Lapoutroie en Eau-de-Vie

 

We rijden door een charmant, klein bergdorpje en zien opeens een bord met museum.

Het betreft een distilleerderij, museum én proeverij van brandewijn.

Eau-de-Vie de Fruits heeft zijn oorsprong in de Franse Elzas. Hier in Lapoutroie weten ze er alles van.

Eau de vie is het Frans voor levenswater. Het is meteen een verzamelnaam voor verschillende sterk-alcoholische dranken, die meestal gemaakt worden van vergiste en daarna gedistilleerde vruchten. Een echte Eau-de-Vie is meestal helder als water, maar het kan ook licht gekleurd zijn. Het alcoholgehalte varieert van 35% tot soms wel 50%.

Ga mee en ontdek de geheimen van de vervaardiging van brandewijn en likeuren Lapoutroie. In een voormalig koetshuis uit de 18e eeuw, herbergt dit museum een unieke collectie van 300 flessen likeuren en brandewijn gemaakt in Frankrijk in de jaren 1950.

Hier kan iedereen en vooral liefhebbers, de geschiedenis van hun favoriete drankjes leren kennen, hun fabricageproces en hoe te consumeren.

In de Middeleeuwen maakten monniken (Franse én uit het Franstalig gedeelte van Zwitserland) reeds een eigen 'eau de vie’. Al heel lang geleden hielden boeren uit die streek er kleine plattelands-distilleerderijen op na in schuren of garages. De Elzas is een gebied met een aantrekkelijk klimaat en dus bijzonder geschikt voor het telen van diverse fruitsoorten. Peren, pruimen, appels, abrikozen, aardbeien, kersen, zwarte bessen enz. groeien hier in overvloed en dat zijn immers de belangrijkste ingrediënten van de Eau-de-Vie.

Het duurde niet lang voordat deze plattelandsliefhebberij uit de Elzas oversloeg op de rest van Frankrijk en omringende landen zoals Zwitserland en Duitsland. Zelfs in steden ontstonden tal van kleine distilleerderijen waar het verse fruit gemacereerd werd in neutrale alcohol. Er zijn verschillende Eaux-de-Vie distilleerderijen in de Elzas.

Het distillatieproces van Eau-de-Vie de Fruits is niet erg ingewikkeld. Men selecteert de beste verse vruchten en laat deze gisten. Als er pitjes in de vruchten zitten, worden deze gekneusd om op die manier een bittere smaak aan het distillaat te geven.

De temperatuur waarbij de gisting moet plaatsvinden, is een van de belangrijkste factoren in het distillatieproces. De ideale temperatuur voor het bekomen van een goede Eau-de-Vie ligt tussen de 20°C en 22°C. Na het distilleren wordt de Eau-de-Vie zo snel mogelijk gebotteld, om zo de fruitsmaak te behouden. Eau-de-Vie wordt nooit in houten fusten gelagerd omdat ze dan de kleur van het hout aannemen.

Naast de ware (pure) Eau-de-Vie is de de Eau-de-Vie likeur. Het proces is hetzelfde maar hier is suiker aan toegevoegd.

De drank heeft iets meer kleur en is minder duur dan de pure Eau-de-Vie.

onderstaande twee flessen (likeur) kan je in Tielt komen proeven :-)

De Eau-de-Vie crème bevat 'nog' meer suiker. De drank heeft nog meer kleur, wordt vaak gebruikt in cocktails en is nog wat minder duur.

Eau-de-Vie … een distillaat van fruit of wijn... Ik denk aan 'Kirsch', een distillaat gemaakt van kersen met een sterk aroma of 'Calvados', een distillaat op basis van appels.

Naast de Eau-de-vie op basis van fruit is er ook Eau-de-Vie de Vin. Bij de benaming wordt een bepaald wijngebied waar de betreffend Eau-de-Vie vandaan komt, vermeld: bijv. Eau-de-Vie de Vin de Languedoc.

Een Eau de Vie wordt traditioneel puur gedronken, voor het diner of als digestief na een diner. De laatste jaren worden er ook cocktails mee gemaakt. De gin, rum, wodka … wordt gewoon door een eau de vie vervangen.

 

Maar het dorpje Lapoutroie is méér dan eau-de-Vie en het museum.

De huisjes zijn mooi en overal zijn de bloemen een streling voor het oog. Het is er ook gezellig wandelen.

 

Volgend deel : het drama van Lingekopf

Maak jouw eigen website met JouwWeb