Sevilla, Moors meet Christelijk

 

Sevilla is een compacte stad die je makkelijk te voet kan verkennen.

Wij nemen je mee langs de leukste plekken in de belangrijkste wijken van deze warmbloedige stad. Hier staan Moorse en christelijke pracht broederlijk naast elkaar: de kathedraal, de Giralda en het Alcázar staan samen rond hetzelfde plein: de Plaza del Triunfo

De legende vertelt dat de bouwheren in 1401 de werken startten onder het motto ’Laat ons een kathedraal bouwen zo imposant dat alle toekomstige generaties ons voor gekken zullen verklaren.’

De kathedraal is inderdaad een overweldigend bouwwerk geworden dat dan ook pas een eeuw later af was. Het is na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en St. Paul’s Cathedral in Londen de derde grootste gotische kathedraal van de wereld. Het was een van de laatste gotische kathedralen die in Spanje werden gebouwd en toont al duidelijk renaissance-invloeden. Ze is gebouwd op een plek waar de Moren tijdens hun 500 jaar durende bezetting een moskee hadden opgetrokken.

De gotische kathedraal mag misschien blikvanger nummer één van de stad zijn. Hét icoon van Sevilla is La Giralda, de klokkentoren die in feite een vroegere Moorse minaret is. De sierlijke minaret domineert de stad al sinds de 12de eeuw en is met zijn bijna 100 m hoogte het belangrijkste markeerpunt in de stad, de trots van elke Sevillaan en een van de meeste bekende overblijfselen van de Moorse architectuur.

Bovenop prijkt een 4 meter replica van een 16de eeuwse bronzen, draaiende windhaan (de giraldillo). Vandaar de naam van de toren – Girar is het Spaans voor ‘draaien’.

De imposante buitenzijde van de kathedraal heeft een goede indruk van de afmetingen en het 'kunnen' van de architect. De kathedraal werd gebouwd in de nabije omgeving van de huizen. Hierdoor is het nemen van foto’s met de volledige gevel niet zo eenvoudig.

De Puerta del Perdón of Vergiffenispoort is een bronzen poort die wordt omgeven door een boog vol Arabische inscripties en uitgesneden koranteksten uit de tijd van de Almohaden-dynastie.

Het interieur

De kathedraal is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. De uitzonderlijke hoogte wordt benadrukt door de ranke zuilen. De kathedraal is ontworpen als een hallenkerk met vijf schepen met kapellen. Het middelste schip is breder en hoger dan de andere. Langs de zijkant werden de kapellen aangebouwd.

Het schitterende orgel is in de 18de eeuw gebouwd.

In het middenschip bevindt zich de hoofdkapel en het grote koor met zijn fraaie 15de en 16de eeuwse koorbanken.

De trascoro (altaar foto rechtsonder) van veelkleurig marmer, jaspis en brons, dateert uit de 17de eeuw

In christelijke kerken is de trascoro is bedoeld om het koor te scheiden met de rest van de ruimte van het middenschip. In Spanje zijn sommige trascoros werken van uitzonderlijke waarde (o.a. deze van Sevilla).

De Tenebrario (zie foto's hierboven) is een 7,80 m hoge kandelaber in plateresco-stijl met 15 armen.

Die wordt tijdens de processies in de week voor Pasen wordt meegedragen.

 

De Sacristia Mayor, een prachtig 16de eeuws vertrek met het grondplan in de vorm van een Grieks kruis, herbergt een indrukwekkende zilveren monstrans in renaissancestijl. Deze is 3,90 m hoog en weegt 475 kg.

 

Een van de hoogtepunten in de kathedraal is de Capilla Mayor (het hoofdkoor). Het wordt omsloten door een fraai 16de eeuws hek, in plateresco-stijl. Het Retablo Mayor, een immense Vlaamse altaarstuk (1482-1525) is grootste van Spanje (20 m hoog). Dit uitbundig en kunstzinnig gesneden werkstuk is versierd met bladgoud en toont scenes uit het oude en nieuwe testament. Het gigantische veelluik met zeven verticale panelen en 45 vakken is verfraaid met duizenden beelden.

Daarnaast bevindt zich het grafmonument van Christoffel Columbus, de ontdekkingsreiziger waar Sevilla veel aan te danken heeft. Op dit 19de eeuws mausoleum in romantiekstijl staan de vier beelden, die de provincies Castillië, Léon, Navarra en Aragon voorstellen. Zij dragen de doodskist van Columbus.

Toen Columbus is 1506 stierf in Valladolid, werd hij eerst in die stad begraven. Het lichaam werd pas drie jaar later overgebracht naar het klooster Santa Maria de las Cuevas in Sevilla. Toen later Columbus zoon Diego overleed, werd zijn lichaam in dezelfde kist begraven. Columbus weduwe drukte de wens uit dat beide lichamen naar Hispaniola zouden verhuizen, het eiland dat tegenwoordig wortd verdeeld tussen Haiti en de Dominicaanse Republiek. Dat werd in 1544 uiteindelijk toegestaan door Keizer Karel. Men weet met zekerheid dat Columbus, in het gezelschap van zijn zoon en ruim twee eeuwen later ook van zijn kleinzoon Luis, tot het einde van de 18de eeuw begraven waren in de kathedraal van de hoofdstad Santo Domingo. Pas toen die stad in handen viel van Frankrijk, ging het mis. Eerst vertrok de kist naar Havana, nog steeds Spaans territorium, en toen ook Cuba in 1898 verloren ging, terug naar Sevilla.

 

De Capilla Real (koninklijke kapel) werd tijdens het bewind van Karel V gebouwd op de plaats van een eerdere kapel.

Deze 16de eeuwse kapel is een mix van renaissance en de platereske stijl en valt vooral op door zijn indrukwekkende koepel. We zien er het 13de eeuwse beeld van Virgen de los Reyes, de beschermheilige van de stad. Elk jaar, op 15 augustus, wordt dit beeld, tijdens een processie rondom de kathedraal gedragen.

De kapel is opgedragen aan Ferdinand de Heilige, die Sevilla heroverde op de moslims. Hier bevindt zich een zilveren urn met overblijfselen van Koning Ferdinand en graven van verschillende koningen zoals dat van Peter I De Wrede en Alfons X de Wijze.

 

In de Sacristie Mayor, kan je een prachtige verzameling schilderijen van Goya en Murillo bewonderen.

 

Net zoals in Córdoba werd ook hier naast hun moskee een Patio de los Naranjos aangelegd. In Moorse tijden kwamen gelovigen hier, in de fontein, hun handen en voeten wassen voor ze de moskee betraden om te bidden. De marmeren fontein stamt nog uit de overheersing van de Visigoten. Nu is het een heerlijk geurende appelsienentuin.

Wie zich gesterkt weet door die multireligieuze overvloed, kan afsluiten met de beklimming van La Giralda en genieten van een schitterend uitzicht over Sevilla en omgeving.

 

Volgend deel : Sevilla en het Alcazar

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb