We vliegen naar Caïro

 

We worden gewekt om 4u. De valiezen worden in het shuttle busje geladen en om 5 u vertrekken we naar de luchthaven van Hurghada.

Het ontbijtpakket krijgen we mee in het hotel. De vlucht naar Caïro is voorzien om 6.35u.

Luchthaven Hurghada

Tijdens de cruise zaten we al met de vraag 'welke gids zal ons in Caïro vergezellen'. Jammer genoeg kan Ata niet meevliegen, hij moet een volgende cruise begeleiden. Maar hij zou voor ons eens informeren, Ata is namelijk coördinator van de gidsen.

In de luchthaven in Caïro staat een man ons op te wachten. Hij is medewerker van het reisagentschap. Wij krijgen van hem een mapje met gegevens en informatie betreffende ons verblijf hier. Hij brengt ons naar een mono-volume wagen (met chauffeur) en de bagage wordt ingeladen. Wij rijden mee, ons afvragend of er nog mensen erbij zullen komen?

Volgens de man van het reisagentschap zullen wij niet bij een groep aansluiten maar met z’n tweetjes op stap gaan, met een gids. Ata had alles geregeld, we moeten ons geen zorgen maken.

Een paar kilometers verder stopt de auto, de medewerker van het reisagentschap neemt afscheid en stelt ons een vrouwelijke gids van Caïro voor (ik schat haar zo’n  40-45 jaar). Zij neemt plaats naast de chauffeur en verwelkomt ons in haar hoofdstad. Tari spreekt geen Nederlands maar wel vloeiend en duidelijk verstaanbaar Frans én Engels. Wij hebben voor de dagen in deze immense stad en zijn omgeving een privé gids. Wat een luxe!

Tari is een heel vlotte en sympathieke dame. Ze werd opgebeld door Ata en had beloofd ons om er samen onvergetelijke dagen van te maken. Hebben we vragen of wensen, dan zal ze klaar staan voor ons en willen we veranderen van planning .. alles is bespreekbaar, zegt ze. Dat is nu het voordeel van alleen reizen. 

 

CAÏRO

Zoals vertaald in de Arabische nachten: ‘Hij die Caïro niet heeft gezien, heeft de wereld niet gezien.’

Inderdaad, de bruisende hoofdstad van Egypte, waarvan de naam afgeleid werd van het Arabische 'Al-Qahira' of 'de Overwinnaar', is als geen andere stad op aarde. Ze belichaamt 150 generaties geschiedenis en een ononderbroken lijn van beschaving die dateert van de farao's.

We rijden door Caïro en vallen van de ene verbazing in de andere.

Enkele eerste sfeerbeelden van het verkeer in de Egyptische hoofdstad.

Het autoverkeer slaat alle records. Ze rijden kriskras door elkaar. De verkeersopstoppingen zijn niet te tellen. En toch zien we geen echte botsingen?

Er slenteren massa’s mensen door kleine straatjes.

Een stad met ruim 18 miljoen inwoners!

Gedurende onze dagen die we in Caïro zijn, hebben we het voordeel met geen bus te reizen. We zijn slechts met ons drietjes + de ervaren chauffeur en we moeten nergens lang wachten, we geraken overal snel door.

Enkele sfeerbeelden van Caïro.

Terwijl we rijden vertelt de gids Tari over haar stad. Caïro werd in 969 door de Fatimieden gesticht op de oevers van de Nijl. Sinds 988 is de stad zetel van de beroemde El-Azhar universiteit. Met zijn miljoenen inwoners is Caïro een wereldstad, symbool van het oude en moderne Egypte.

Het is een stad die nooit slaapt. Dag en nacht slentert een menigte in de straatjes en de winkels blijven open. De bevolkingsgroei is zo hoog dat er een nijpend tekort is aan woningen. De necropolen (eigenaardige begraafplaatsen waar de doden over echte huizen beschikken) zijn nu verblijven geworden waarin de levenden zich opeenhopen in een vertrouwelijke omgang met de doden.

wikipedia : Een necropolis of necropool (van het Griekse woord nekropolis dat letterlijk betekent "stad van de doden" of "dodenstad") is een grote begraafplaats. Het woord necropolis wordt vooral gebruikt voor begraafplaatsen vlak bij het centrum in oude beschavingen, zo had elke Romeinse stad een necropolis buiten haar muren liggen. De oudst bekende necropolis dateert uit 2500 jaar voor Christus.

Veel eigenaars bouwen zelfs illegaal verdiepingen op hun flats. Daar zijn die gebouwen meestal niet op berekend en het gebeurt dan ook geregeld dat een hele flat instort.

Aan de westkant rijzen de Grote Piramiden majestueus ten hemel, getuigen van een tijd waar geloof in onsterfelijkheid bergen kon verzetten. Het hart van Caïro, een doolhof van straten door de oude Islamitische stad, doorheen machtige moskeeën, Koptische kerken en zoveel meer nodigt ons uit ...

 

Volgend deel : Caïro, citadel en moskee van Mohammed Ali

Maak jouw eigen website met JouwWeb