Op bezoek in Arnhem - deel 2

 

Arnhem heeft op veel vlakken iets te bieden.

Arnhem is een bruisende stad waar winkelen een troef is. Er wordt gezegd dat het een van de beste winkelsteden van Nederland is. Het centrum ligt dichtbij het station, is compact, gezellig en overzichtelijk. Arnhem biedt ook creativiteit door de vele kunstacademies. En heel wat bezienswaardigheden in de stad zijn herinneringen aan de rol die Arnhem speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

We maken een wandeling door die levendige stad, het is juist marktdag.

Er is heel wat moois te zien in Arnhem ..

Stadhuis

Het stadhuis is dé plek waar macht en pracht al eeuwen samenkomen.

Duivelshuis

Sinds 1830 besturen de burgemeesters de stad vanuit het Duivelshuis en het, in de jaren negentig van de 19de eeuw, aangebouwde complex. In het begin van de 20ste eeuw was het gebouw al te klein voor het zich uitbreidende ambtenarencorps en de benodigde faciliteiten. Tijdens de Tweede wereldoorlog ging het achtergebouw in vlammen op en het Duivelshuis zelf liep ernstige schade op.

Er zou een nieuw stadhuis komen. Het moest een plek krijgen op het grote kerkplein midden in de stad. Gekoppeld aan het Duivelshuis, ontwierp 'Duintjer' een modern gebouw. Op 18 september 1964 werd officieel de eerste steen gelegd door vier jongeren die op 17 september 1944 (begin van de Slag om Arnhem) geboren waren.

Nu maakt het Duivelshuis onderdeel uit van het stadhuis in Arnhem en naar het schijnt zetelt het College van B&W (burgemeester en wethouders) in dit gedeelte.

Walburgiskerk

Arnhems oudste kerk is de Walburgis, een bouwwerk met twee prompte torens, bekend ook om zijn schatkamer met de 15de eeuwse buste van Eusebius.

De Grote- of Eusebiuskerk in Arnhem

De Grote- of Eusebiuskerk bepaalt al meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem en vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw.

Deze kerk is een fraai voorbeeld van de gotische bouwkunst. Kenmerken hiervan zijn onder andere de hoge vensters en de fraaie en complexe gewelven. Het is een van de rijkst gedecoreerde kerken van Nederland met honderden gebeeldhouwde versieringen en beelden in het interieur en aan de buitenzijde. De kerk is een Rijksmonument.

Jammer genoeg kan ik geen volledige foto nemen - er zijn werken bezig aan de kerk.

Historische kelders

De Historische kelders dateren uit de 14de eeuw. In die periode was Arnhem een bloeiende handelsstad en vooral de 'Rijnstraat' en de 'Korenmarkt' vormden samen het handelskwartier. Hier werden grote stenen koopmanshuizen, herbergen en wijnhuizen gebouwd met ruime gewelfkelders. De middeleeuwse huizen zijn veelal afgebroken maar de kelders hebben het overleefd. Jarenlang hebben 30 eeuwenoude kelders in de Rijnstraat praktisch ongebruikt onder de grond gelegen.

In 1995 werd een complex van 39 middeleeuwse kelders ontdekt. Tussen 1998 en 2003 werden ze gerestaureerd en werd archeologisch onderzoek gedaan, onder meer naar afvalputten met aardewerk.

http://www.binnenstadarnhem.nl

Deze kelders zijn nu in oude glorie gerestaureerd en via doorgangen onderling met elkaar verbonden. Zo vormen zij een bijna mysterieuze plek onder de grond van de Arnhemse binnenstad - een stad onder de grond met een zichtbare herinnering aan een ver verleden.

http://leukedingendoen.info

Er zijn 1200 m² kelders toegankelijk voor het publiek - aangelegd in de 13de tot 15de eeuw als opslag ... nu een spannend labyrint

 

De Sabelspoort

Arnhem telde vier middeleeuwse stadspoorten: de Rijnpoort, St. Janspoort, Velperpoort en Sabelspoort. Maar alleen de Sabelspoort is bewaard gebleven.

De Sabelspoort wordt in 1357 voor het eerst genoemd en heeft eeuwenlang de functie van verdedigingswerk gehad. De poort diende jarenlang als tolhuis van de 'Groote Geldersche Tol' voor handelaren en boeren die hun waar de stad in brachten

De onder de poort gelegen kaalkelder werd vanaf 1454 gebruikt om misdadigers op te sluiten. De toren is ook Geckentoren genoemd vanwege haar functie als bewaarplaats voor zwakzinnigen.

In 1952-1953 werd de poort gerestaureerd en met een glazen brug op de eerste verdieping verbonden met het naastgelegen provinciehuis. De toren is nu onderdeel van het provinciehuis.

 

Nationaal bevrijdingsmuseum

Beleef de vrijheid!

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in de Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem.

In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud, de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

http://www.bungalowparkoverzicht.nl

Informatiecentrum : Slag om Arnhem

Aan de Rijnkade zien we 'stille getuigen' van de roemruchte Slag om Arnhem, in september 1944.

Deze brug over de Rijn heette vroeger de Rijnbrug of 'Nieuwe Rijnbrug'. De brug van toen werd verwoest. De nieuwe brug is vernoemd naar John Dutton Frost – De John Frostbrug. Tijdens de Slag om Arnhem bereikte hij als Britse commandant de brug. Hij hield hier met zijn troepen drie dagen en vier nachten stand hield tegen een Duitse overmacht, maar slaagde er niet in om de brug op de Duitsers te veroveren.

foto van de verwoeste Rijnbrug

De John Frostbrug

Bij de brug is het informatiecentrum 'Slag om Arnhem'. Hier vertellen getuigen (in beeld, geluid en tekst) wat zij hebben gezien, gehoord en meegemaakt tijdens die gruwelijke septemberdagen in 1944.

Historisch museum

Sinds 1966 heeft Arnhem een apart museum voor archeologie en stadshistorie. Bijna de helft van alle Nederlandse grafheuvels staat op de Veluwe en hier zijn vondsten uit die oude graven te zien. Prachtige klokbekers en standvoetbekers van vier- tot vijfduizend jaar oud. ook is er een lijksilhouet uit 1400 voor christus te zien.

http://nl.wikipedia.org

 

We kuieren door de straten, rusten wat uit op een terrasje en genieten van een stroopwafel.

 

Volgend deel : Arnhem en Park Sonsbeek