicht op de kliffenkust hebben.

Tegenover de vaargeul ligt de visserswijk, die bestaat uit enkele straatjes rond de place du Moulin-à-Vent.

Ook de haven is leuk om te bezoeken. Hier zijn verschillende leuke restaurantjes te vinden, waar we genieten van de verschillende specialiteiten uit Normandië.

 

Het was een prachtige dag, maar opeens liet de zon ons in de steek en we moesten schuilen door een hevig onweer.

Als slot wil ik nog een gerecht uit Dieppe meegeven, genomen uit het weekblad 'Libelle.'

 

  • Vissoepje uit Dieppe
    • 700 g tongfilets (opgerold)
    • 2 sjalotten
    • 1 teen selder
    • 250 g champignons, witte
    • 2 preiwitten
    • 1 cider
    • 16 mosselen
    • 12 cocktailgarnalen
    • 300 ml peterselie (gehakt)
    • 50 g peper

Bereidingswijze

- Snipper de sjalot en knoflook fijn. Snij de selder in fijne boogjes, de champignons in plakjes en de prei in fijne ringen.
- Fruit de groenten met het laurierblad aan in wat boter. Blus met de cider en breng tot het kookpunt. Zet het vuur weer zachter.
- Voeg de tongrolletjes, schelpjes en mosselen toe en laat 4 minuten pocheren. Voeg de cocktailgarnalen toe en laat nog 2 minuten goed doorwarmen. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.
 - Strooi er net voor het serveren de peterselie over. Lekker met brood en een glaasje cider.