De Cubaanse leider, Fidel Castro is overleden.

 

Deze morgen las ik het op de smartphone: Breaking news: “Fidel Castro is overleden”.

Wij waren in 2008 op rondreis door Cuba.

Fidel was al ziek en het was onze betrachting om Cuba te zien eer Fidel zou sterven en het ‘authentieke Cuba’ er misschien niet lang meer zou zijn. Wij zagen Cuba vlak voor de overdracht van macht gegeven werd aan Raúl Castro.

 

Ik schreef een reisverslag van onze reis en begon met ‘Cuba, parel van de Caraïben’.

https://chrisreizen.jouwweb.be/cuba/cuba-parel-van-de-caraiben

 

 

Er staan in dit artikel nog enkel specifieke linken waar je meer kan lezen over Fidel Castro, Che Guevara en Cuba.

De geschiedenis van Cuba:

https://chrisreizen.jouwweb.be/cuba/de-geschiedenis-van-cuba

 

 

Fidel Castro, de vader van de Cubaanse revolutie werd 90 jaar. Hij is geen nobele onbekende. De linkse studentenleider schrikte er niet voor terug om de wapens te nemen. Met de aanval op de Moncada kazerne (in 1953) begint de ‘carrière’ van Fidel.

https://chrisreizen.jouwweb.be/cuba-deel-2/buiten-het-centrum-van-santiago-de-cuba

 

In 1955 vlucht Fidel samen zijn broer Raúl  en nog enkele vrienden naar Mexico. Daar ontmoet hij Che Guevara. Daar wordt de revolutie voorbereid. Fidel en Che Guevara varen terug naar Cuba, klaar voor de start van de ultieme strijd.

Wij bezochten Santa Clara en het ‘Museo Memorial del Ernesto Guevara’. Santa Clara speelde een beslissende rol in de laatste fase van de opstand.

https://chrisreizen.jouwweb.be/cuba/santa-clara-en-che-guevarra

 

President Batista zet grote middelen in en probeert met luchtbombardementen te veroveren. De aanhang van de guerrilla wordt elke dag groter. De president beslist om de benen te nemen. De weg voor Castro ligt open. In Santiago de Cuba verkondigde Fidel Castro, op 1 januari 1959, op het Parque Céspedes de overwinning van de revolutie.

https://chrisreizen.jouwweb.be/cuba-deel-2/santiago-de-cuba-wieg-van-de-revolutie

 

Daarna maakt hij zijn blijde intrede in Havana. De Cubaanse revolutie is een feit.

 

Nog een paar sleutelmomenten van Fidel Castro zijn:

  • 1960: zijn beleid wordt steeds meer communistisch. In de Koude Oorlog sluit hij sluit vriendschap met de Sovjet-Unie. Terwijl zijn relatie met de Amerikanen slechter wordt, vindt hij het uitstekend met Nikita Chroesjtsjov. Havana ruilt met Moskou suiker voor olie
  • 1961 en 1963: de invasie van de varkensbaai en de raketcrisis. De contrarevolutionairen voeren (met de steun van Amerika) een aanval uit op de Varkensbaai. Hun doel is Cubaanse regime omverwerpen, maar dat mislukt. Castro voelt zich sterker worden. De VS maakt zich zorgen over de communisten in hun ‘achtertuin’. Er worden Russische raketten geplaatst op Cuba, de wereld staat op zijn kop. Gelukkig bereiken president J.F. Kennedy en Chroesjtsjov toch een akkoord (buiten Fidel om) en de raketten verdwijnen weer.
  • 1998: Castro wordt met de jaren milder en ontvangt zelfs hoog religieus bezoek. De katholieke kerk had hij steeds bestempeld als een kapitalistische instelling en nu ontmoet hij de Paus Johannes Paulus. Kort na het bezoek van de paus, die zich kritisch uitliet over de mensenrechten, liet Castro tientallen politieke gevangenen vrij
  • 2002: er kwam ook hoog Amerikaans bezoek. Jimmy Carter was de eerste Amerikaanse president die in Havana landde sinds de Cubaanse revolutie
  • 2006: de gezondheid van Fidel gaat achteruit. Er duiken meer en meer foto’s op van een zieke leider.
  • 2008: Fidel draagt de macht over aan zijn broer Raúl. Hij duikt nog regelmatig op, maar almaar minder.
  • 2014: bij de historische dooi in de relaties met de VS horen we zelfs niets meer van Fidel.
  • 2016: Raúl Castro kondigt de dood van zijn broer aan op televisie

 

 

Fidel Castro is er niet meer, maar zal nooit uit de geschiedenis verdwijnen.