Drie markten in Brussel

Na onze marktbezoeken in Gent, Antwerpen en Mechelen gaan we naar Brussel. Ook hier zijn verschillende leuke markten.

 

1. De vintagemarkt in Brussel

Ben je geen shopfanaat maar hou je van snuffelen tussen spulletjes die een tweede leven verdienen of met veel liefde zelf gemaakt zijn? Kom dan elke eerste zondag van de maand naar deze markt in en rond de Sint-Gorikshallen, een historische trekpleister in hartje Brussel

Vintage: het is meer dan een modevorm of trend. Het is een lifestyle, die je nieuwsgierigheid prikkelt en een bron van inspiratie vormt. Op het Sint-Goriksplein komen vintage verkopers en jonge ontwerpers een ganse dag samen. Onze designers stellen je ook een specifieke selectie voor van hun mooiste creaties.

Ze bieden hun waar te koop: vintage kleding en tweedehands schoenen, laarzen, jurken, truien, jassen, tassen, juwelen, accessoires, decoratie, riemen, hoeden, klein meubilair, speelgoed …

Die combinatie van oud en nieuw is het leuke aan deze markt. Men vind er zowel vintage en tweedehands als jonge designers met hun eigen collectie. Er is genoeg om uw interieur of uw garderobe te personaliseren terwijl je rondsnuffelt in een muzikale retrosfeer. De beste retro dj’s zorgen voor een bijpassende soundtrack met hun uitstekende vinylplaten.

Tussen de retrospulletjes staan kraampjes met allerlei lekkers. Je kunt er proeven van versgebakken taarten en cupcakes, burgers, biologische sapjes en veel meer. Het is echt een plekje om een namiddag gezellig rond te hangen of af te spreken met vrienden.

Ga ook een kijkje nemen in de hallen. De Sint-Gorikshallen zijn een prachtig architecturaal staaltje van openbare markthallen uit 1881. Het gebouw werd een aantal jaren geleden volledig gerestaureerd en doet tegenwoordig dienst als permanente informatie-, tentoonstellings- en evenementenruimte gewijd aan het erfgoed en de levenswijzen in de hoofdstad. Ook hier kan je koopjes doen.

Naast het shoppen kan je een glas te drinken of een hapje te eten in het Café des Halles, waar de sfeer wordt opgevrolijkt door de platen van de beste retro-dj.

Openlucht en overdekte markt, elke eerste zondag van de maand, van 12 tot 19 u. Gratis toegang. Enkel cash betalingen.

https://brusselsvintagemarket.be/nl/onthaal

 

2. De Zuidmarkt (Marché du Midi) in Brussel

Elke zondag is de Zuidmarkt even bruisend en multicultureel als Brussel zelf. Het is de markt van de superlatieven; de grootste markt van Brussel, van België… en de derde grootste van Europa. Die van Vintimille, aan de Italiaanse Riviera, is de grootste.

Op Le Marché du Midi (vlakbij het Zuidstation) staan honderden marktkramers er luidkeels hun koopwaar aan te prijzen. De verkooptechniek bestaat erin harder dan zijn buur te roepen. Het is geen aanrader als je niet tegen een massa volk en lawaai kunt...

Van 7u tot 13u stellen gemiddeld 450 handelaars er hun waren tentoon, voornamelijk voeding en kleding. Je kan een wereldreis maken langs smaken, geuren en kleuren. De aangeboden waren komen uit de vier windstreken, je vind er Afrikaanse, Mediterrane en ook typische Belgische producten. Het is een smeltkroes van de vele nationaliteiten die in Brussel wonen.

Er is een gigantische keuze aan verse groenten, fruit uit de hele wereld, kruiden, specerijen, olijven, kazen, vis en vlees. Ook ietwat meer exotische etenswaren en specerijen staan er uitgestald. Vlak bij de spoorwegbrug lokt de Marokkaanse stand. Ze verkopen niet alleen een groot assortiment maar olijven, maar hun specialiteit is een heerlijke warme pannenkoek. Je kan die zelf samenstellen met drie ingrediënten. Heel populair is de pannenkoek  gevuld met honing feta en olijven. Daarbij hoort natuurlijk een kopje verse muntthee.

Ga ook eens langs bij de stand met Spaanse specialiteiten aan het begin van de markt. Wie houdt van chorizo en lomo, zal er zonder twijfel watertanden.

Op deze markt, vlakbij het Zuidstation, worden huisraad, textiel en lederwaren verkocht. De uitgebreide plantenmarkt is eveneens de moeite waard: struiken, potplanten, bloemen, zaden... Hier vindt je wat je nodigt hebt om je interieur nieuw leven in te blazen of om de tuin op te frissen en dit alles aan onklopbare prijzen.

De Zuidmarkt is de perfecte bestemming voor een zonnig uitstapje, je krijgt er een vakantiegevoel. Snuif de heerlijke geuren op, geniet van een streepje livemuziek en geef je ogen de kost. Voor weinig geld neem je zo een paar volle tassen mee naar huis. Ook al heb je niets nodig, een bezoek aan deze markt is het zeker waard… de Zuidmarkt bruist!

Gouden tip: De beste zaakjes kan je doen aan het einde van de markt bv. zakken fruit aan 1 euro. En als je geduld heeft, kan je het niet verkochte fruit en de niet verkochte groenten na afloop zelfs gratis meenemen.

https://visit.brussels/nl/place/Zuidmarkt

 

3. Schatten spotten op de 'Oude markt’ in Brussel

In de oudste volksbuurt van Brussel, tussen het Zuidstation en het Justitiepaleis kom je in de Marollen. Vroeger deed Marollen ons meteen denken aan een straatbeeld vol zwervers en drugsdealers. Sinds eind 20ste - begin 21ste eeuw klimt de buurt uit een dal en is aan een opmars begonnen. Er zijn zelfs al heel wat hippe winkels. De wijk blijft al jaren héél bekend door zijn Vossenplein en dagelijkse markt.

Op een 10-tal minuutjes wandelen van de Zuidmarkt ben je op het Vossenplein.

"Ik heb hier héél veel mooie herinneringen aan. Als klein meisje en later als 15-16 jarige keek ik elke vakantie uit naar het logeren bij tante en nonkel in Brussel. Zij woonden op loopafstand van het Vossenplein en ik hoor het nonkel nog steeds zeggen , op zijn Brussels: ‘Chriske, gomme no den aa met?’ (Chriske gaan we naar de oude markt?)

Dat was voor mij elke keer een feest om daar rond te lopen, te snuffelen en soms een kleinood te kopen. Daarna gingen we iets drinken op een terras: voor nonkel Léon een biertje 'Vieux Temps' en voor mij een limonade."

De rommelmarkt op het Vossenplein, in de Marollen, is waarschijnlijk de meest bekende Brusselse markt, bekend als de oude markt of de vlooienmarkt.

Vanaf 1873 ontstond de Oude Markt op het Vossenplein, door de balspellen die er werden gespeeld. Sindsdien hield men daar de 'markt voor oud'. Hier verdien(d)en schroothandelaren, voddenrapers en ruilers van diverse horizonten hun brood onder alle weersomstandigheden en historische veranderingen. Het is een traditie die nu pronkt met een ‘moderne’ toets. De gerespecteerde activiteit die op deze pittoreske markt wordt uitgeoefend is van belang door haar gezelligheid en ecologisch bewustzijn via recyclage.

Het is een vlooienmarkt, een openluchtmarkt waarin geen voedsel wordt verkocht, maar de markt op het Vossenplein is veel meer dan dat, het is een ware belevenis. Het plein zelf is prachtig. De bezoeker krijgt een gevoel van harmonie met de ruimte, wandelt onder de schaduwen van het loof, luistert naar het vogelengezang, en is van harte welkom om iets drinken of een hapje te eten in een van de talloze cafés en restaurants rond het plein.

Een ervan is Bistro Chaff (Vossenplein 21), een gezellig eetcafé waar regelmatig de stoelen aan de kant geschoven worden.

Elke dag van de week én in het weekend, kan je vanaf 7u in de morgen schatten spotten op het Vossenplein. Misschien vind je er een onmetelijk fortuin in een oud schilderij, een leuk vintage-object, textiel, meubilair en accessoires. De meer dan 300 kraampjes, bakken met goederen en de relaxte sfeer weet zowel zij die op zoek zijn naar dat ene pareltje als slenteraars en toeristen te verleiden.

Als je hier bent, wandel eventjes door tot in de Hoogstraat en de Blaesstraat. In de beroemde wijk de Marollen, zijn ook heel wat antiquairs, brocante, decoratiewinkels en tweedehandsspullen. Ook de sixties zijn hier goed vertegenwoordigd. Geef je ogen de kost en wellicht stoot je hier of daar op een stripfresco of een muur met street-art.

https://markten.brussel.be/markten/oude-markt-op-het-vossenplein

 

En er zijn nog meer markten die Brussel elke week levendig maken.

https://www.brussel.be/markten-openlucht