Een Nijlcruise en ‘relaxen’

 

Na ons bezoek aan de tempel van Chnoem zijn we terug aan boord van de Nabila Queen. Het is 11 uur en we varen langzaam verder, de volgende stop is voorzien in Edfoe (Edfu). We hebben een rustige namiddag voor de boeg.

Het ruikt al heerlijk als we op het dek komen. Mmm ... we kunnen deze middag genieten van barbecue.

dé mannen aan de BBQ

en het smaakt!

 

DE NIJL

De Nijl is de belangrijkste bron van leven in Egypte. Vroeger schreef Herodotus dat 'Egypte een geschenk van de Nijl' was en 'wie van de Nijl drinkt, eeuwig dorst naar Egypte zal hebben'.

Het slib van de Nijl zorgt voor de vruchtbaarheid van de akkers. Met een lengte van 6.671 km is het de langste rivier ter wereld. Hij ontspringt in het Victoriameer, mondt uit in de Middellandse Zee en stroomt door 9 landen : Ethiopië, Tanzania, Oeganda, Congo, Kenia, Burundi, Rwanda, Soedan en Egypte. Waar de rivier ontspringt krijgt hij de namen 'Witte' en 'Blauwe Nijl' . Op Egyptisch grondgebied is de Nijl 1500 km lang. Op zijn diepst is de Nijl nergens meer dan 8 meter. Het smalste punt van de rivier bevindt zich in het stadje Armant, ongeveer 20 km ten zuiden van Luxor. Hij is het breedst in de stad Asyoet, nl 3 km.

De Nijl is goed te bevaren en een Nijlcruise brengt je naar de mooiste plaatsen langs de rivier. De meeste schepen varen van 'Luxor naar hoofdstad Caïro' of van 'Luxor naar Aswan' in het zuiden.

Vanaf 14.30u is er mogelijkheid tot thee of koffie op het dek en voor de rest kiest ieder wat hij/zij wil.

We installeren ons op een ligbed, met een boek. Rik verdiept zich in het juist aangekochte boek van Ata!

We kunnen ook uren turen naar de oevers : palmbomen, boeren op de akkers, vrouwen die hun was doen in de Nijl, mannen die op een hele speciale manier vissen vangen. De boeken doen we even dicht. Vaar mee en geniet ...

De Nijl, de bekendste stroom in de wereld bepaalt het leven in Egypte. Overal langs de Nijl, aan beide zijden, loopt een streep vruchtbare aarde - bewerkt door 'fellaheen' (boeren) zoals in de meest vervlogen tijden. Zoals 5000 jaar geleden kanaliseren zij het water van de stroom in greppels om de velden te bevloeien.

In de Oudheid werd het openbaar leven geregeld naargelang de waterstand van de Nijl.

Vrouwen doen de was in de Nijl.

Wat gebeurt daar? We zien kleine bootjes varen ... mannen en jonge kerels slaan met stokken in het water. Wat is me dat een rare manier van vissen. De vissen zwemmen niet erg diep. Door het slaan met de stokken schrikken de vissen of ze krijgen een klap van de stok .. ze komen helemaal bovendrijven en sterven.

Het is zálig – gewoon genieten van het mooie langs de oevers van de Nijl – het voorbijvaren van andere cruiseboten - de warmte van het zonnetje – de relaxte sfeer – je laten meedeinen op het water!

De oevers zijn groen maar achter die vruchtbare grond heerst de woestijn.

afbeelding via google

Er is een zwembad op het dek maar dat is héél klein, te klein eigenlijk om echt te zwemmen.

Ik heb al gezien dat sommige cruiseboten een groot zwembad hebben, maar we missen het niet.

 

Om 16.30u moeten we klaar staan aan de receptie voor een volgend bezoek.

Het fluitsignaal van Ata en .. daar gaan we, naar de tempel van Edfoe.

 

Volgend deel: De tempel van Edfu (Edfoe)