Is het een boswandeling of een bosbad?

 

De voorbije maanden waren heftig. Met vallen en opstaan overwonnen we de problemen die een operatie en de (nog lopende) revalidatie met zich meebrengen.

Het liep niet altijd van een leien dakje en we keken uit naar een eerste wandeling/uitstapje.

Als we op reis zijn verbazen we ons zo vaak over de schoonheid van de natuur. Het positieve effect van die verwondering op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid is deugddoend. Een vakantie waar je ineens gelukkig wordt van mooie steegjes, een bijzondere deur of een frivole vloer, waarom lopen velen dat hier straal voorbij? Waarom hebben ze er hier geen oog voor?

Op vakantie zijn mensen ontspannen, eenmaal thuis zien ze die dingen wel, maar ze ervaren niet altijd de schoonheid ervan. Staan we voldoende stil bij wat we ervaren? Wat voelen we, wat zien we, wat horen we?

We wandelen langs de smalle weg, richting Provinciaal domein ’t Veld.

De weilanden maken plaats voor een prachtig bos, vogels en veel water. Het Veldbos is een mooi stukje natuur.

’t Veld is op het eerste zicht een rare naam voor een bos. Dat komt omdat dit centrale deeltje van West-Vlaanderen tot in de achttiende eeuw een desolate plek was met heidegrond en hier en daar een visvijver. Pas in de jaren 1700 werd dit bos aangeplant.

Sinds 1981 is het in handen van het provinciebestuur. Er zijn hengelvijvers en wandelpaden door het bos(je) met vooral eiken en beuken.

44 hectare is niet supergroot.

Meer en meer studies tonen aan dat de natuur een grote rol speelt in het gezond blijven en het herstel van zieken. Samenwerking met studenten en oudere patiënten leveren bewijze dat deze lagere niveaus van ontstekingen hebben wanneer ze tijd spenderen in de natuur in vergelijking met tijd doorbrengen in de stad. Meer nog, tijd doorbrengen in het bos stimuleert de productie van anti-kankerproteïnen in je bloed en dit effect houdt minstens een week na de boswandeling aan.

Je neemt tijdens een wandeling de tijd om te ruiken aan de bloemblaadjes, mieren zien rondkruipen, vogels horen fluiten, wat uitrusten aan de waterplas … dit zou je hartslag verlagen en een boost geven aan je immuunsysteem. Tijdens zo’n boswandeling gebruik je al je zintuigen om te genieten. En dat gegeven alleen is genoeg voor rust in je hoofd en dus, het vakantiegevoel. En het is volledig als je je ook nog kan laten verwonderen door een mooie bloem.

 

Heb je al gehoord van een 'BOSBAD'.

Bij deze vorm van meditatie is het de bedoeling om het bos zo bewust mogelijk met alle zintuigen te beleven.

Ga daarbij vooral op pad in een bosrijke omgeving, want uit Japans onderzoek blijkt dat bomen stofjes afgeven die goed zijn voor ons immuunsysteem.

Bovendien zorgen ze voor een afname van stresshormonen.

  Bij deze Japanse traditie dompel je je bewust (maar gelukkig figuurlijk) onder in het bos. Shinrin-yoku ofwel een bosbad nemen is in Japan een ware gezondheidshype.

Het Japanse shinrin-yoku betekent letterlijk ‘woud-bos-baden’. In het land met de iconisch drukke steden is bosbaden al langer onderdeel van de preventieve gezondheidszorg. Mensen worden sinds de jaren tachtig regelmatig de majestueuze Japanse bossen ingestuurd om stress en gezondheidsklachten tegen te gaan. Ook in Scandinavië is bosbaden of Forest Mind aan een opmars bezig.

Dat was genieten en die eerste wandeling geeft nieuwe energie om door te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb