Alfarnate, mooie vergezichten en een oude venta.

 

Vanaf Periana rijden we door naar Alfarnate en, als we de reisgidsen mogen geloven, komen we langs een prachtige natuur en een aantal spectaculaire uitzichten in de Axarquia.

De asfaltweg gaat zigzaggend naar boven over de bergen. Er komen steeds meer rotsen op onze weg.

Zomaar stoppen op een weg vol haarspeldbochten en hellingen is niet mogelijk. En opeens, oef, er is een plaatsje waar we de auto (veilig) aan de kant kunnen zetten. Het is hier zo mooi om foto's te nemen. Stoppen dus ... en geen foto's vanuit de auto, please. Hier kunnen we ook 'samen' genieten van die mooie, ruwe natuur.

Onderweg komen we voorbij het piepkleine, idyllisch gelegen dorpje Alfanartejo.

Alfanartejo en Alfarnate: er is een merkwaardige legende die de bijnaam heeft gegeven aan de inwoners van beide dorpen. Die legende gaat als volgt: 'Als gevolg van een storm rolde er ooit een grote rotsblok vanaf de Malinfierno op de oude weg Caballería die als enige de verbinding vormt tussen de twee plaatsjes. Om de weg vrij te maken gebruikten de mensen uit Alfarnate ijzer en palen als hefbomen. Ondertussen wilden de mensen uit Alfarnatejo de rots met pikhouwelen en scheppen uitgraven zodat hij verder rolde. Uiteindelijk won het voorstel van de Alfarnatejones en het rotsblok rolt in de bedding van de rivier waar hij, volgens de legende, nog steeds ligt.'

 

Alfarnate is een klein dorpje dat net als veel andere zijn oorsprong vindt in de Moorse tijd. Het ligt in een werkelijk machtig mooie omgeving, alleen daarvoor is het al een bezoek waard. Toeristen komen er zelden... misschien na dit artikel met de foto’s zullen sommigen er wel eens een kijkje gaan nemen.

Even buiten Alfarnate, langs de weg ligt de oudste venta van Spanje.

Aangezien Spanjaarden zich de kunst van het buiten de deur eten flink eigen hebben gemaakt, is geen uithoek te ver of je vindt er wel een 'venta'. Dit is Spaans voor een wegrestaurant of herberg. Bij sommige ventas kun je ook nog steeds overnachten. Het eten in zo'n venta is vers en wordt doorgaans door de eigenaars zelf bereid. Vrijwel altijd staan er authentieke streekgerechten op de kaart. En je kan er een goede lokale wijn bij bestellen.

Deze oudste nog steeds bestaande venta werd in de geschiedenis al vermeld in 1699, maar is gebouwd op resten van de oorspronkelijke venta van Alfarnate, daterend uit de 13de eeuw. Het was een belangrijke eet- en overnachtingsplek in Andalusië. Mensen die uit Granada onderweg waren naar de kust, via de toenmalige enige doorgangsroute (Málaga - Granada), kwamen hier op adem.

 

In die tijd reisde men te voet, met paard of ander dier en je had deze venta's elke x-aantal kilometer, om de reiziger een bed (meestal samen met de dieren in de stal) én eten én een warm verblijf te bieden in de koude tijd van het jaar. Tot op de dag van vandaag is de venta nog in gebruik als eetgelegenheid.

Koning Alfonso XIII heeft ooit de nacht doorgebracht in deze venta.


Deze herberg vormde het decor voor bandoleros (bandieten of struikrovers). Bandoleros spreken tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. Ze behoren tot de meest kleurrijke personages in de Andalusische geschiedenis. Ze werden ook 'los reyes de los montes' (de koningen van de bergen) genoemd. Ze heersten in groepen over de bergachtige landschappen in het binnenland van Andalusië, in tijden waarin deze regio volledig geïsoleerd was van de rest van Spanje.

Er werd in de venta van Alfarnate een kleine gevangeniscel gemaakt om de gevangen genomen misdadigers, die naar Granada werden gebracht, te kunnen opsluiten terwijl de bewakers eten en rusten. Deze cel is tot op heden nog aanwezig in originele staat.

In 1824 heeft de bekende Madrileense bandolero Luis Candelas (1804-1837), op weg naar zijn berechting, een nacht doorgebracht in de cel van de venta.

 

Kortom, het is een venta met heel veel geschiedenis.

De inrichting is zeer authentiek en de muren hangen dan ook vol met oude artikelen en schilderijen uit vroegere tijden. Er is ook een klein museum.

 

Het is een perfecte plaats om te stoppen en een hapje te gaan eten. Vooral in de winter is de venta druk bezocht en reuze gezellig, dan zijn alle houtvuren aan. Tijdens de maand juli is de venta gesloten. Het klinkt misschien vreemd vanuit Belgisch/Nederlands standpunt bekeken. Maar de zomermaanden zijn de slappe maanden daar het veel te warm is en de mensen dan ook aan het strand zijn, zo ook de eigenaren van de venta. In de wintertijd is er veel werk op het land en zo dus ook veel meer drukte in de Venta.

 

Heb je zin in tapas of honger naar geschiedenis?

Wel in Restaurante La Vieja Venta de alfarnate vind je beide. Kom naar de oudste venta, waar zowel koning Alfonso XIII als José Maria 'El Tempranillo’, de beroemdste bandiet van Malaga, ook wel de held à la Robin Hood genoemd, hun laarzen onder tafel hebben geschoven.

Lees meer over de goedaardige struikrovers van Andalusië

Of ga een kijkje nemen in het klein winkeltje waar streekproducten als zoete Málaga-wijn, ham, worsten en honing verkocht worden.

 

Volgend deel : Frigiliana, mooiste dorp van Andalusië