Caïro en de Moskee van An-Nasr-Mohammed
Tegenover de moskee van Mohamed Ali staat de Al-Nasir-Mohammed Moskee (of An-Nasr-Moskee) uit 1318, erg kleurrijk met haar gerestaureerde faiencekoepels. De minaretten zijn gebouwd in de Perzische stijl.
Tot de Osmaanse overwinning van 1517 woonden de Egyptische sultans in de citadel.
Maar van al hun paleizen en moskeeën staat alleen deze moskee nog overeind.
Toen Mohammed Ali aan de macht kwam, vormden de Mamelukken, de voormalige heersers van Egypte en nog altijd een machtige groep, de voornaamste bedreiging voor zijn heerschappij. Naast de beruchte moord op 500 Mamelukken in de Citadel (1811) liet Mohammed Ali alle Mamelukse bouwwerken in de Citadel slopen.
Deze moskee is de enige die is overgebleven, omdat hij gebruikt werd als paardenstal. Dit eenvoudige gebouw, vlak achter de Moskee van Mohammed Ali, is alles wat er resteert van een groots bouwprogramma van Sultan An-Nasr Mohammed.
Het gebouw, tussen 1318 en 1335 opgetrokken als congregatie-moskee, waar iedereen bijeen kwam om te bidden, heeft twee unieke gedraaide minaretten met bolle pintakels, bedekt met faiencetegels in een meer Perzische dan Egyptische stijl.
De moskee van An-Nasr Mohammed is nu dus het enige Mamelukse bouwwerk in de Citadel.
De moskee heeft 2 ingangen : een heeft de vorm van een driepasboog en werd gebruikt door de soldaten.
De andere boog werd uitsluitend gebruikt door de sultan.
foto hierbven : in het midden staat onze gidse 'Tari' in gesprek met andere gidsen.
hieronder : links de mihrab en rechts de preekstoel.
Hoewel veel zuilen in de zuilengang van de binnenhof afkomstig zijn uit de faraonische, Romeinse en Byzantijnse gebouwen, passen ze verrassend goed bij elkaar.
De marmeren panelen die ooit de binnenhof sierden, zijn in 1517 verwijderd door sultan Selim I en naar Constantinopel verscheept.
Ik heb deze foto genomen nadat de gids iets verteld had hierover. Dit was te zien boven een ingangsdeur. Er was een speciale betekenis, maar jammer genoeg heb ik deze uitleg niet teruggevonden bij de vele notities die ik genomen heb. Wie weet is er iemand die dit (her)kent?
We verlaten de Citadel en gaan net buiten de vestingmuren om nog mooie gebouwen bezoeken. Maar op de weg naar een volgend bezoek houdt Tari halt aan een parfumerie.
De flesjes zijn niet echt bedoeld als parfum voor de personen.
De vloeistof wordt in een sierflesje gegoten en door dit op te warmen verspreidt de geur zich in de woonkamer.
Tja, dat hoort er bij als een gids je vergezelt. We zijn tot niets verplicht maar alle gidsen zijn erop gebrand dat de toeristen toch ‘iets’ kopen.
We zijn heel tevreden met Tari en haar manier waarmee ze ons door Caïro zal loodsen. Dus kopen we hier een sierflesje met parfum erbij.
Het was alleen moeilijk om een keuze te maken tussen zoveel geuren.
Volgend deel : Lunch, Moskee van Sultan Hassan en de Grote Bazaar