Saint-Riquier, een klein dorp met prachtig abdijcomplex

 

Saint-Riquier is een klein plaatsje in Picardië. Het ligt te midden van het akkerland.

Het is al van verre herkenbaar dank zij de 50m hoge klokkentoren van de vroegere Benedictijnenabdij.

Saint-Riquier ligt op 10 km van Abbeville en is vooral een bezoek waard vanwege de abdijkerk met prachtige gotische gevel.

De geschiedenis van het klooster en de gelijknamige woonplaats zijn verbonden met de heilige Riquier en zijn relikwieën. De abdij is gesticht in de Merovingische tijd. In de loop der eeuwen werd het gebouw meermaals verwoest en herbouwd.

Dit dorp is vooral een bezoek waard vanwege de abdijkerk met prachtige gotische gevel en het klooster. Beide gebouwen zijn verbonden met de heilige Riquier en zijn relikwieën.

 

De abdijkerk van Saint-Riquier

De abdij van Saint-Riquier is een archetype van de verschillende periodes van de gotische architectuur. De flamboyante gotische gevel is rijkelijk gebeeldhouwd.

Het beeldhouwwerk in het interieur is een uitstekend voorbeeld van Picardische kunst. Meubilair uit de 17e eeuw, boxen en smeedijzeren balustrades. Het meest verrassende is de schatkamer met zijn 16e-eeuwse muurschilderingen die in zeer goede staat verkeren.

De abdij van Saint-Riquier ontstond in de 6de eeuw. Monniken uit Wales, die in Ierland waren opgeleid kwamen hier het evangelie verkondigen. Veel inwoners bekeerden zich tot het christendom. Een van hun bekeerlingen was Ricarius). Hij was een priester en de oprichter van de abdij van Saint-Riquier. Hij werd vereerd als een heilige en is tegenwoordig beter bekend als Saint Riquier.

De abdij werd opgedoekt en verwoest door de Noormannen. In de loop der eeuwen werd het gebouw meermaals verwoest en herbouwd. Het was in de 9de eeuw enorm invloedrijk. Pas in de 13de eeuw werd ze terug opgericht maar daarvan is aan de huidige abdijkerk niet veel meer te zien. Het belangrijkste deel van de huidige kerk dateert uit de 16de eeuw. De abdijkerk bleef onaangeroerd tijdens de Franse Revolutie.

De abdijgebouwen echter niet en daardoor rest daarvan niet veel meer. In het abdijgebouw is nu het "Musée départemental" ondergebracht. Dit is een heemkundig museum met aandacht voor lokale kunstenaars en ambachten. Bij ons laatste bezoek was de toegang tot de kerk betalend en tot het museum gratis.

Het klooster van Saint-Riquier

Het klooster behoorde tot de grootste en machtigste religieuze centra van het Karolingische rijk. Het plaatsje ontwikkelde zich in het kielzog van de ontwikkeling van de abdij. Beiden hadden eeuwenlang aanzien en bekendheid. Pelgrims kwamen in grote groepen de relikwieën van de heilige Riquier vereren. Dit zorgde voor lokale welvaart. De huidige kloostergebouwen dateren uit de 17de, 18de en 19de eeuw.

 

Riquier was een telg uit een adellijke Frankische familie. Na zijn bekering tot het Christendom werd hij evangelist. Mogelijk heeft hij een rol gespeeld in de stichting van het klooster in Saint-Riquier. Aan het einde van zijn leven verbleef hij als kluizenaar in het Fôret de Crécy.

Na zijn dood, rond 645, werd zijn lichaam overgebracht naar het klooster van Saint-Riquier. Zijn stoffelijke overschot trol talrijke pelgrims aan. De abdij werd daardoor één van de grootste en invloedrijkste religieuze centra van het Karolingische Rijk.

Hieronder nog enkel foto's van de 'vroegere' abdij

Voor de toeristen: er staan nu speeltuigen voor kinderen op het domein van de abdij.

En op het plein, rechtover de kerk, is de gezellige café de l'abbaye.

Maak jouw eigen website met JouwWeb