Níjar, een pittoresk stadje in Almería

 

Het kleine Moorse stadje Níjar ligt te midden van een weelderige oase van citrusbomen aan de rand van een heuvel, in het zuiden van de Sierra Alhamilla.

Met zijn typisch witgepleisterde huizen, smalle klinkersteegjes en rustige hoekjes is Nijar een prachtig voorbeeld van Andalusische volksarchitectuur.

Het stadje is beroemd om zijn kleurige aardewerk en zijn jarapas, met de hand geweven kleden en dekens.

De historische wijk van deze stad is kenmerkend voor Andalusië, met zijn smalle straten en smeedijzeren balkons.

Aan het centrale plein, staat de 16de eeuwse parochiekerk van Santa Maria (Iglesia de Nuestra Señora de la Anunciación). Op haar klokkentoren staat het wapenschild van Filips II. Deze indrukwekkende stenen tweekoppige adelaar op de achterwand van de toren werd aangebracht in opdracht van Carlos I.

De dorpsbewoners komen graag bijeen op het kerkplein. Jong en oud leeft er vreedzaam met en naast elkaar

Binnenin de kerk zien we een fijn ingelegd cassettenplafond in prachtig Mudejar houtsnijwerk.

Vooraan staat een mooi Mariabeeld van Alonso Cano.

Op het marktplein komen de bewoners en toeristen naar de 19de eeuwse keramiekfontein om te drinken of hun flessen met water te vullen.

De oude fontein is versierd met typische Spaanse azulejos (tegeltjes)

De grote populieren zorgen voor schaduw op het pleintje. Deze is 400 jaar oud.

Níjar heeft zijn belangrijkste traditionele ambachten in stand gehouden: het blauw of groen aardewerk van klei en mergel met daaroverheen een laag van kaolien, is bijzonder gegeerd en bekend. De meest karakteristieke producten zijn echter de 'jarapas', lange stroken katoen of wol die worden gebruikt bij de confectie van poncho’s, sjaals of dekens.

Je kunt Níjar omschrijven als één van de meest pittoreske stadjes in Spanje.

Er zijn veel terrasjes en restaurants met heerlijke lokale gerechten en betaalbare hotels.

Een bezoek aan Níjar garandeert de reiziger een ontmoeting met authentiek Andalusië.

Als er een volk is dat houdt van feest en traditie, dan is het Spanje wel.

Ze vieren met veel toewijding hun fiëstas en de festivals zijn volledig verweven met hun cultuur en hun geest.

In Spanje zijn er vele Romería's. Dat zijn religieuze pelgrimstochten/bedevaarten. Romería is afgeleid van Romero, wat betekent 'hij die naar Rome reist'.

Het is een katholiek gebruik dat meestal bestaat uit een tocht naar een heilige plaats (en dus niet altijd naar Rome).

De Romería del Rocío (Almonte – Huelva) is één van de beroemdste en grootste bedevaarten in Spanje en zelfs ter wereld. Een miljoen mensen waaronder ruim 100 broederschappen trekken jaarlijks naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Virgen del Rocío. De bedevaart wordt jaarlijks gehouden in het Pinksterweekend. 

Wij zitten op het terras van onze B&B en worden opgeschrikt door harde knallen. Is dat een komend onweer?

Het lijken wel geweerschoten en er verschijnt ook een 'knalwolkje' in de lucht? Komt het uit de bergen?

Rik ziet in de verte dat er volk is, boven op de berg en er is precies een kruis zichtbaar.

Met de telelens kunnen we zien wat er aan de hand is.

Dit is Huebro, een district dat behoort tot de gemeente Níjar. Het ligt op de zuidelijke hellingen van Sierra Alhamilla op ongeveer 700 m hoogte.

Het dal daalt abrupt af van Huebro naar Níjar (op 360 m hoogte).

Zondag 6 mei 2018: De maagd van Huebro komt naar het dorp Níjar. Alle bewoners zijn in feeststemming voor de 'Día del Madre'.

Eventjes terugblikken: Er gingen veel spanningen vooraf eer de bewoners van Huebro akkoord waren om 'hun' Mariabeeld te laten afdalen. Betogers verhinderden de afdaling van 'hun' Maagd. De parochiepriester van Níjar zocht een compromis met Huebro. Er werd na felle discussies en lange tijd overwegen voorgesteld dat de Maagd op de eerste zondag van de meimaand vanuit Huebro mocht vertrekken naar de kerk van Nijar om de mis te vieren en vervolgens in processie teruggebracht worden naar de oorspronkelijke tempel in Huebro. Er gingen enkele jaren en heel wat meningsverschillen aan vooraf, maar de parochiepriester van Níjar, José Rodríguez Bonilla, kreeg het zover dat de Maagd van de Rozenkrans voor een ganse week naar de stad zal afdalen. De overdracht is officieel de eerste zondag van de  meimaand, vanaf 16u tot de volgende zondag.

De Mariaweek begint met de afdaling van het beeld naar de kerk van Níjar. De troon van de Maagd wordt op schouders gedragen door buren van Huebro.

Er volgt een massa gelovigen, luid zingend en biddend. Geweerschoten weergalmen in de bergen (vandaar die kleine 'wolkjes').

Auto's volgen de processie

Amai, ik bewonder de moed en het sterke geloof dat die mensen hebben.

Alle huizen in Níjar zijn versierd, de overdracht van de Maagd heeft enorme impact op de katholieke Spanjaarden.

De plaatselijke priester spreekt van 'een dag vol emoties, van tranen, van geloof rond onze Moeder'.

De Maagd van de Rozenkrans van Huebro blijft een week in de kerk van de Níjar en elke dag zijn er vieringen. De volgende zondag wordt het zware beeld met evenveel bravour terug naar boven gedragen.

 

In volgend deel neem ik jullie mee naar onze B&B Cortijo La Alberca in Níjar