Natuur in de baai van de Somme

 

Deze baai wordt wel eens de 'Camargue van het Noorden' genoemd, en terecht.

“Ik kan niet gaan rond de Somme zonder iets nieuws te observeren. Dit is als een geweldig boek dat nooit ziet het laatste woord."

… tot hier de woorden van Philippe Carruette - ornitholoog bij Parc Marquenterre

En gelijk heeft hij ook !

Het Ornithologisch Parc Marquenterre

Het Parc du Marquenterre is een waar vogelparadijs. In de jaren '50 legde de industrieel Henri Jeanson een stuk moeras droog om bloembollen te kweken. Een crisis in de tuinbouwsector zorgde er echter voor dat het project in 1973 op de fles ging.

Jeanson - een ornitholoog - besloot dan maar om van z'n 260 ha grote terrein een natuurreservaat te maken. Omdat hier al veertig jaar een jachtverbod geldt en het reservaat op een belangrijke trekroute ligt, is dit het rijkste vogelgebied van Frankrijk. "De vogels weten dat ze hier veilig zijn, daarom kan je ze ook dicht benaderen", vertelt natuurgids Philippe Carruette terwijl een lepelaar voor zijn neus een visje pikt. De begeleiding in het park is uniek, want een dozijn gidsen staan klaar om je te begeleiden. Aan uitkijkposten staan ze je op te wachten met telescopen. De gidsen spelen ook in op de situatie van het moment. Soms vragen ze bezoekers om te helpen een gewonde vogel te verzorgen of ooievaars te helpen ringen.

Lepelaar

Hier kan men de trekvogels waarnemen in hun natuurlijke omgeving. In de lente komen de blauwe reiger en de ooievaar er hun nest opzoeken. Op de eilandjes en in de graslanden : de kluut, de Europese scholekster en de kievit. Soms kan men zelfs de zeldzame zwarte ooievaar bewonderen.

Ons besluit staat vast : hier komen we vast en zeker nog terug om samen met een gids door het park te trekken! Hier wordt men één met de natuur.


Vanop verschillende observatieposten kan je ook eenden en ganzen waarnemen.

In dit deel kan je meegenieten van 'een stukje' van het 'Parc du Marquenterre'

 

Volgend deel :  Somme, natuurreservaat (deel 2)