Schiermonnikoog (deel 2)

Het eiland is nu een Nationaal park, een paradijs voor wandelaars en fietsers

In vorig deel leerden we het dorp Schiermonnikoog kennen, nu gaan we de natuur in. Want buiten het dorp bestaat het eiland uit stranden, kwelders, duinen, bossen en polder.

Hier begint onze wandeling ... naar de witte vuurtoren

De bossen, polder en Kobbeduinen ... het is een fantastisch wandel- en fietsgebied.

Hier loopt de weg omhoog naar de bunker.

Wassermann

De Duitse bunker Wassermann ligt midden op het eiland op een hoge duin. Vanaf hier kunt u het gehele eiland overzien. Dat was voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog ook de reden om de bunker hier te bouwen, als onderdeel van de Atlantikwall. Schiermonnikoog was de laatste strohalm van de Duitse bezetter, en daarom heeft de oorlog hier het langste geduurd.

Pas eind mei 1945 kwamen de Canadezen naar het eiland. De oorlog voor de eilandbewoners was, met het afvoeren van de Duitsers, pas op 11 juni voorbij.

 

Vredenhof

Dicht bij de Wassermann, verscholen in de duinen en omzoomd door dennenbomen ligt de drenkelingenbegraafplaats Vredenhof. Deze begraafplaats stamt uit 1917. Hier liggen de graven van de slachtoffers die door de zee de afgelopen eeuw zijn aangespoeld op Schiermonnikoog. Ook oudere graven werden naar hier overgebracht. De oase beslaat een terrein van 30 bij 70 meter en hier liggen 106 stoffelijke overschotten begraven.

'Known unto God' staat er op menige grafsteen. Naamloos zijn zij ten onder gegaan: over boord geslagen of boven zee in een bommenwerper getroffen door de vijand in eerste of Tweede wereldoorlog. Op Vredenhof bestaat geen onderscheid: Duitsers liggen hier zij aan zij met Engelsen. De laatste onbekende drenkeling vond hier zijn laatste rustplaats in 1968.

en ook de pony komt een goeiedag zeggen

Het strand van Schier is een van de breedste van Europa, bij laag water tot 1,5 km.

Schiermonnikoog is een paradijs voor vogelliefhebbers. De zandplaten, kwelders en binnenmeren zijn hun favoriete bestemming. Regelmatig duiken vogels op die nog niet eerder op het eiland werden waargenomen zoals recent de ‘Grote burgemeester’ en de ’Sneeuwuil’.

De vogeldrukte is het grootst in het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek. Schiermonnikoog is het eerste grote eiland dat de trekvogels uit het noorden tegenkomen op hun overwinteringstocht naar het zuiden. Hier kunnen ze rusten en voedsel zoeken. Op hun weg terug uit de zuiden is het de plek waar ze kunnen bijtanken voordat ze aan hun laatste etappe naar Scandinavië en andere noordelijk streken beginnen.

De beste plaats om vogels te bekijken is de Westerplas en het Rif. Het is een geliefde plaats van meer dan honderd verschillende vogelsoorten. Veel eenden en meeuwen wassen zich hier en slapen op het water. Op het Rif struinen scholeksters, tureluurs en bont strandlopers bij eb dit stuk wad af op zoek naar voedsel.

We moeten terug naar het vasteland … hoe jammer want hier hebben we bijlange niet alles gezien.

Morgen wacht ons een nieuw avontuur

 

Volgend deel : Friesland - Franeker