Een natuurwandeling langs de kust

Vijftig kilometer uniek wandeltraject in zowel Knokke als Sluis of 'te voet van België naar Nederland'.

Een wandeling in het Zwin is een pure natuurervaring.

Het is de ontdekking van een wereld waarin de stilte enkel doorbroken wordt door vogelgeluiden en de golfslag van de zee!

Het wandelnetwerk Zwin is open!

Het nieuwe grensoverschrijdende wandelnetwerk Zwin is geopend. Zorgvuldig geselecteerde en met knooppunten bewegwijzerde wandelpaden doorkruisen het charmante Knokke-Heist, Retranchement en Cadzand.

Het landschap is er gevarieerd : zee, strand en duinen.

De weidsheid van de historische Zwinpolders en de geborgenheid van natuur- en bosgebieden wisselen elkaar af.

Ruim 50 kilometer wandelpaden zijn via 36 knooppunten met elkaar verbonden tot een netwerk.

Kies zelf je startplaats en stippel in alle vrijheid je eigen wandeling uit.

De 50 kilometer wandelweg loopt langs de kustlijn, door landschappen en adembenemende vergezichten, zowel in West-Vlaanderen als in Zeeland.

Het wandelnetwerk is het 6de in onze provincie West-Vlaanderen en het 2de aan de kust en het presenteert een mix van natuur, cultuur en fauna.

Het netwerk loopt ook door het Vlaamse Natuurreservaat de Zwinduinen en Zwinpolders, maar de kern is het Zwin zelf.

En het sluit het aan op het wandelnetwerk Zeeland.

Het zwin zelf

Tussen Knokke-Heist en de Nederlandse grens ligt het Zwin, een verzande zeearm die vroeger de toegang vormde tot de havens van Sluis, Damme en Brugge. Het is een moerassig gebied vol schorren en slikken en met kreken die onderhevig zijn aan de getijden. Het wordt door een afwisseling van duinenrijen van de zee gescheiden en de dijken beschermen het binnenland tegen overstromingen. Het wordt tijdens de grote stormvloeden nog regelmatig door de zee overspoeld.

Het Zwin is nu een natuurreservaat (150 hectare, waarvan 25 op Nederlands grondgebied) waar de bijzonder interessante fauna en flora beschermd worden. Een deel van het reservaat (sommigen spreken van 60 ha, anderen van 90ha) is toegankelijk voor het publiek.
Het is ongetwijfeld een van de mooiste natuurgebieden van ons land en zal in de nabije toekomst nog worden uitgebreid.

Fauna en flora

Het voorjaar is de beste tijd om de vogels te observeren.
Voor de bloemen is de zomer de aangewezen jaargetijde, want van half juni tot eind augustus spreidt de lamsoor of de zwinneblomme zijn paars bloementapijt.

Voor de wandeling kan je in het beboste park met aangelegde vijvers, de meer dan 100 vogels in de volières bezoeken.

Via het bos bereikt men de kruin van de dijk, waar het hele reservaat te overzien is.
Van de ontelbare vogelsoorten die in het zwin leven noem ik enkele op : de stern, de steltlopers, zoals bv. de kluut met zijn smalle omgebogen snavel, de tureluur, de kievit, de scholekster.
Er nestelen ooievaars en de eenden kuieren rond en nemen het zoute grasland in bezit

De wandelaars kunnen er proeven van de zuivere lucht en genieten van de kleurenpracht van de landschappen. Met de eerste lentedagen keert een gevoel van heropleving terug. De natuur versnelt dan haar ritme. De ooievaar, de grauwe gans en de nachtreiger voelen zich hier weer helemaal thuis.

En nu terug naar het wandelnetwerk

Aan de Vlaamse kant sluit het wandelnetwerk Zwin aan op de kustwandelroute. De Internationale dijk biedt een prachtig zicht op het schorren- en slikkengebied de Zwinvlakte.
Je hebt er een uniek zicht hebt op de Zwingeul, dat is een centrale as in het wandelnetwerk. De wandelaar wandelt er tussen de Schotse Hooglandrunderen.

Naast veel natuur, biedt het wandelnetwerk Zwin uiteraard ook de nodige ‘couleur locale’. Wandelaars lopen door het gezellige centrum van Knokke-Heist en de Nederlandse plaatsjes Retranchement en Cadzand en maken kennis met de hoeveproducten in de polderregio.

Wist je trouwens dat je bij laagwater te voet de grens kan oversteken over het strand?

We gaan even over de Nederlandse grens - op zoek naar het verhaal van de drieling van Retranchement.

meer over de drieling haalde ik uit wikipedia:

Toponomie
Retranchement is het Franse woord voor verschansing in de vorm van een aarden wal zonder vaste vorm.
Geschiedenis
Het omwalde dorp Retranchement is een overblijfsel van een veel groter geheel van versterkingen dat bedoeld was om de Staatse oever van het Zwin te beschermen.
In 1604 werd er door Prins Maurits een bescheiden versterking aangelegd waar slechts enkele soldaten met hun gezinnen woonden.
Dit geheel bestond uit het Retranchement Cadsandria met Fort Oranje in het noorden en Fort Nassau in het zuiden, die op 1 km afstand van elkaar waren gelegen en omstreeks 1621 werden gebouwd. Tussen 1630 en 1640 werd de omwalling met drie bastions aangelegd die het dorp Retranchement ook tegenwoordig nog omsluit en zich tussen beide forten in bevindt. Vroeger waren er aan de landzijde twee poorten: de Zandpoort en de Slijkpoort. Deze zijn volledig verdwenen.
In 1643 kwam daar nog de redoute Berchem bij, die op de westelijke punt van de Bewesten Terhofstedepolder werd gebouwd, ongeveer 1 km ten zuiden van het huidige dorp. Deze redoute werd maar enkele tientallen jaren benut, maar in 1784 werd deze weer voor korte tijd in gebruik genomen.
Bij de stormvloed van 1682 zakte een deel van het Fort Oranje weg in het Zwin en men heeft daarop een dam aangelegd om de verdedigingswerken tussen beide forten tegen de zee te beschermen. Uit deze Boerendam, de huidige Molenstraat, ontwikkelde zich het huidige dorp.
Tot 1970 was Retranchement een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd het bij de gemeente Sluis gevoegd. Van 1995-2003 behoorde het bij Sluis-Aardenburg, daarna bij Sluis.

(tot daar wikipedia)

De realisatie van dit nieuwe wandelnetwerk kadert binnen het Interregproject REECZ, wat staat voor Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek.
De Vlaams-Nederlandse samenwerking beoogt de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek te verhogen.
Het nieuwe bezoekersmuseum Zwin dat momenteel in opbouw is, zal daar uiteraard een sleutelrol in spelen.

Van dit wandelnetwerk Zwin is de alombekende handige en informatieve kaart op scheurvrij papier te verkrijgen bij Westtoer of via :  http://www.fietsen-wandelen.be

voor nog meer informatie:

http://www.westtoer.be

http://dekust@westtoer.be

 

Volgend deel : Beaufort 04 aan de Belgische kust