Tempel van Edfu (Edfoe)

 

Het fluitsignaal van Ata roept ons tot de orde en … daar gaan we, met een koets voor 4 personen, naar de tempel van Edfu.

De tempel ligt 2 km landinwaarts.

Edfu ligt op de westoever van de Nijl, ongeveer 110 km ten zuiden van Luxor. De stad is bekend voor de grootste tempel uit de dynastie van de Ptolemaën.

Deze indrukwekkende tempel ter ere van de god Horus (valkgod)  werd in 237 v. Chr. gebouwd.

Doordat de tempel pas in 1860 is bevrijd van het woestijnzand is het een van de best bewaarde tempels van het land.

De opgraving is gebeurd onder leiding van Auguste Mariette.

We wandelen naar de indrukwekkend grote tempel (137 m lang).

uitzicht op de eerste pyloon van de tempel  -  36m hoog en 79 m breed

Wikipedia : Een pyloon (Gr. pylon: grote toegang of gebouw aan een poort) was een soort toegangspoort die werd gebruikt in het Oude Egypte. Ze bestonden uit twee muren met daartussen een toegang. We vinden er voorlopers van in het Oude Rijk en het Middenrijk, maar de echte pylonen verschijnen pas in de 18e dynastie. Ze stonden voor een tempel en waren hol van binnen. Binnenin waren er trappen die naar boven leidden en er waren kleine raampjes in gemaakt. De buitenkant van de pyloon was meestal versierd met reliëfs van de koning of goden. Aan de pylonen waren een soort nissen gemaakt waar vlaggenstokken aan konden hangen. Bijna alle Egyptische tempels hadden pylonen, maar vooral die van Edfu is goed bewaard.

Stukje mythologie :

Osiris, de vader van Horus, werd vermoord door zijn broer Seth. Horus nam wraak op de moordenaar van zijn vader. Tijdens een tweegevecht op leven en dood doorboorde Horus met een speer zijn boosaardige oom Seth. De tempel van Edfu is gebouwd op de plaats waar volgens de legende het dodelijk gevecht tussen de twee goden plaatsvond. Edfu betekent ‘plaats van vergelding’. De tempel zou gebouwd zijn op dezelfde plek waar de grote strijd tussen Horus en Seth zou hebben plaatsgevonden.

Bezoekers komen op dezelfde manier bij de tempel als mensen in de oudheid : door hoge, lemen omheiningsmuren en een (verwoeste) pyloon.

De tempel beantwoordt volledig aan het klassieke bouwplan.

afbeelding van : Windows Live Photo Gallery

  1. Een grote pyloon als toegang
  2. Pyloon van Ramses III
  3. Voorhof of binnenplein – tot hier mocht het gewone volk komen.
  4. Voorhal
  5. Zuilenzaal
  6. Offerzaal
  7. Heiligdom met Naos (4 m hoog) en Godenbark
  8. Nijlmeter

rondom 5, 6 7  waren 10 kappellen en een hoge omheiningsmuur.

 

Wikipedia : De naos ( Oudgrieks ναός) is het heilige der heiligen in de Griekse tempel

De buitenmuren zijn versierd met grote reliëfbeelden van Horus en Hathor. De goden en koningen op de monumentale reliëfs zijn 15 m groot.

Farao Ptolemaeus houdt zijn vijanden bij het hoofdhaar vast en bedreigt hen met een opgeheven knots.

Boven de ingang prijkt de gevleugelde zonneschijf met de beide uraeusslangen. De ‘uraeus’ is de symbolische cobraslang die op het voorhoofd van Egyptische godheden en farao's prijkt. Het symbool betekent macht en heerschappij over vruchtbaarheid en welvaart van het land.

Aan weerszijden van de ingang staan twee gracieuze zwartgranieten beelden van Horus (in de gedaante van een valk), met de farao veilig geborgen tussen zijn poten.

We komen in het voorhof of binnenplein. Onregelmatig verspreid liggen de platte stenen tussen het zand. Hier hebben de Egyptenaren gefeest. Het voorhof was altijd open, er was geen dak. De 32 goudkleurige zuilen zijn rijk bewerkt en hebben verschillende bloem- en kelkkapittelen.

We wandelen verder en staan vol bewondering voor het mooie, groot blauwgrijs granieten beeld van Horus (de valkgod) die aan de ingang van de voorhal staat.

 

In de voorhal zien we twee kamertjes, een waar de vier gouden kruiken voor de reinigingsceremoniën werden bewaard. Aan de andere kant is een kamer waar de papyrusmanuscripten met de heilige teksten werden bewaard.

 Vanuit de voorhal komen we in de zuilenzaal.

Er zijn twee kamers : één voor offers en de tweede voor het parfum. Hier lees je uit de hiërogliefen hoe Egyptenaren olie distilleerden uit de bloemen.

Ata geeft uitleg van de hiërogliefen

 

We gaan verder naar het Heiligdom waarin de 'Godenbark' en het beeld van Horus staan.

De reliëfs tonen de relaties tussen de koning en de god Horus.

Rondom het heiligdom liggen een groot aantal kamers, bestemd voor cultusvoorwerpen en de verering van andere goden.

deze muur wordt gerestaureerd

De tempel wordt rondom beschermd door een muur. Wij lopen tussen de muur van de tempel en de omheiningsmuur.

De muren zijn aan weerszijden versierd met hiërogliefen .. indrukwekkend mooi!

Ata wijst aan hoe de hiërogliefen het volledige verhaal van de wraakactie van Horus tegen zijn oom Seth weergeven. In deze ceremonie werd Seth in een nijlpaard veranderd en we zien hoe Horus het nijlpaard met een speer doodde en zo de troon van zijn vader terugkreeg.

Wij hangen werkelijk aan de lippen van onze gids. De manier waarop hij vertelt is zó boeiend, gepaard gaand met grappige vergelijkingen, een fantastische mimiek .. kortom weeral een verhaal om nooit te vergeten!

We zijn voor de zoveelste keer onder de indruk van ons bezoek. De avond valt en het wordt tijd om terug te keren naar de plaats waar de koetsen staan.

Een opdringerige koetsier wil ons nog wat geld afdoen maar we waren verwittigd.

Ata had het ons gezegd: “alléén als de koetsiers héél beleefd zijn, “mag” je een beetje zakgeld geven. Niets moet want ze werden door mij betaald!”

 

In onze kajuit liggen de handdoeken gevouwen in de vorm van een lotusbloem, mooi gedaan van de kamer’jongens’. (kamermeisjes zijn hier niet)

Bij het aankomen op de boot wordt meegedeeld dat de volgende avond een Nubische avond doorgaat. Er is mogelijkheid tot het kopen van djellaba’s of andere zaken aan boord van het schip, voor een 'prijsje'. Niemand is verplicht maar het wordt nogal sterk aanbevolen.

 

We gaan nog even neuzen  in de winkel van de boot ..

en .. passen

Het avondbuffet is praktisch hetzelfde al de voorbije dag. We vermijden zoveel mogelijk het eten van rauwe groenten, tot nu toe is nog niemand ziek geweest!

Er is niet veel variatie bij het buffet, behalve de desserten dan.

In de kajuit maak ik nog tijd om wat ervaringen op te schrijven, de boot vaart verder en wij slapen spoedig in ...

 

Volgend deel: Kom Ombo en zijn tempel

Maak jouw eigen website met JouwWeb