Hamelen en de rattenvanger
We rijden verder tussen de glooiende heuvels van het Weserbergland.
Hier ergens ligt de allerbeste plek om vriendschap te sluiten met een diertje dat je anders zeker uit de weg zou gaan, nl. de rat.
Hamelen
Hamelen is een mooi gerestaureerde historische stad.
De typisch Duitse binnenstad met zijn gezellig marktplein is omgeven door mooie zandsteen- en vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw en heerlijke terrasjes, knusse Biergärten en restaurants.
De sfeervolle steegjes rond de markt zitten vol met originele winkeltjes. En aan de grotere straten liggen de mooie grote warenhuizen.
En …. overal zijn ratten, maar toch zeer de moeite waard
Je hoeft alleen maar het spoor van de ratten te volgen: duizenden van deze diertjes wijzen de weg naar de bezienswaardigheden van de stad.
Natuurlijk gaat het om de beroemde sage die later bekend werd door de Gebroeders Grimm. Volgens dit verhaal kwam de rattenvanger naar Hamelen om de rattenplaag te bestrijden. De bevolking prees hem en beloofde een betaling. De man lokte de ratten met een fluit en liet ze verdrinken in de Wezer. Omdat hij zijn beloofde loon niet kreeg, keerde de rattenvanger terug toen de inwoners in de kerk zaten. Met zijn betoverende fluitmuziek lokte hij de kinderen mee. Hij leidde hen een grot binnen en sloot ze op.
Volgens de legende had deze mysterieuze verdwijning plaats op 26 juni 1264. Dat er in die tijd echt iets gebeurd is blijkt uit beschrijvingen van een glas in loodraam uit die tijd waar het verhaal in voorkomt en er zijn inscripties uit 1602.
Alhoewel geen enkele 13de eeuwse bron de gebeurtenis vermeldt, menen onderzoekers dat de verdwijning historisch is.
De oudste bekende bron is een 15e-eeuwse nota in een handschrift van een monnik. Het laatste wat men van hen vernam, is dat ze naar de Koppenberg liepen. Later voegden schrijvers elementen toe : in de 16de eeuw werd het hoofdpersonage een rattenvanger en deed het krenterige stadsbestuur zijn intrede.
Maar het verhaal zoals we het nu kennen, is bekend geworden door de sprookjes van de gebroeders Grimm en die leefden in de 18e eeuw.
In de moderne versies is vaak een happy end aan het verhaal toegevoegd: de rattenvanger krijgt zijn geld en brengt de kinderen terug.
Ik word terug getoverd naar mijn kindertijd en laat me verleiden door de verlokkelijke tonen van een fluit.
Ik volg in het spoor van andere kinderen de rattenvanger op weg naar het schip der mysterieuze verdwijningen.
Het rattenvangershuis, een van de mooiste en grootste renaissancehuizen, staat in het centrum van de stad en herinnert aan deze gebeurtenis. In het restaurant dat erin gevestigd is, kun je zonder gerust een hapje gaan de eten: de keuken heeft een uitstekende reputatie
In het Leistsches Haus, 1589, is het Heimatmuseum ondergebracht. Dit huis, in de stijl van de Weserrenaissance, heeft een twee verdiepingen hoge erker, Utlucht.
In de gevel staat een beeld van Lucretia, op een reliëfband tussen de verdiepingen zijn de deugden uitgebeeld.
Het museum heeft o.a. een omvangrijke documentatie met betrekking tot de sage van de Rattenvanger.
Ook het Hochzeitshaus staat helemaal in het teken van de rat. Het gebouw heet zo omdat het in 1610 gebouwd werd als feestzaal voor het volk
Een paar keer per dag gaat het figurenspel aan en komt de rattenvanger tevoorschijn ... een echte bezienswaardigheid.
Muzikaal worden de herinneringen er aan de rattenvanger levend gehouden : elke dag om 9.35 uur speelt het carillon van het Hochzeitshaus het rattenvangerslied - om 11.35 uur is het Weserlied aan de beurt.
Elke zondag tussen half mei en half september is het om 12.00 uur tijd voor het rattenvanger-openluchttheater : ongeveer 80 acteurs in historische kostuums (bewoners van de stad, de burgemeester en raadgevers) beelden de uittocht van de kinderen uit Hamelen uit.
De musical Cats mag dan wel overal succes hebben, in het musicaltheater van de stad Hamelen is Rats al jarenlang het grote succesnummer.
Dan is er ook de dansende rat, die aan de oever van de Weser staat en met zijn hoogte van bijna zeven meter van veraf zichtbaar is. Hij pakt het rattenthema op een bijzondere manier op en danst brutaal, vrolijk en overmoedig in een spel met de wind.
Heb je genoeg van die ratten? Bezoek dan het andere Hamelen met nog bijzondere en mooie gebouwen ...
De Kurie Jerusalem
Dit historisch gebouw in het oude centrum wordt nu voornamelijk gebruikt als stedelijk centrum voor kinderen en jonge mensen. Dit vrijstaande, drie verdiepingen tellende vakwerkhuis, werd gebouwd rond het jaar 1500 en uitgebreid gerenoveerd in de jaren 1970 .
Het Dempterhaus.
Dit aan de markt gelegen Demptersche Haus stamt uit 1607. De hoge vlakke driehoek van de gevel, vakwerk met symmetrische vullingen, heeft alleen aan de bekroning van de twee verdiepingen hoge erkers met rijk beeldhouwwerk.
Ook de torens van de stadsmuur zijn ook een bezoekje waard : de Haspelmathturm en de Pulverturm. De muur tussen de twee torens is in de jaren 90 van de vorige eeuw herbouwd.
de Haspelmathturm
In de Pulverturm is tegenwoordig een ambachtelijke glasblazerij gevestigd.
Gegarandeerd vrij van ratten zijn de mooie kerken in de stad, waaronder de oudste kerk van de stad, het Munster St. Bonifatius, waarvan de oudste gedeelten uit de 9e eeuw zijn.
Of de Marktkirche St. Nikolai, die vóór 1200 werd gebouwd.
De Garnisonskirche, een eenvoudig, maar toch heel aantrekkelijk barok gebouw uit 1713
Een echte aanrader is ook het winkelcentrum op het fabrieksterrein HefeHof : natuurvoedingswinkels, een wijnspecialist, grote speciaalzaken en internationale restaurants
Hamelen maakt natuurlijk dankbaar gebruik van de bekendheid van de naam. Naast de Rattenvangercarillon, het zomers Rattenvanger openluchttheater is er de Rattenvanger-taart, een Rattenvangerliteratuurprijs, en op straat wijzen duizenden geschilderde ratten de weg.
We zetten onze weg verder ... richting Bremen
Volgend deel : Hessisch Oldendorf, Bad Oeynhausen en Nienburg
de foto's zijn genomen via google