Op reis voor een goede prijs

Een mooie reis voor een goede prijs

Er worden vakantieplannen gemaakt. Je kan er niet meer naast kijken ... overal duiken vakantiereclames en reisaanbiedingen op.

Vroegboekkortingen, mystery hotels en sharing travel : welkom in de wondere wereld van de budgetbewuste reiziger.

Misschien kan je via volgende tips & trics een mooie en goedkopere vakantie beleven?

Het beste advies: vergelijken, vergelijken, vergelijken ...

Twintig jaar geleden was het simpel. Wie op reis wou, MOEST naar een reisbureau om zijn reis te boeken. Prijzen vergelijken betekende de kantoren één voor één bezoeken en eindeloos veel brochures inkijken. Het was uitkijken voor promoprijzen, en via een speciale vaste (!) telefoonlijn boekte je die felbegeerde lastminutes.

Geen jongere die nu nog gelooft dat je ooit zó op vakantie ging. De technologische revolutie zorgde in de reiswereld voor een gigantische omwenteling. De consument zit voortaan zelf aan het roer. Je kunt vanuit je luie zetel zelf je vliegticket reserveren, en zelfs je plaats én je maaltijd op het vliegtuig kiezen. Je boekt zelf je hotel en kiest de kamer die jij wilt. Of je boekt gewoon een kamer bij iemand thuis! De mogelijkheden zijn eindeloos. Net omdat je zoveel keuze hebt, is het belangrijk dat je niet verdwaalt. Wij zetten even alle mogelijkheden op een rijtje, wie zoekt die wint!

VOORDELIG VLIEGEN

De snelste weg naar de goedkoopste tickets in 5 tips.

1. Raadpleeg de juiste websites

Vergelijken, vergelijken: dát is het beste advies voor budgetbewuste reizigers. Via speciale vergelijkingssites die vluchtprijzen van verschillende maatschappijen naast elkaar zetten kan dat nu makkelijk én snel. Maar ook hier kunnen de tarieven tot 35% verschillen, dus het loont de moeite om meerdere vergelijkingssites te scannen naar het goedkoopste ticket.

De beste vergelijkingssites op een rijtje:

  • http://www.skyscanner.net : de meest volledige database die alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld bundelt. Zowel prijsvechters als traditionele maatschappijen, met een aanbod van miljoenen vluchten en dus de goedkoopste tarieven op de markt. Dit is geen boekingssite, Skyscanner verwijst je nadien naar partners zoals Expedia.
  • http://www.GeniusFlight.com : zoekt een vlucht op basis van de prijs, in het aanbod van meer dan 1000 luchtvaartmaatschappijen. Je geeft je gewenste budget, bestemming en voorkeursdatum in en wachten maar.
  • http://www.chaser.be : vergelijkt vergelijkingssites van online verkopers. Je krijgt dus supersnel de goedkoopste tarieven op ebookers, Cheaptickets, Ryanair en Expedia naast elkaar te zien.
  • http://www.wegolo.be : zeer handige website die zoekt in het aanbod van 65 lowcostmaatschappijen in Europa, inclusief Ryanair. Voordeel: ook de luchthavens in ons buurlanden (Nederland, Duitsland) zitten in de zoekmodule, en die tickets zijn vaak goedkoper.
  • http://www.lowcostairlines.nl : superhandig, die Europese landkaart met alle lowcostbestemmingen erop, waardoor je meteen ziet vanuit welke luchthaven je een bepaalde stad kunt bereiken. Een vlucht via een alternatieve luchthaven levert immers vaak een goedkopere ticketprijs op.
  • http://www.cheaptickets.be: populaire website waarop je de voordeligste tickets van reguliere en lowcostmaatschappijen vindt. Reken maar op max. 25 euro per vlucht

 

2. Boek op het ideale moment

Tickettarieven schommelen dag na dag, en dus kun je best een halve week later opnieuw gaan voor een rondje vergelijken. Ook net na middernacht vallen er meer koopjes te doen. Bij een lowcostmaatschappij zorgt vroeg boeken (dus maanden vooraf) altijd voor de beste tarieven. Lowcostvluchten vertrekken zelden met lege plaatsen, dus heb je weinig kans om lastminutes in de wacht te slepen. Vlieg zeker nooit op feestdagen, want dan kan je de prijs van je ticket wel vertienvoudigen.

3. Wees flexibel

Flexibiliteit loont. Vink ‘flexibele vertrek-en terugkeerdata’ aan als je de prijzen vergelijkt, zo krijg je ook de goedkoopste vluchten te zien. Het kan dus zelfs goedkoper zijn om je citytrip met één nacht hotel te verlengen en pas op maandag terug te vliegen, dan terug te keren op zondag, want het weekend is altijd duurder. Net zoals een vroege vlucht goedkoper is dan een ’s middags.

4. Vergeet toeslagen en 'booking fees' niet

Vergelijk geen appelen met peren, enkel de definitieve eindprijs telt! Er is een heel groot verschil tussen geafficheerde ticketprijs op de website, en de eindprijs die je uiteindelijk betaalt als je je boeking hebt afgerond. Zo vervijfvoudigt bij sommige maatschappijen de prijs, alleen al omdat je een koffer incheckt en kiest voor een genummerde stoel! Hou ook rekening met reservatiekosten en luchthaven taksen.

(booking fees => reserveringskosten / bespreekgeld)

5. Staar je niet blind op een paar euro’s

Tot slot: relativeer elke 20 euro die je uitspaart als je kiest voor een bepaald luchtvaartmaatschappij. Wat heeft het voor zin dat je het goedkoopste onelineticket in handen houdt, als je nog eens 70 euro voor lokaal vervoer moet neertellen. En bovendien 2 uur verliest omdat de luchthaven waar je landt zich in ‘the middle of nowhere’ bevindt?

 

VOORDELIG LOGEREN

Zo boek je dat bed binnen jouw budget

Geloof ze of niet. Alle reisgoeroes of advertenties die je wijsmaken dat er tegenwoordig maar 1 manier is om altijd en overal zeker te zijn van de goedkoopste logeerprijs, namelijk door te boeken via één welbepaalde website. Er is maar één ‘gouden regel’ om de goedkoopste hotelkamer of flat te vinden: vergelijken. Als je deze 5 stappen volgt, sleep je gegarandeerd de grootste korting in de wacht.

1. Check de prijs op verschillende boekingssites

Net zoals bij vliegtickets doe je dat makkelijkst met een metazoekmachine of boekingsplatform dat verschillende sites tegelijkertijd vergelijkt. Wel even opletten voor de addertjes onder het gras: pas op voor mogelijke reservatiekosten en bijkomende taksen. Zorg ervoor dat je je kamer tot op het laatste moment altijd kosteloos kunt annuleren. Gaat dat niet, check dan hoeveel zo’n annulatie je extra kost.

Tip: de handigste metazoekmachines: http://www.hotelcombined.com (met meer dan 100 boekingssites) - http://www.hotel.geniustravel.com - http://www.booking.com en http://www.trivago.be

2. Surf naar de website van het hotel zelf

Zeker als je ‘last minute’ aan het boeken bent, controleer dan ook altijd de kamerprijs op de website van je hotel. Voor een hotel is het belangrijk zoveel mogelijk kamers vol te krijgen, en dus worden de prijzen last-minute aangepast. Zeker in die periodes dat de business wat gaat slabakken. Boeken via de website van het hotel heeft nog andere voordelen: wijzigingen zijn vaak kosteloos, terwijl dit bij een gewone boekingssite vaak enkel tegen betaling kan! Moet je om één of andere reden je verblijf op het laatste moment toch annuleren, dan ben je vaak niet het totaalbedrag, maar enkel de eerste nacht van je boeking kwijt.

3. Vergeet de touroperators niet

Sommige mensen vergeten het in dit online-tijdperk, maar ook de klassieke touroperators bieden naast hun extra klantenservice heel aantrekkelijke prijzen. Dat komt omdat ze kamers ‘in het groot’ inkopen, en zo bij de hotels dus zeer scherpe prijsjes kunnen onderhandelen. De concurrentie is zo hevig dat er meer dan ooit kortingformules worden aangeboden, genre ‘3 nachten boeken + 1 gratis’. Ook voor dichtbij-hotels voor de hele familie (Duitsland, Nederland, Oostenrijk) kun je daar voordeel mee doen. De korting geldt ook meestal voor de halfpension-formule, ideaal als je met je kids op reis gaat.

4. Laat dat dure hotelontbijt vallen

Als je ergens op bespaart, doe het dan niet op de kwaliteit van je kamer maar wel op het ontbijt. Voor zo’n ontbijt worden in cityhotels vaak woekerprijzen gevraagd, tot 20 of 25 euro per persoon. Door gewoon met je kids om de hoek, maar ‘buiten’ het hotel te gaan ontbijten in een café of broodjeszaak, kun je heel veel geld besparen.

5. Als je de tijd hebt, herhaal het boekingsproces dan na een week

Ben je op zoek naar een vakantiehotel, dus voor een verblijf van minstens 7 dagen, vraag dan een week na je eerste research opnieuw de prijzen op alvorens je de definitieve boeking maakt. De kamerprijs fungeert van dag tot dag en van week tot week.

 

‘SHARING TRAVEL’ : zeker proberen

Airbnb &c Co heeft de reiswereld op zijn kop gezet. Dankzij ‘sharing travel’ huur je als particulier een privéappartement of een kamer bij een local. Wie het nog nooit deed, is gegarandeerd verbaasd over de kwaliteit en de diversiteit van het aanbod. Niet enkel budgetaccomodatie, maar zelfs kastelen en villa’s kun je zo uittesten. Je bent bijna altijd goedkoper uit dan op hotel, omdat je direct betaalt aan de verhuurder zelf. Het is ook een prima manier van reizen voor singles, maar dan zónder die vervelende singletoeslag. Extra leuk: omdat je logeert bij een local thuis, sta je ook dichter bij de locale bevolking. Je gaat brood kopen bij de bakker om de hoek, je verhuurder speelt voor conciërge én vertelt waar je in de wijk de leukste winkels vindt.  Op voorhand perfect inschatten bij welke verhuurder je terecht zult komen, is onmogelijk. Maar de meeste sites hebben tegenwoordig ene klantenservice, mochten er problemen opduiken.

De beste sharing-sites

  • http://www.airbnb.be : de meest professionele sharing site voor je citytrip of vakantie, met een aanbod van meer dan 800.000 verblijven in 34.000 steden en 192 landen. Handig is de info over de verschillende buurten waar je kunt logeren. Met duidelijke kwaliteitsfoto’s van de kamers.
  • http://www.homeaway.nl : meer dan 1 miljoen vakantiewoningen van particulieren. Wereldwijd aanbod, geïllustreerd met zelfgemaakte foto’s. boeken gebeurt rechtstreeks bij de eigenaar, dat wil zeggen dat die verantwoordelijk is voor de nauwkeurigheid van de gegevens.
  • http://www.onefinestay.com : exclusieve logeermogelijkheden voor je citytrip in wereldsteden, maar wel met alle voorzieningen. Mogelijk in o.a. Londen, New York, Los Angeles en Parijs. Bijnaam: “de Airbnb van de rijken”
  • http://www.campinmygarden.com : via dit platform verhuren mensen wereldwijd hun tuinen als kampeerplaatsen. Op de site vind je foto’s en informatie over de prijzen van elke beschikbare plek. Ook je eigen tuin verhuren is mogelijk. Intussen vissen ook twee Vlamingen in de vijver met hun startup http://www.gocampr.com
  • http://www.nightswapping.com : via dit Franse platform ruil je ‘logeernachten’ voor accommodaties verspreid over alle continenten. Het concept is simpel: je stelt je eigen huis open voor reizigers, en zo krijg je punten die je dan kunt inruilen voor gratis nachten bij andere leden van Nightswapping.

Is vroegboekkortingen een goed idee?

Jazeker! als je met je gezin op reis gaat via een touroperator, dan is vroeg boeken tegenwoordig zelfs een must. Omdat touroperators met steeds betere prijzen uitpakken voor vroegboekers, leggen de meeste gezinnen de laatste jaren almaar vroeger hun reis vast. Wil je dus een kamer versieren in een welbepaald hotel of een specifiek vakantiehuisje, dan moet je echt wel maanden op voorhand te werk gaan. Volgens de Vlaamse vergelijkingssite http://www.vakantiedeals.be kan een gemiddeld gezin met twee kinderen met die oplopende kortingen wel tot 1700 euro besparen. Interessant zijn ook de extraatjes die je erbij krijgt: gratis nachten, gratis luchthavenvervoer of een annulatieverzekering aan 1 euro.

En de allergoedkoopste bestemming is …..

Elk jaar legt het ‘Travel and Tourism Competitiveness Report’ van het World Economic Forum die landen vast waar je het goedkoopste reist. Daar geef je ter plekke dus het minst uit aan eten en toegangstickets voor bezienswaardigheden. Anno 2016 ziet dat lijstje met de goedkoopste landen ter wereld er als volgt uit (van goedkoop naar duurder): Iran, Egypte, Indonesië, Jemen, Gambia, Maleisië, Tunesië, India, Pakistan; Algerije. Sommige van deze bestemmingen zijn duidelijk niet geschikt wegens de veiligheidsrisico’s, maar toch bevat de top-10 enkele onverwachte exotische bestemmingen. Gambia is bijvoorbeeld zeer bereikbaar met een aantal touroperators, en onderschat zeker ook India en Indonesië niet, prachtige landen die jaarlijks behoorlijk wat (Belgische) toeristen ontvangen. Dichter bij huis ben je goedkoopst af in Bulgarije, Hongarije, Polen, Portugal en Griekenland.

 

Voor de durvers

Blind boeken = blind vertrouwen!

Het lijkt op het eerste gezicht riskant. Maar het verrassingseffect is tegelijk ook zó opwindend dat blind boeken intussen een echte trend geworden is. ‘Blind boeken’ dus: last minute een hotel boeken zonder te weten waar je precies terecht komt.

Je gaat enkel af op de korte beschrijving die je krijgt. Pas nadat je betaald hebt, krijg je de naam van het hotel te zien. Het belangrijkste voordeel? De grote kortingen! Veel hotelmerken bieden hun lastminutekamers aan via een blind boeken-website, omdat ze niet graag goedkope tarieven afficheren. Vooral dan niet tegenover wie al wel de gewone – volledige – prijs heeft betaald!

Resultaat: kortingen tot wel 50, 60% op de gewone kamerprijs!

Omdat het om gevestigde namen gaat als Intercontinental, Ritz-Carlton, le Méridien of Four Season zijn de risico’s relatief beperkt. Bovendien kun je sommige hotels voor je boeking al herkennen, door te googelen op het aantal sterren, de normale kamerprijs of faciliteiten als gratis internet en zwembad.

 

Via volgende websites doe je het:

  • http://www.hotwire.com : je geeft aan in welke stad je wilt logeren, daarna krijg je voordeelprijzen te zien van anonieme hotels in die stad, met het aantal sterren, de gewone prijs en de faciliteiten
  • http://www.expedia.com : via Unpublished rates’ vind je anonieme hotels op de website van Expedia, volgens hetzelfde principe als Hotwire. Maar de keuze is hier duidelijk veel minder groot.
  • http://www.jetsetter.com : Amerikaanse site die uitpakt met ‘Mystery deals’ en ‘Secret Hotels aan OMG prijzen’ en over de hele wereld. Interessant, want het zijn bijna altijd luxehotels aan budgetprijzen.

 

 

afbeeldingen genomen via google.

 

Volgend deel :