BURGOS, gastronomische hoofdstad

 

Burgos staat al vele jaren bekend om zijn gastronomie dankzij drie klassiekers :

  • Queso de Burgos (witte kaas)
  • Morcilla de Burgos (bloedworst)
  • Olla Podrida (een populair stoofgerecht van vlees en bonen).

 

1. Queso (kaas) de Burgos

Dit is een witte, zachte, waterige kaas. Oorspronkelijk was die gemaakt met schapenmelk, maar momenteel wordt ook koemelk of een mengsel van beide gebruikt. De typische kaas dankt zijn naam aan de wekelijkse markt (in Burgos) waar vroeger de omliggende boeren de melk en kaas van hun schapen verkochten.

 

2. Morcilla de Burgos

De morcilla is een worst op basis van geronnen bloed (meestal varkensvlees), rijst, ajuin, reuzel, zout, peper, en kruiden (paprikapoeder, oregano e. a.).

Ik besef dat velen hier snel verder scrollen maar ik moet toegeven dat ik geen reis naar Spanje had als ik geen morcilla gegeten heb!

Misschien kunnen volgende foto’s je toch overtuigen hoe lekker die morcilla wel is!

Morcilla als tapashapje!

 

3. Olla podrida

Dit is een typisch Spaanse stoofpot met als hoofdingrediënt varkensvlees en bonen. Maar ook ander vlees en groenten kunnen en vaak zijn er kikkererwten bij.

Deze stoofpot wordt bereid in een aarden pot en staat enkele uren te sudderen tot het gaar is. Ook dit is een specialiteit van Burgos.

 

Even attractief is het plaatselijke keukenwonder, een stevige schaaps-of lamsbout. Zoals eerder vermeld waren in dit deel van Castilië ontelbare schaapskuddes eeuwenlang heer en meester. Hun wol werd meestal naar de Lage Landen uitgevoerd, maar hun verdere producten bepaalden de gastronomische erfenis van dit gewest.

Behalve deze typische gerechten van de stad heeft de gastronomie de afgelopen jaren een culinaire opleving doorgemaakt toen een jonge generatie van talentvolle chef-koks aan de gang ging met oude klassiekers. Zo ontstonden nieuwe combinaties als bloedworstsaus met geroosterde pepers.

 

Ongetwijfeld vanwege deze innovatieve creaties werd Burgos in 2013 uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje. 

 

We maken nog een laatste wandeling door de stad.

De bibliotheek

 

Op de Plaza de San Juan trekt een 14de eeuwse gotische kerk onze aandacht. De Iglesia San Lesmes, staat bekend om zijn drie schepen en kansel.

 

Het San Juan plein staat ook in verbinding met de Camino de Santiago. Burgos is erg bekend als tussenhalte op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Die pelgrimsroute loopt dwars door de stad

Wegwijzers tonen aan waar pelgrims kunnen overnachten, in een herberg.

Om de juiste weg te volgen, moet men enkel letten op de jacobsschelpen die de weg markeren, op de grond, naast bordjes met straatnamen of op kerken.

 

De Iglesia San Lorenzo

Deze barokke kerk werd gebouwd tussen 1684 en 1694, door de jezuïeten. De barok is te zien in zijn monumentale gevel. Het is achthoekig.

 

In de Barrio Alto daarachter zijn volop winkeltjes met de specialiteiten van de stad : morcilla, schapenkaas, likeur en chocolade.

Er zijn ook veel tapasbars, cafeetjes en restaurants.

 

Zo heb je met ons, al wandelend de Spaanse geur opgesnoven.....

Natuurlijk mag de foto van een van de slagers waar de lekkere Morcillas Burgos verkocht wordt, niet ontbreken!

Burgos blijft in ons geheugen geprent.

Deze avond nog een laatste lekker etentje in het hotel en morgen rijden we verder ...

 

Volgend deel : Santo Domingo de la Calzada