Edam en zijn beroemde kazen

Ik ben wakker, klaar voor de volgende trip. Met piepkleine oogjes kijk ik door het raam naar buiten. Bah, ik zie alleen maar druilerige regen! We laten het niet aan ons hart komen en kijken hoopvol uit want de voorspelling heeft beloofd dat er heel snel opklaringen verwacht worden.

Edam zit zo ongeveer aan Volendam vastgegroeid, maar wàt een verschil. Dit schilderachtige stadje straalt louter rust uit, misschien ook dankzij het vele water. Een wandeling door het plaatsje is echt een aanrader.

Wij kennen Edam van zijn ronde kazen met een laagje rode was, die over de hele wereld worden geëxporteerd. In juli en augustus worden ze verhandeld op de Kaasmarkt. Vanaf de 16de eeuw heeft de kaasmarkt in belangrijke mate de economie van Edam bepaald.

Kaasmarkt

Net als Alkmaar, heeft Edam een kaasmarkt. De kazen worden per bootje of met paard en wagen naar de markt gebracht en dáár gekeurd en gewogen.

Op het Nieuwhuizenplein wordt de kaasmarkt gehouden. De Kwakkelbrug is een van de weinige, nog overgebleven wipbruggetjes met één spriet.

Tijdens de kaasmarkten kan het publiek voor het eerst meevaren op botters vanaf de Nieuwe Haven het IJsselmeer op. Een twee uur durende tocht waarbij men tal van sluisjes en bruggetjes passeert. Hotel De Fortuna is vermaard om zijn schitterende terrastuinen. Heel uniek is de drijvende kelder in een pand uit 1530 op het Damplein.

 

De waag

Het 12de eeuwse stadje telt vele historische gebouwen, zoals de bont beschilderde Waag.

http://www.edamcheeseshop.com/kaaswaag.html

Edams museum

In het museum, gevestigd in een 16de eeuwse koopmanshuis zien we 17de eeuwse portretten van bekende Edammers, zoals die van Trijntje Kever met 2,60 meter ooit de langste vrouw van Edam, kastelein Jan Claesz die maar liefst 455 pond woog en burgemeester Pieter Dirckz die bijna voortdurend struikelde over zijn baard van 2.50 meter.

Links het museum, rechts Trijntje Kever.

Als we verder wandelen komen we aan bij het Edams Museum. Een koopmanshuis die beroemd is om de drijvende kelder die als een boot op het grondwater schommelt (1737). U loopt langs de hoek van de Breestraat waar u het oudste houten huis van Hendrick de Keyser (1500) tegen komt.

 Hendrick de Keyser :  foto uit http://nl.wikipedia.org

Oudste houten huis

Op de Eilandsgracht staat een huis, uit circa 1530. Het heeft de vele stadsbranden getrotseerd. De voorgevel en de bijzondere luiken zijn dan ook authentiek.

foto uit : http://nl.wikipedia.org/wiki/Achterhaven_105

 

De Grote Kerk

Aan het einde van de Grote Kerkstraat staat de prachtige Grote Kerk of Sint Nicolaas Kerk, een hallenkerk in laat Gotische stijl. Tot 1830 werd er begraven in de kerk. Daarna werd dit verboden door verboden door Napoleon.

De 15de eeuwse kerk is in de 16de en 17de eeuw flink uitgebreid en gerestaureerd. Die inrichting is authentiek 17de eeuws met prachtige, glazen kerkborden en wapenschilden en een librije met 15de eeuwse boekwerken. Ook de preekstoel en de doopbanken zijn authentiek.

http://www.oud-edam.nl/grote-kerk/

De 17de eeuwse gebrandschilderde ramen in de Grote Kerk behoren tot de mooiste van het land.

foto uit : http://commons.wikimedia.org

 

Het raadhuis

Tijdens de wandeling komen we langs het raadhuis. De eerste steen van dit gebouw werd gelegd op 18 mei 1737. Als je binnen gaat zie je de raadzaal , de vroegere schepenzaal verkeert grotendeels nog in zijn oorspronkelijke staat. Deze wordt nu gebruikt als trouwzaal.

De Kaaspakhuizen.

Aan de voorhaven en de Nieuwe haven staat nog een aantal kaaspakhuizen. Bij de Koophandel kunt u 30 verschillende soorten kaas proeven.

http://rijksmonumenten.nl/monument/511035/de+toekomst/edam/

 

De Fortuna

Op een van de mooiste plekjes van Edam staat hotel De Fortuna. Hier kun je de tijd vergeten aan het water en je verbazen hoe vaak die arme brugwachter komt aanfietsen om eigenhandig de brug open te draaien.

Ondertussen genieten we al van een stralende zon … Op naar volgend verhaal : de rit naar Den Helder en vandaar naar Texel.   

 

Volgend deel : Friesland - Harlingen