Bali : vleermuizentempel en -grot

 

Na ons bezoek aan Pura Besakih is het tijd voor de lunch en een wandeling in de tuin van het wegrestaurant.

Onze reis gaat verder naar de zuidoostkust van Bali (rode lijn). Als we rijden vanuit het Islamitisch vissersdorp Kusamba naar Amlapura komen we voorbij de staatstempel Goa Lawah.

De toeristenbussen en auto’s op de volle parkeerplaats geven al aan waar we moeten zijn. Men kan deze plek niet onopgemerkt voorbijlopen.

De Pura Goa Lawah is een tempel met een grot vol vleermuizen, vandaar de naam 'vleermuizentempel’.

Er is een legende die volgende vertelt:  "Volgens de Lontar (het heilige boek, gemaakt van palmbladeren), is de naam 'Goa Lawah' gegeven door de Hindoe priester Dang Hyang Nirartha, toen hij op deze plek op zijn spirituele reis door Bali uitrustte. Hij kwam in de voorkant van de grot waar veel vleermuizen (Lelawah) af en aan vlogen, onophoudelijk en een onstuimige geluid voort brachten. Het leek, alsof ze de schoonheid van de grot bezongen. Dat is de reden, waarom de grot Goa Lawah genoemd. Goa betekent 'grot' en Lawah betekent 'vleermuis'.  Boven op de grot groeiden bloeiende bomen en de met geuren stemde van het binnenste van Dang Hyang Nirarta tevreden. Dus bleef hij een paar nachten op deze plaats. Vanuit de grot genoot hij, want hij zag het prachtige zwarte zandstrand, blauwe zee en dan was er ook nog het Nusa Penida eiland. Deze plek stemde hem tevreden."

Komt uit : http://www.balisanurhuishuren.com/assets/documents/goalowah-2.pdf

Wikipedia en andere bronnen vertellen : "Pura Goa Lawah werd opgericht in de 11de eeuw door Mpu Kuturan. Hij was een van de eerste priesters die het hindoeïsme op Bali heeft geïntroduceerd. De tempel complex kan beginnen als het centrum van meditatie voor priesters. Toen de Nederlanders het Klungkung-koninkrijk van 1849 aanvielen in de Oorlog van Kusamba, was de tempel een van de belangrijkste punten tijdens de oorlog. Het conflict in de oorlog van Kusamba was tussen de Koninklijke Nederland-Indisch Leger onder leiding van Andreas Victor Michiels en Klungkung koninkrijk onder leiding van Dewa Agung Istri Kanya."

 

De ingangspoort is alvast indrukwekkend. We zijn ook hier verplicht een sjarong om te doen.

Ik weet echt niet wat ik me moet voorstellen bij 'vleermuizentempel'?

Via een prachtig gedecoreerde toegangspoort betreden we de tempel. Op de centrale binnenplaats zien we verschillende podiums en kleine tempeltjes.

Maar wij zijn vooral benieuwd naar grottempel vol vleermuizen. Deze wordt gezien als een van Bali’s heiligste tempels.

Om eerlijk te zijn .. de tempel zelf stelt minder voor dan verwacht. Het draait hier echt om de vleermuizen. Het is onvoorstelbaar: de grot waarin de tempel zich bevindt is de thuisbasis van werkelijk duizenden vleermuizen, die aan het plafond hangen.

Ze hangen dicht op elkaar en soms maken ze een soort van hoog geluid. Af en toe vliegen er enkele heen en weer, sommige wel 20 cm groot, brrrr.

Zie het plafond van de grot, waar een vreselijke stank heerst. Het ziet zwart van de vleermuizen.

Ik blijf daar maar naar kijken. Enkele toeristen staan op afstand maar al zien ze de vleermuizen niet, ze kunnen ze wel ter plaatse ruiken hoor!

 

Net voor de grot staan hoge tafels, waarop vrouwen allerlei mandjes met bloemen en eetwaar neerleggen.

Het is ook een populaire tussenstop voor vakantiegangers, die binnenkomen met offergaven en korte gebeden voordat ze hun reis vervolgen.

Er is een ceremonie bezig, mensen bidden en offeren. Ze hebben mandjes met bloemen en fruit mee en nemen plaats op de centrale binnenplaats.

Ze gaan allemaal zitten en luisteren terwijl de priester allerlei teksten prevelt. Er wordt gebeden, ze bidden met de handen tegen elkaar, soms met een bloem tussen de vingers. Het is heel bijzonder om dit van zo dichtbij te zien.

Offers / geschenken worden ook aangeboden aan de priester.

 

Een mysterie dat nog moet opgelost worden, is of de legende die vertelt over de geheime grotdoorgang naar de Besakih-tempel, ongeveer 25 km ten noordoosten aan de voet van de berg Agung, waar is.

Zou het waar zijn dat een prins uit het koninkrijk Mengwi, zich voor vijanden in de grot verborg en vervolgens de geheime tunnel volgde om uiteindelijk uit te komen in de Besakih-tempel aan de voet van de berg Agung, die ten noordoosten van deze locatie ligt.

Niemand heeft geprobeerd dit interessante verhaal te bewijzen of licht te geven.

 

Volgend deel : Bali en de Barongdans

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb