Pont de Normandie en Honfleur

 

Pont de Normandie

Als we Normandië binnenrijden worden we meteen getrakteerd op technologisch hoogstandje.

Voor ons zien we reeds de indrukwekkende Pont de Normandie – een van de langste bruggen van Europa.

Deze brug verwierf een plaats in de geschiedenis van de bouwkunde door in 1995 het record van de langste hangbrug (2141 m) te verpulveren. Het is een monster van beton en staal dat de zwaartekracht lijkt te tarten en toch uitermate sierlijk oogt. De brug is ook bijzonder veilig: ze is erop berekend om de sterkste windstoten (440km/u) op te vangen.

Naast een gewone verlichting ten behoeve van het verkeer heeft de Breton Yann Kersalé een ‘Rapsodie in blauw en wit’ ontworpen op de pijler en langs het brugdek: verticaal licht scheert langs de ribben van de pijlers (blauw onder de overspanningen, wit op de buitenvlakken) als antwoord op de schittering van de blauwe spots op het brugdek.

Honfleur en zijn haven

Eenmaal de brug over, kom je in de geweldige haven van Honfleur terecht. Hier, waar de Seine in de zee vloeit, is er een vaargeul die vol terrasjes staat. Dit op en top charmant havenstadje is de toeristische trekpleister van Normandië.

’s Morgens staat de zon aan de ene kant van de jachthaven, waardoor al het volk naar daar trekt, en in de namiddag, wanneer de zon draait, verhuist iedereen naar de overkant. Iedereen zit er met een bord heerlijke fruits de mers voor z’n neus, de zeevogels vliegen heen en weer, de bootjes dobberen in het water …instant vakantiegevoel.

Je merkt het al dat Honfleur alle ingrediënten heeft voor een verkennende stadswandeling. Het is een aanrader om niet alleen de jachthaven te bezoeken want daar is het altijd ontzettend druk, maar dit stadje biedt heel wat meer.

Naast de prachtig ingesloten jachthaven is er een unieke oude stadskern, met pittoreske, smalle straatjes.

Honfleur heeft veel van zijn rijke verleden kunnen bewaren zoals een heel bijzondere houten kerk en prachtige gevels van de oude huizen.

Behalve het wandelen in de vele gezellige steegjes, het ontdekken van monumenten, musea en traditionele markten, een boottocht op de monding van de Seine, een concert bijwonen of een tentoonstelling bezoeken kan je in Honfleur genieten van de kleine boetiekjes, de talrijke gezellige hotels, typische restaurants of op de terrasjes. Dit alles zorgt voor een unieke en warme sfeer, typisch voor een kleine ‘grote’ stad.

Honfleur wordt ook wel de stad van de kunstschilders en het impressionisme genoemd. Veel kunstschilders hebben een atelier in hun geliefd stadje. Hier, bij de mondig van de Seine, werden kunstenaars als Monet, Courbet, Boudin en nog anderen geïnspireerd door de wisselende kleuren van de omgeving.

Als wij wandelen door de middeleeuwse straten wordt onze blik altijd weer ergens anders naartoe gezogen, naar artiesten die hun atelier openhouden. Veel hedendaagse kunstenaars stellen hun werken tentoon in de talrijke kunstgalerijen.

Nog een paar bezienswaardigheden zijn:

-La Lieutenance en de Porte de Caen, ruines van de oude versterkingen.

-de Kerk van Sainte Catherine, volledig in hout

- de Kerk Saint-Étienne is nu het maritiem museum (kerkje links op foto). Hier ontdek je de geschiedenis van ontdekkingsreizigers als Roberval, die naar Canada vertrok in 1541,of van de Markies de la Roche (1596).

Niet alleen de stad Honfleur is een bezoek meer dan waard. De bevoorrechte ligging maakt van Honfleur een ideaal vertrekpunt voor vele uitstapjes in de omgeving: een tochtje op de monding van de Seine. Of misschien ga je liever op zoek in de voetsporen van impressionistische schilders of ... op naar een tochtje ontdekking van de Route du Cidre of de Kaasroute.

 

 Volgend deel : Caen, culturele hoofdstad van Basse-Normandië