Treinreis van Peradeniya naar Nuwara Eliya

 

Het spoor is een erfenis uit de tijd dat de Engelsen de koloniale heerschappij van Sri Lanka waren. Ze hebben in die periode zo’n 1400 km rails aangelegd.

Het is beslist de moeite waard om een reis per trein door het bergland te maken.

De treinreis van Peradeniya (nabij Kandy) naar Nuwara Eliya (via Nanu Oya) is een van de mooiste treinreizen ter wereld.

Zo ver als we kunnen kijken zien we groene heuvels met theeplantages. De rit naar Nuwara Eliya duurt ongeveer 4 uur.

Als we aankomen op het perron is het redelijk rustig. Het was een besliste keuze om in Peradeniya op te stappen, want bij de volgende halte (Kandy) zal het ontzettend druk zijn.

Reizen met de trein door Sri Lanka wordt steeds populairder. Onderweg glijden de mooiste landschappen aan je voorbij terwijl je een praatje maakt met de locals. Het is een avontuurlijke manier om je te verplaatsen.

De authentieke Sri Lankaanse trein gaat sloom en stopt tientallen keren bij kleine bergdorpjes. Al zijn de treinen soms traag en niet accuraat, ze zijn nooit saai.

Er is geen airconditioning, maar de deuren en ramen staan open.

Tijdens de hele rit uit het raam hangen én dat met lekker weer, is zalig. Ook het neerzitten in de deuropening en genieten van het uitzicht en de frisse berglucht is een ervaring die deze treinrit alleen maar mooier maakt.

Sri Lanka kent twee soorten treinen, de luxe blauwe treinen en de minder luxe rode treinen. Je kan kaartjes kopen voor verschillende klassen. Het is dus best om vooraf te bedenken in welke klasse je wilt reizen. Het grote voordeel aan reizen in de eerste klas is dat je een aangewezen stoel krijgt. Dat is vooral zo in de blauwe treinen.

In de tweede of derde klasse zal je moeten hopen om ergens nog een zitplekje te vinden (en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is druk in de trein).

Het vooruitzicht van een vaste plek voor een treinrit van zo'n 4 à 5 uur is natuurlijk geweldig. Je vraagt je misschien af : ‘Waarom dan toch een kaartje kopen voor de tweede of derde klas?’

Wel, de eerste klasse is al snel vol, er zijn hier niet zo veel plaatsen. Maar de tweede en derde klasse hebben toch onze voorkeur, omdat de treinrit iets bijzonders heeft. We zullen misschien geen zitplaats vinden, maar het is heel apart. We staan tussen de locals en dat maakt deze treinrit extra leuk. Derdeklas rijtuigen hebben houten bankjes. Soms in de rijrichting van de trein, soms langs de zijkanten van de coupe.

We staren uit het raam, de koele wind speelt door ons haar. Een groen landschap van glooiende theeplantages glijdt langzaam aan ons voorbij.

Aan boord van de trein is vaak eten en drinken te koop - maar meestal niet op het moment dat je het nodig hebt.

Een vrij logische tip maar zeker niet onbelangrijk. Pas op wanneer je uit de trein hangt, je hoofd door het raam steekt of met je benen uit de trein in de deuropening zit. Onderweg staan er langs het spoor veel palen met borden, je komt door tunnels en overal groeien planten die je lelijk kunnen snijden.

Het is ook verwonderlijk om te zien hoe passagiers in de deuren staan en zelfs aan de buitenkant van de trein hangen.

Onderweg stopt de trein vaak bij allerlei stations. Het is dus ook mogelijk om maar een deel van de treinrit te doen en eerder uit te stappen. Al is het wel handig om te weten dat vooral het laatste gedeelte van de treinrit het mooiste is, omdat je hier veel theeplantages en bergen kan zien.

De trein rijdt langzaam omhoog, een schilderachtig berglandschap in. Zo nu en dan voelen we ons teruggeplaatst in de tijd dat het Britse rijk hier de scepter zwaaide. Zelfs de dienstregeling lijkt uit een ander tijdperk te komen, want de trein rijdt maar zelden op tijd.

We klimmen maar liefst 1400m, door een landschap met ongelooflijk mooie vergezichten, diepe valleien en indrukwekkende kloven, alles bedekt door een natuurlijke mantel van glinsterend groene bladeren. Naarmate we hoger komen, wordt de kruidig geurende lucht koeler en komen de in wolken gehulde bergpieken steeds dichterbij.

Een tocht door de hooglanden belooft ontmoetingen met pelgrims, watervallen, theepluksters en allerlei dieren in het wild en eindigt in het laagland dat rijk is aan edelstenen.

 

Geniet mee in volgend filmpje

 

Volgend deel : Nuawara Eliya ( klein Engeland in de heuvels)