Córdoba, een stad vol geschiedenis.
Córdoba is een oude stad met een rijke geschiedenis. De eerste meldingen van het bestaan van de stad (met de toenmalige naam Karduba) dateren van 200 voor Christus. Het was de hoofdstad van de Romeinse provincie Baetica, kosmopolitisch centrum onder de Moren en bastion van de Reconquista.
Het is achtereenvolgens een Romeinse, Arabische, Joodse en Christelijke stad geweest.
En die geschiedenis is te zien in de architectuur die de sporen van het verleden weergeeft in de verschillende bouwwerken en bezienswaardigheden. Die staan sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
De oude El Puente Romano (Romeinse brug) en El Templo Romano (Romeinse tempel) stammen uit de Romeinse tijd. In het Museo Arqueológico (archeologisch museum) bevinden zich een groot aantal voorwerpen uit deze tijd, waaronder mozaïeken.
De toren van la Calahorra is een oude Arabische vesting. En de Grote Moskee met zijn minaret en prachtige mihrab (de huidige Mezquita met klokkentoren) belichaamde de macht van de Islam.
De wijk Juderiá (Joodse wijk) met de oude Synagoge stamt uit de tijd dat de Joden een belangrijk onderdeel vormden van de samenleving in Córdoba.
In het Alcázar de los Reyes Cristianos woonde enige tijd het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabel.
Als we van de Mezquita naar de Puento Romano lopen, komen we eerst langs de Triunfo de San Rafael. Voor veel inwoners van Córdoba is de engel Rafael een belangrijke beschermheilige. Rafael kreeg deze eer omdat hij in de middeleeuwen de stad van de pest zou hebben bevrijd. Daarom vind je hier en daar, in de stad, beelden van hem. Maar het grootste en bekendste beeld staat vlak voor de Romeinse brug, hoog op een zuil.
El Puento Romano
De Romeinen bouwden als eersten de brug over de (rivier) Rio Guadalquivir. De 331 meter lange brug met 16 bogen was ruim 20 eeuwen lang de enige vaste verbinding van het zuiden met Córdoba. De brug zorgde voor een verbinding tussen Joodse wijk en een buitenwijk van de stad.
De Puento Romano werd door de eeuwen heen vaak herbouwd, maar rust nog steeds op de Romeinse fundamenten. De huidige structuur dateert vooral uit de middeleeuwen, waarbij in 918 de Moren de brug flink hebben uitgebreid. De 19de eeuwse kasseien gaven het geheel weer een Romeinse indruk. De bestrating bestaat nu uit gladde granieten blokken en het grootste deel van de renovatie is dat de brug nu alleen nog maar toegankelijk is voor voetgangers.
In het midden op de brug staat een beeld (uit 1651) van de engel Rafael. Er worden voortdurend kaarsen aangestoken en dat is duidelijk te merken aan de zee van kaarsvet dat eronder ligt.
Waar de brug zich bevindt is de rivier zo’n 200 meter breed, maar het water stroomt slechts onder een deel van de brug door.
Om op de brug te gaan moeten we door de triomfboog Puerta del Puente (soms 'Arc de Triomphe' van Córdoba genoemd). Deze poort was vroeger een onderdeel van de stadswallen en leidde naar de brug, maar door de herinrichting van de omgeving is het nu een alleenstaand gebouw geworden. Binnenin deze poort hangen allemaal foto’s van de poort en de brug in vroegere tijden.
Ook hier waren werken bezig toen wij onder de poort moesten.
We wandelen naar de andere kant (oostkant) van de brug. Aan deze kant werd de Puente Romana verdedigd door de Torre de La Calahorra, een oude Arabische vesting. Soms wordt dit gewoon vertaald in de betekenis van 'de eenzame toren'.
Deze toren bestond oorspronkelijk uit twee torens die later samengevoegd werde
De voorkant, vanop de brug gezien
De toren werd zo’n 600 jaar geleden gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In 18de eeuw deed de toren dienst als gevangenis en kazerne. Nog later, in de 19de eeuw, werd de toren omgetoverd tot een school voor meisjes. De verdedigingstoren lijkt meer op een Middeleeuwse burcht dan op een toren.
De achterkant, van op de oever gezien
Nu bevindt zich hier het museum 'Vivo de al-Andalus'. Met een koptelefoon loop je door een aantal kamers die vertellen over de geschiedenis van Córdoba en de leefwijze van de mensen in de 10e eeuw. Wie de toren beklimt heeft vanop het terras een prachtig uitzicht over de Puente Romana en de Mezquita.
Enkele beelden uit het museum
El Templo Romano
Heel dichtbij het Museo Arqueológico (archeologisch museum) staan nog elf zuilen van een Romeinse tempel deels overeind. Alhoewel er niet heel veel meer over is van de tempel die op de plek heeft gestaan kun je wel een indruk krijgen van het uiterlijk van de tempel.
Er zijn opgravingswerken bezig en ik moet de foto's nemen door de spijlen van de afsluiting.
Volgende foto hangt aan de afsluiting en moet voorstellen hoe de oorspronkelijke tempel opnieuw zal gerestaureerd (gebouwd) worden.
Het is natuurlijk ook interessant om dergelijke oude resten te bewonderen. De vondsten die bij de Templo Romano gedaan zijn, kan men zien in het archeologisch museum. Op de benedenverdieping bevinden zich voorwerpen uit de pré-historie en de Romeinse tijd. Op de bovenverdieping is veel aandacht voor de Moorse opgravingen.
In volgende deel gaan we naar hét monument dat ALLEEN in Córdoba te zien is, nl. de Mezquita-Catedral.