Gorges du Verdon

 

In Moustiers-Sainte-Marie waren we aan het begin van de bekende Gorges du Verdon

We zijn er helemaal klaar voor om dit mooi stukje natuur te zien en beleven.

De kloof wordt ook wel Grand Canyon du Verdon genoemd, naar de beroemde Grand Canyon in de VS.

De adembenemende schoonheid van de Gorges du Verdon is een van de spectaculairste natuurverschijnselen in Frankrijk. Het is, na de Tara River Canyon in Montenegro, de grootste kloof in Europa. Over een afstand van 21 km versnijdt de rivier, de Verdon, het land tot 700m diep, scheidt de Alpen van de Provence, doorklieft rotsen en schept steile hellingen.

De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark Verdon, 180.000 ha groot. Het is volgens veel wandelaars het mooiste wandelgebied van Frankrijk, en een met opvallend groenblauw water.

De Gorges ligt tussen de stadjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Wie zoveel mogelijk van deze kloof wil zien mag rekenen op een volledige dag. We komen langs  steile hellingen en scherpe haarspeldbochten. Het is opletten voor de chauffeur, maar na elke bocht ontdekken we weer een ander stukje van de natuur.

Over de noordelijke oever (rive droite) loopt de weg op grote hoogte over de rotsen van de bergrug en biedt uitzicht in de diepte met steile afgronden. Over de zuidelijke oever (rive gauche) loopt de weg daarentegen op een veel lager niveau en biedt uitzicht op de hoog opdoemende oever aan de overkant van het water.

We kregen deze morgen goede tips van de gastheer van onze B&B. We kunnen de Gorges de Verdon met de auto of te voet verkennen. Nu is het aan ons om te ontdekken hoe mooi en indrukwekkend de natuur hier is.

Het was in 1905 dat de speleoloog Martel de canyon voor de eerste keer verkende. Zo’n 30 jaar geleden werd hij door twee stuwdammen getemd en intussen is het ook al zo’n 20 jaar geleden dat deze attractie de toeristen is ontdekt. Sindsdien werd een wandelnetwerk aangelegd. In de diverse dorpjes zijn boekjes met verschillende wandelingen te koop, ook in het Nederlands.

Wandelen is de beste manier om de Gorges du Verdon te verkennen. Het gebied telt maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden met bewegwijzering. Het is de ideale manier om letterlijk de drukte te ontlopen en zeker als je de wat onbekendere paden neemt. Pas op, de Gorges du Verdon is erg ruig. Jaarlijks raken enkele bergwandelaars zoek in het gebied. Dit leidt vaak tot grote reddingsacties. Laat altijd aan iemand anders weten waar je naar toe gaat en meld je als je er bent.

We gaan heel graag de wijde natuur in, wandelen is helemaal óns ding. Maar lange wandelingen, langs ietwat gevaarlijke paden zien we nu minder zitten. De rugoperatie van Rik en mijn voetoperatie laat ons nog niet toe om halsbrekende toeren uit te halen.

Het klinkt misschien saai, maar de grootsheid van dit gebied is ook met de auto heel goed te zien. De 'Route des Crètes' is hiervoor een ideale autoroute, mét uitzichtpunten over de kloof. Er zijn verstokte autotoeristen die snel een foto maken door een raampje. Maar bij de meeste uitkijkpunten is het nodig om een kleine wandeling te maken. En dat doen we dan ook héél graag. Zo zijn we dichter bij de natuur. We zijn vol bewondering, bij elk uitkijkpunt is weer een ander stukje van de kloof zien. Bij elke belvedère is er mogelijkheid om de auto te parkeren.

De Gorges du Verdon bieden veel uitdagingen voor geoefende klimmers. Maar ook de beginner kan zijn krachten (en techniek) meten met de rotswand.

In het dorpje La Palud-sur-Verdon zijn klimlessen te krijgen, en niet op een klimwand, maar direct in de natuur. En veilig!

Op de foto's zien we hoe de 'sportklimmers' de loodrechte rotswanden te lijf gaan, bij de 'Belvedère Escales'

Bij het Point Sublime maken we een wandeling over een rotsplateau.

Het is pas half mei en er zijn weinig toeristen.

We zijn helemaal boven op het plateau.

Van hieruit hebben we fantastisch uitzicht op het centrale stuk van de Gorges du Verdon.

De 700 m hoge rotswanden zijn zeer imposant. De Verdon, een zijrivier van de Durance, slingert indrukwekkend tussen de rotsen door en dit over een lengte van 25 km. Dit natuurverschijnsel trekt honderdduizenden toeristen naar Frankrijk.

Kortom de Gorges du Verdon betovert bezoekers, daagt alpinisten en rafters uit. De zeer lastige stroomversnellingen zijn een grote uitdaging. En toch zijn er voor vissers nog rustige plekjes en voor adelaars ongestoorde nestmogelijkheden.

Tijdens onze wandelingen blijven we vaak zitten om te genieten van dit prachtig stukje Provence. Wat voelen wij ons, als mens heel klein op de rotsen van Verdon!

Het is alsof we één zijn met de natuur.

En wat zijn we blij dat we zo vroeg naar hier kwamen. In de zomer, als de lavendel bloeit en iedereen vakantie heeft, is het niet gemakkelijk om de Gorges du Verdon te ontdekken. Te veel mensen zijn hier dan de hele dag door onderweg, en op de mooiste uitkijkpunten – op 21 km lengte en tot 700 m in de diepte – is al snel geen plaats meer.

Er zijn diverse roofvogels uitgezet, met name de vale gier. Ze vliegen boven de kloof en zijn vanaf verschillende uitzichtpunten goed zichtbaar. De gieren waren hier uitgestorven, maar nestelen nu weer op de steile rotswanden. Wij hebben ze gezien, maar waren elke keer te laat om ze op de gevoelige plaat avst te leggen.

afbeelding genomen via google

 

De kloof eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon, het Lac de Sainte-Croix.

Het meer van Sainte-Croix is de poort naar de Gorges-du-Verdon. Het meer is dan ook gericht op toeristen. Vooral vlak bij de toegang tot de Gorges worden veel kano’s, kajakken, waterfietsen en motorbootjes verhuurd aan mensen die een stuk van de kloof willen bezoeken.

 

Volgend deel : Lac de Sainte-Croix