De spooksteden Tsjernobyl en Pripjat in Oekraïne

Het is zaterdag 26 april 1986 – 1u23 in de ochtend, het noodlot slaat toe! Door een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem, ging er iets fout in de vierde kernreactor in Tsjernobyl (toen nog Sovjet-Unie). De warmteproductie neemt zo erg toe dat de centrale explodeert en in brand vliegt.

De ramp had vanwege de vrijgekomen radioactieve lading grote gevolgen. Een radioactieve wolk verspreidde zich ook over West-Europa.

Het was de grootste kernramp in de menselijke geschiedenis, een ramp waarvan de nucleaire industrie beweerde dat ze niet kon gebeuren...

 

Hoeveel levens de kernramp bij het Oekraïense dorp Tsjernobyl juist heeft geëist is nog steeds niet duidelijk.

De schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot 200.000. Maar de effecten van de nucleaire ontploffing zijn nog altijd goed zichtbaar.

Sinds 1986 woont er niemand meer in Tsjernobyl en het naastgelegen stadje Prypjat. Het zijn echte spooksteden geworden.

De stad Pripjat werd helemaal ontruimd. De mensen moesten alles achterlaten. De stad met bijna 55.000 inwoners werd een spookstad.

Ook nu woont er niemand meer. De radioactiviteit in het gebied is nog steeds verhoogd.

De omgeving van Tsjernobyl en Pripjat werd na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit.

Sinds de mens de 'verboden zone' heeft verlaten, heeft de natuur vrij spel. Het is een waar natuurgebied geworden.

'wilde zwijnen'

foto links : wolven                                                                                                                                     foto rechts : elanden

Er is allerlei bijzondere flora en fauna te zien. Wolven, elanden, bruine beren, wilde paarden, bevers en zwijnen bevolken nu de spookdorpen. Vroeger werd er op die beesten gejaagd, nu niet meer. Blijkbaar hebben ze ook weinig last van de radioactieve straling. De zangvogels hebben zich zelfs kunnen aanpassen aan de hogere stralingsdosis.

Sommige soorten doen het zelfs beter dan voor de ramp. Misschien kunnen we stellen dat menselijke aanwezigheid schadelijker is voor dieren dan blootstelling aan radioactiviteit. Met andere woorden: zijn mensen zijn nog erger voor dieren dan een nucleaire ramp?

Meer dan dertig jaar later wonen nog steeds 5 miljoen mensen op de zwaar vervuilde gronden in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne met allerlei ziektes en aandoeningen tot gevolg.

Tjernobyl frog

De gevolgen zijn nog steeds voelbaar, van Noorwegen tot in ons eigen land.

De naweeën van deze nucleaire nachtmerrie variëren van ontluisterend tot zelfs heel bijzonder.

Veel mensen raken besmet met radioactieve straling.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat zeker 5000 mensen overleden zijn aan de gevolgen van kanker en andere aandoeningen.

De kernreactor is nog steeds niet ontmanteld. Na de ramp werd er meteen een soort ‘sarcofaag’ (in beton) gebouwd rond de gloeiende resten. Daar zijn intussen scheuren in gekomen. En er zit nog radioactief materiaal binnenin, zo’n 200 ton verrijkt uranium. De internationale gemeenschap heeft geld ingezameld voor een nieuwe inkapseling. De bouw van een nieuwe sarcofaag begon in 2010, maar ernstige vertraging opgelopen.

De nieuwe boogvormige schelp, is nu over de reactor én over de betonnen beschermingslaag van 1986 geschoven. De twee functies zijn: het zwaar beschadigde gebouw beschermen tegen regen en wind én voorkomen dat het verder instort

Nu kan men beginnen met het sloop- en opruimwerk. Een kraan die in de betonnen structuur geïnstalleerd word dient om de reactor volledig te vernielen zonder dat er radioactiviteit kan ontsnappen. De straling die daarbij vrijkomt, zal niet naar buiten dringen, de kap moet dat tegenhouden.

De gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl zijn nog steeds gruwelijk. De wetenschap heeft ontdekt dat er zeven keer meer mutaties dan normaal zitten in het genetisch materiaal van kinderen van mensen die hielpen bij het opruimen van de radioactieve rommel na de ramp.

Wat daar de gevolgen van zullen zijn, weet niemand...

  • -Volgens een rapport uit 2006 van de World Health Organization (WHO) zullen er van de 600.000 mensen die de meeste stralingsdosis hebben opgelopen 4175 overlijden.
  • Van de 6,8 miljoen mensen die een iets kleinere dosis hebben binnengekregen, zullen er 5160 mensen overlijden.
  • Volgens een rapport van Greenpeace zal het aantal kankerdoden veroorzaak door de ramp, rond de 93.000 liggen en het totaal slachtofferaantal op 200.000 komen.
  • Volgens een ander rapport, uitgebracht door het Internationaal Atoomernergie Agentschap, zal de ramp in totaal tot 30.000 tot 60.000 doden tellen als gevolg van kanker.

De wolk met radioactief afval bereikte België op 2 mei 1986, maar had op dat moment al een hele reis afgelegd, via onder meer Scandinavië. Daardoor bleven de gevolgen voor de volksgezondheid in België beperkt en raakten de bodem en de lucht maar licht besmet. Wij hebben slechts een soort van uitloper gekregen. De wolk was al sterk verdund toen ze in België aankwam en bevatte dus kleinere dosissen radioactieve stoffen.

Er werd slechts bij één Belgisch voedingsproduct een overschrijding van de norm opgetekend, nl. wilde paddenstoelen uit de provincie Luxemburg.

Volgens de overheidsinstantie zijn er dertig jaar later ook geen aanwijzingen voor een duidelijke toename van het aantal schildklierkankers als gevolg van Tsjernobyl. Uit een onderzoek van het universitair ziekenhuis van Mont-Godinne (UCL) bleek dat er sinds 1986 opmerkelijk meer gevallen van schildklierkanker werden vastgesteld bij jongeren die in de tijd van Tsjernobyl minder dan vijftien jaar oud waren. Professor Van Bladel betwijfelt of er een link is met de nucleaire ramp van dertig jaar geleden. Daarvoor was de straling te licht. Het is statistisch onmogelijk vast te stellen.

Op 4 mei werden verschillende maatregelen genomen om de gevolgen voor de volksgezondheid zo veel mogelijk in te perken. Boeren kregen de raad om hun koeien binnen te houden. Kinderen konden wel gewoon buiten spelen. Maar het ging er niet om de koeien te beschermen. Men wilde beletten dat de koeien besmet gras aten, want daardoor zou ook de melk of het vlees besmet kunnen raken.

Overal hoorde men het advies om groenten beter spoelen en vooral bladgroenten als prei, sla en spinazie. Ook voor het drinkwater was de besmetting beperkt.

In de Oekraïne zelf werden jodiumtabletten ingenomen. Daardoor wordt radioactief jodium niet door de verzadigde schildklier opgenomen.

foto's: ziekenhuis

Pripjat heeft met verlaten scholen, ziekenhuis en kermis ondertussen het uiterlijk van een spookstad aangenomen. Hoewel het gebied officieel nog onbewoonbaar is, is er wel een groep van zo’n duizend ouderen teruggekomen naar de rampplek, omdat ze psychische problemen kregen naar aanleiding van de evacuatie.

foto's: verlaten scholen

De plek is nu een toeristische attractie. Ramptoerisme, nucleair toerisme: geef de naam die je wenst maar ik vind het idee alleen al absurd.

En toch brengen zo’n 10.000 toeristen jaarlijks een bezoek aan de 30 km grote veiligheidszone rond de kerncentrale.

Ze vinden hun weg naar de inderhaast verlaten gebouwen en huizen.

Het stralingsniveau is nog hoger dan normaal, maar niet meer gevaarlijk. Korte dagtrips onder begeleiding zijn toegelaten.

Toeristen betalen meer dan 100 euro voor een bezoek. Ze mogen niet op de grond gaan zitten en niets aanraken.

FILMPJE :  TSJERNOBYL

 

Wie een stukje geschiedenis, een menselijke fout bij het testen van een beveiligingssysteem, de fout in de vierde kernreactor in Tsjernobyl wil zien, kan meevolgen via volgend filmpje 

FILMPJE

afbeeldingen en filmpjes genomen via google

 

Volgend deel : Een onbewoond 'slagschip'-eiland in Japan