Esna en de ‘Tempel van Chnoem’

 

We mogen vandaag iets langer slapen want het vertrek is pas voorzien om 9.30u.  Bij het ontbijt horen we dat er mensen zijn die minder goed geslapen hebben door het lawaai van de boot, die ’s nachts door de sluis gevaren is. Wij hebben niets gehoord of gemerkt.

Over de sluis van Esna vertel ik jullie in een van volgende verhalen.

We meren aan in Esna (55 km ten zuiden van Luxor). In dit slaperige plattelandsstadje wonen zo’n 30.000 inwoners.

Er wordt regelmatig een kamelenmarkt gehouden ; de dieren worden er op vrachtwagens aangevoerd.

We verlaten de boot en wandelen door de soeks. Ata had ons vooraf verwittigd dat we de verkopers straal moeten negeren.

Amai … dat is niets overdreven, nog eens een bewijs dat Egyptenaren ‘erg’ opdringerig zijn.

Midden in een grote kuil in het stadje Esna (in de pittoreske bazaarwijk) liggen de resten van de 'Tempel van Chnoem', gebouwd door ptolemaeën en verfraaid door de Romeinse keizers.

Gaandeweg raakte het Grieks-Romeinse bouwwerk bedolven onder lagen slib en modder uit de Nijl, waarna het moderne Esna er bovenop werd gebouwd. In de jaren zestig van de 19de eeuw vonden de eerste opgravingen plaats, maar alleen de Romeinse hypostylezaal werd blootgelegd : deze dateert van het bewind van de Romeinse keizer Claudius (41-54).

Nu ligt deze goed bewaarde zuilenzaal van de Tempel van Chnoem’ ongeveer 15 m onder het straatniveau in het centrum van de stad. Voor de opgraving ervan moesten ongeveer 150 huizen worden afgebroken. Er zijn nog resten van de tempel, maar die bevinden zich nog onder de bestaande huizen.

Het dak dat wonderbaarlijk genoeg intact bleef, ligt op dezelfde hoogte als de fundamenten van de omringende huizen.

De voorgevel van de tempel is versierd met cartouches van de Romeinse keizers Claudius, Vespasianus en Titus. Een cartouche  is een ovale omcirkeling van de naam van Egyptische koningen en koninginnen in hiërogliefen (wikipedia)

Het dak wordt gedragen door 24 zuilen met mooie bloemkapittelen. Deze zuilenzaal is praktisch ongeschonden gebleven en de verschillende bloemenmotieven van de kapitelen van de 24 kolonnen zijn beslist een zekere belangstelling, foto’s en film waard.

Op de zuilen zijn hiërogliefen en fascinerende teksten over de heilige feesten van Esna en hymnen aan de god Chnoem.

Op het plafond zijn, in reliëf, astrologische scènes en een kalender afgebeeld. De kleuren zijn niet meer zo helder!

Hier maakt Ata ons een beetje wegwijs in hiërogliefenschrift. We leren lezen over de mededeling dat er een bevalling plaatsvond.

Er wordt nog elke dag gewerkt aan de restauratie van de tempel. Beetje bij beetje en in een 'Egyptisch' tempo gaat het werk vooruit.

Soms worden heftige discussies gevoerd over het 'wel of niet' verder opgraven van Oudheden. Maar het is niet haalbaar, de mensen hebben hier hun stad, hun leven, hun huis gebouwd. En dat allemaal op een grote schat aan ruïnes die eronder liggen.

We zijn vrij voor het nemen van foto’s maar worden om iets vóór 11u terug op de boot verwacht - 'afvaart voorzien om 11u.'

 

Volgend deel: Een Nijlcruise en relaxen