Jølstravatn en Sognefjord
We zijn klaar voor een volgende tocht, ons fototoestel paraat.
Het is of ieder plekje van Noorwegen strijdt om het mooiste te zijn.
Jølstervatn
Het is adembenemend mooi als we verder rijden langs het langgerekte, idyllische Jølstravatn; een meer dat 30 km lang is en waar in de omgeving 17 grafplaatsen en 25 stenen grafheuvels gevonden werden. De meeste stammen uit de brons- en ijzertijd; drie ervan uit de jonge steentijd.
De belangrijkste vondsten worden tentoongesteld in het Bryggenmuseum in Bergen.
Voor visliefhebbers: het Jølstervatn is het visrijkste meer van West- Noorwegen. Hier worden forellen met een gewicht van 10 tot 15 kilo gevangen.
en nu naar de Sognefjord ...
Balestrand is een aangenaam toeristenplaatsje, gelegen aan de Sognefjord. Het stadje werd bekend op het einde van de vorige eeuw, toen de Duitse keizer Willem II er zijn vakantie doorbracht.
De Sognefjord
Deze langste fjord van Noorwegen - wordt ook de 'Noorse koning der fjorden' genoemd. Deze fjord dringt 205 km diep het land binnen. Hij is weliswaar maximaal 5 km breed maar heeft wel een diepte van 1300 m. Het is de op één na langste ter wereld: alleen Scoresbysund in Groenland is met 350 kilometer langer.
Over Sande en Vadheim rijden we verder langs de Sognefjord naar Lavik. Lavik was eind 19de - begin 20ste eeuw, een bekend kuuroord om zijn minerale bronnen, en werd ook door kuurgasten uit het buitenland bezocht. Nu is de kustplaats vooral bekend om de haven, waarin een aantal keer per dag een veerboot uit het Deense Frederikshavn aanlegt.
Daar komt de ferry aan voor de overvaart van Lavik naar Oppedal.
De zon is ook van de partij en het is zalig genieten aan boord.
"vier op een rij"
De Sognefjord heeft vele zijarmen. Bij die van het oostelijke eind gaan de rotswanden bijna loodrechte omhoog, tot 1200 m boven de fjord.
Langs een kust- en fjordenlandschap over de Nordhordlandsbrug gaat het richting Bergen.